veronmaksajat.fi

KOTI

Avaimet hukkateillä turvallisuusriski

22.6.2015

Kopioidut ja kadonneet avaimet ovat turvallisuusriski taloyhtiöissä. Vanhoista avaimista liikkuu lukuisia kopioita, ja taloyhtiön on mahdoton tietää, kuinka paljon avainkopioita on vuosien kuluessa tehty. 

Useissa taloyhtiöissä on käytössä rakennusvuodelta oleva lukitusjärjestelmä, jolloin avaimen patentti on umpeutunut. Lukkovalmistaja Abloy arvioi, että patentoimattomia avainjärjestelmillä varustettuja ovia on suomalaisissa taloyhtiöissä satoja tuhansia.

Abloyn tuoreimman avaimen patentti on voimassa vuoteen 2026 asti.

Aika on ajanut ohi niin Abloyn klassikkoavaimesta kuin ura-avaimestakin. Mustapäisen Exec-avaimen patentti päättyi 2009. Kuka tahansa voi teettää näistä avaimista kopion vaikkapa suutariliikkeessä, koska avaimien patentti ei ole enää voimassa. 

”Jokaisen tulisi huolehtia avaimista hyvin, säilyttää niitä erillään nimi- tai tunnistetiedoista ja ilmoittaa heti isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle avainten häviämisestä, jotta lukot voidaan tarvittaessa uudelleensarjoittaa, toteaa lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Lukitusjärjestelmien päivittäminen ja ajanmukaistaminen on tärkeää taloyhtiön kaikkien asukkaiden turvallisuuden kannalta. Patentoidussa avainjärjestelmässä lisäavainten saanti on valvottua ja rajattua. Abloyn tuoreimman avaimen patentti on voimassa vuoteen 2026 asti.

Lukitusjärjestelmän uusimista kaavailevan taloyhtiön kannattaa harkita perinteisen avaimen ja elektronisen avaimen yhdistelmää.

”Patentoituun kotiavaimeen kytketään sähköinen tunniste, jota käytetään taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Sähköisellä tunnisteella avataan pyörävaraston, taloyhtiön saunan tai vaikkapa verkkokellarin elektronisesti lukittu ovi. Tunnisteeseen voidaan liittää kulunvalvonta tai esimerkiksi saunan ovena aikalukitus”, Abloyn myyntijohtaja Jari Perälä sanoo. 

Kun taloyhtiö päättää uusia lukot, kannattaa samalla tarkistaa, missä kunnossa ovensulkimet, painikkeet, vetimet ja lukkorungot ovat. ”Pyydä asiantuntijaa tarkistamaan taloyhtiön lukituksen kunto. Kaikkea ei tarvitse aina uusia. Esimerkiksi avainpesän pintahelat voidaan yleensä käyttää uudelleen ”, Jari Perälä sanoo.

Kun taloyhtiön lukitusjärjestelmä on uusittu, asukas pärjää yleensä yhdellä avaimella. Yksi ja sama avain sopii kotioven lukkoon, varmuuslukkoon, postilaatikkoon ja haluttaessa myös verkkokomeron riippulukkoon. Yhteisten tilojen ovet avautuvat sähköisellä tunnistella.

Finanssialan Keskusliiton (FK) Vahigontorjunta.fi-verkkosivustolla on lista lukoista, joille määritetyt vaatimukset perustuvat eurooppalaisiin standardeihin. Sivustolla on myös lista lukkoliikkeistä, jotka täyttävät FK:n teknisiä turvallisuusjärjestelmiä suunnittelevalle tai niitä asentavalle liikkeelle asetetut vaatimukset.

”Verkkosivulla listatut lukot ovat VTT:n testaamia. Lukot ovat murtotestattuja, ja niille on tehty kulutuskokeet. Nämä lukot ovat turvallisia käyttää”, FK:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen sanoo.

”Ihminen on avainturvallisuuden heikoin lenkki. Hyväkään järjestelmä ei ole aukoton, jos avaimia joutuu vääriin käsiin”, Jaana Sallmén muistuttaa.

Kuka vastaa lukoista taloyhtiössä?

  • Ulko-ovien lukot: yhtiö
  • Yhteistilojen lukot: yhtiö
  • Huoneistojen ulko-oven lukot: yhtiö
  • Osakkaan itsensä asentama lisälukko: osakas

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti