veronmaksajat.fi

KOTI

Taloyhtiön loisteputkissa piilee palovaara

Taloyhtiön loisteputkissa piilee palovaara
31.3.2015

Loisteputkilamppu voi sytyttää tulipalon myös kerrostalossa. Pyörä- ja häkkikellarit, pesutuvat, kuivaushuoneet tai saunojen pukuhuoneet voivat olla kerrostalopalon alkulähteitä.

Loisteputkissa piilee palovaara

Viallinen loisteputkilamppu voi sytyttää tulipalon, koska se lämpenee hetkessä yli 200-asteiseksi.

”Esimerkiksi puupaneelikatto kärähtää kohtalaisen nopeasti, ja jos tuli pääsee kattorakenteisiin, vahingot ovat yleensä suuret”, varoittaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto.

Viallinen loisteputki kannattaa vaihtaa heti uuteen. Koska taloyhtiöissä lamppujen vaihto ei ole asukkaiden hommaa, kannattaa vioista ilmoittaa heti huoltomiehelle tai isännöitsijälle. 

Vanhanmallisiin loisteputkivalaisimiin kannattaa vaihtaa turvasytytin, joka estää ylikuumentumisen lampun vikaantuessa. Turvasytytin maksaa noin kuusi euroa.

Mistä tunnistat viallisen loisteputken?

  1. Loisteputki vilkkuu.
  2. Loisteputki hehkuu päistään.
  3. Valaisin käryää.
  4. Valaisin toimii tavallisuudesta poikkeavasti

Mitä viallisessa loisteputkessa tapahtuu?

Vanhanmallinen loisteputkivalaisin, jossa on magneettinen kuristin, on vikaantuessaan vakava turvallisuusriski. Kun putki tulee tiensä päähän, perinteinen sytytin yrittää sytyttää putkea turhaan. Valaisimen komponentit voivat tällöin kuumentua erittäin nopeasti yli 200-asteisiksi ja sytyttää esimerkiksi ympäröivät rakenteet palamaan. Elektroninen turvasytytin tunnistaa putken vikatilan.

Suomessa syttyy vuosittain 2 000 rakennuspaloa, joiden aiheuttajana on sähkö. Tukesin mukaan sähköuunit ja -hellat aiheuttavat noin 1 000 sähköpaloa. Listan kakkosena ovat valaisimet, jotka sytyttävät noin 180 tulipaloa. Loisteputket ja erityisesti niiden sytyttimet, kondensaattorit ja kuristimet ovat syynä 80 prosenttiin valaisimien aiheuttamista tulipaloista.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti