veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Piristyykö joulukauppa?

4.12.2015

Tutkimusten mukaan kuluttajien luottamus omaan talouteensa on edelleen melko heikoissa kantimissa.

Tuula Loikkanen Kaupan liitto

Millaista joulumyyntiä  kauppa odottaa, Kaupan liiton edunvalvontapäällikkö ja Muotikaupan Liiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen?

”Näyttää siltä, että kulutus pysyy samalla tasolla kuin viime vuonna. Se on hyvä uutinen, sillä kahtena viime vuonna joulukauppa on hiipunut. Kulutustuotteiden hinnat ovat laskeneet ja toivomme, että se saa asiakkaat liikkeelle. Kodeissa seurataan myös talouden valoisampia merkkejä, kuten teollisuuden ja viennin virkistymistä.” 

Paljonko lapsiperheet käyttävät rahaa jouluostoksiin?

”Perheet käyttävät jouluun eniten rahaa, sillä joulu on lasten juhla. Kuluttajakyselymme mukaan  jouluhankintoihin käytetään saman verran rahaa kuin viime vuonnakin. Vuosi sitten lapsiperheiden säästämisaikeet olivat suuremmat.”

Ostetaanko enemmän ruokaa vai lahjoja? Mitkä ovat tämän joulun hittituotteet?

”Joulukuussa myynti nousee keskimäärin 20 prosenttia. Sekä ruokaa että käyttötavaroita hankitaan enemmän. Kirjakaupassa tämän joulun suosikkeja ovat aikuisten värityskirjat. Sisustuksessa käyttöesineet, kuten kynttilät ja saippuat ovat haluttuja. Hyvinvointituotteita kuten lenkkareita ja verkkareita löytyy monista lahjapaketeista.  Muotiliikkeissä kysytään eettisesti valmistettuja tuotteita ja teknisiä tekstiilejä.” 

Millaista kasvua odotetaan verkkokauppaan?

”Noin joka kolmas aikoo tehdä jouluhankintoja verkkokaupasta. Verkko-ostosten suosio kasvaa 1-2 prosentin vuosivauhtia.  Toivoisin, että kuluttajat suosisivat kotimaisia verkkokauppoja. Kannattaa huomata, että verkkokauppa ei välttämättä toimi Suomessa, vaikka verkkosivuston teksti olisi suomenkielistä.”

Paljonko kauppa palkkaa tänä vuonna jouluapulaisia?

”Yhtä paljon kuin viime vuonna eli 5 000 henkilöä. Joukossa on opiskelijoita, nuoria sekä vakituisia tuntityöntekijöitä.”

Milloin joulusesongin alennusmyynnit alkavat?

”Yksittäisiä alennusmyyntejä voi ilmestyä jo jouluaaton kynnyksellä. Suuri ryntäys alkaa vasta tapaninpäivän jälkeen.” 

Riitta Rimmi, Satu Alavalkama

Rahat, verot, työ & eläke, koti