veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Onko sähkön etämittaus sujunut ongelmitta?

Onko sähkön etämittaus sujunut ongelmitta?
29.9.2014

Mittausasetus on velvoittanut sähköverkonhaltijat varustamaan vähintään 80 prosenttia käyttöpaikoista etämittaukseen eli tuntimittaukseen tämän vuoden alkuun mennessä.

Sähkö Kuva iStockphoto.com

Kuluttajille suuri muutos on ollut se, että laskutuksessa on siirrytty todelliseen kulutukseen perustuvaan laskutukseen. Onko uudistus sujunut ongelmitta, johtava asiantuntija Mari Salo Energiavirastosta?

”Asiakasyhteydenottoja on tullut ja kysymyksiä siitä, mitä velvoitteita ja vaikutuksia asiakkaan laskutukseen on etämittauksen myötä tullut. Aikaisemmassa vaiheessa kyseltiin paljon myös sitä, onko pakko ottaa tätä etämittaria.

Lisäksi kun ensiksi on asennettu mittarit ja nyt vasta yhtiöt alkavat pääsääntöisesti laskuttaa todellisen kulutuksen mukaan, se näyttää laskussa vähän erilaiselta ja siihen liittyviä kysymyksiä on kyllä tullut.”  

Kuinka suuri joukko kuluttajia on nyt sähkön kulutuksessaan etämittauksessa?

”Arvioisin että määrä on jo yli 80 prosenttia kaikista käyttöpaikoista.  Uskon, että yhtiöissä on pyritty hyvinkin suureen kattavuuteen.”  

Kun on siirrytty sähkön etämittaukseen, arviolaskutus on poistunut. Tämä tuo esimerkiksi omakotitalojen sähkölämmittäjille isot laskut talvikuukausina. Suostuvatko sähköyhtiöt ylipäätään enää arviolaskutukseen, joka tasaisi kuukausittaisia maksuja?

”Varmennettua tietoa ei ole, mutta luulisin että on yhtiöitä, jotka tarjoavat myös jaksottamista ja tasaerälaskua.”  

Mitä hyötyä etämittauksesta kaikkinensa on ja miksi siihen ylipäätään on siirrytty?

”Taustalla etämittaukseen siirtymiselle vaikuttivat pyrkimykset kysyntäjouston lisäämiseen ja sitä kautta sähkönkulutuksen siirtämiseen pois kysynnän huippuajankohdista, jolloin sähkön hinta on myös korkeimmillaan.

Etämittauksella on myös pyritty parantamaan kuluttajien mahdollisuutta tarkkailla sähkönkäyttöään ja säästää energiakustannuksissa. Muutoksella lisäksi parannetaan energiatehokkuutta sekä sähköjärjestelmän varmuutta ja kustannustehokkuutta. Myös sähkömarkkinoiden toiminta tehostuu ja vähittäismarkkinoiden kilpailu lisääntyy.” 

Riitta Rimmi

Kuva iStockphoto.com

Rahat, verot, työ & eläke, koti