veronmaksajat.fi

KOTI

Lämmintä ylle taloyhtiön kevätkokoukseen – kylmää kyytiä kuluissa

Lämmintä ylle taloyhtiön kevätkokoukseen – kylmää kyytiä kuluissa
15.3.2024

Takana on tavallista kylmempi talvi, ja siitä maksetaan monessa taloyhtiössä vielä pitkään talven jo taituttua. Lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen menee nimittäin usein lähes 40 prosenttia taloyhtiön hoitokuluista.

Vaihtelua on tietysti paljon esimerkiksi yhtiön lämmitystavan ja sijaintikunnan mukaan. Suurin osa taloyhtiöistä on kaukolämmössä, ja sen hinnassa on isoja paikkakuntakohtaisia eroja.

Varsinaisesti halpaa energiaa tuskin on näinä aikoina saatavilla, ja energiakulut siirtyvät vääjäämättä hoitovastikkeisiin. Vastikkeissa on siis nousupainetta – taas!

Viime vuonna kova inflaatio kasvatti lähes kaikkia taloyhtiöiden kuluja. Nyt on inflaatio rauhoittunut, mutta Isännöintiliiton mukaan tänä vuonnakin nousua on yleisesti luvassa energiakustannusten lisäksi veden hintaan, kiinteistöveroon, vakuutuksiin ja tonttivuokriin.

Isännöintiliitto ennustaa hoitovastikkeiden nousevan tänä vuonna keskimäärin 5–10 prosenttia. OP-ryhmän ennuste on aavistuksen lempeämpi, se arvioi nousuksi 5–8 prosenttia.

Keskiarvot eivät kerro yksittäisen taloyhtiön kustannuspaineista, mutta antavat osviittaa siitä, minkälaiseen kehitykseen olisi hyvä varautua.

Isännöintiliitto korostaakin varautumisen tärkeyttä. Menoja voi olla mahdollista nipistää ja energian ja veden kulutusta seurata ja pienentää. Myös vastikkeiden kertymistä pitää seurata ja vastikerästeihin puuttua nopeasti.

Taloyhtiön tilille pitäisi viimeistään nyt kerätä puskuria myös yllättävien menojen varalle. Isännöintiliitto suosittelee puskurirahastoksi 2–3 kuukauden hoitovastikkeita vastaavaa summaa. Kiinteistöliitto on suositellut 3–4 kuukauden summaa.

Onneksi sentään yhtiölainojen hoitoon saattaa olla tulossa pientä kevennystä, jos korot odotetusti kääntyvät laskuun. Mahdollinen kevennys riippuu kuitenkin siitä, ovatko korot jo laskeneet yhtiölainan korontarkistuspäivään mennessä.

Ja kukapa edes tietää, miten pitkään korkojen laskua saadaan lopulta odottaa. Kylmien uutisten varalta kannattaakin panna lämpimästi päälle, kun menee kevään yhtiökokoukseen.

Taloyhtiön_remonttilaina_maaliskuu.png

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti