veronmaksajat.fi

KOTI

5 vinkkiä: joululahjat verkosta turvallisesti

23.11.2015

Suomalaisista kuluttajista jo kolmannes suuntaa jouluostoksille verkkoon. 

Verkko-ostoksilla Kuva iStockphoto.com

Yhä useammat shoppailevat ulkomaisissa verkkokaupoissa. Kaikki sivustot eivät kuitenkaan ole luotettavia. Euroopan kuluttajakeskuksen vinkkilistan avulla teet ostoksia verkossa turvallisemmin. 

  1. Mitä tiedät myyjästä? 

    Tarkasta aina, mitä tietoja yritys antaa itsestään verkkosivuillaan. Löytyykö nimi ja myös jokin muu yhteystieto kuin sähköpostiosoite (puhelinnumero, maantieteellinen osoite, kotipaikka). Tarkista, millaisia maksuvaihtoehtoja myyjä tarjoaa? Jos et löydä muita tietoja kuin sähköpostiosoitteen ja maksu tulisi suorittaa pankkisiirrolla, kannattaa siirtyä asioimaan toiseen verkkokauppaan.

    Vaikka verkkokaupalla olisi suomenkieliset verkkosivut, se saattaa olla ulkomaalainen. 

  2. Hyödynnä tarjoukset, ajoita oikein 

    Verkkokaupat kilpailevat asiakkaista, joten kannattaa hyödyntää erilaisia joulunajan kampanjoita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vietettävä joulusesongin avauspäivä Black Friday (27.11.) ja Cyber Monday (30.11.) näkyvät alennuksina monissa verkkokaupoissa Euroopassakin.

    Muista, että halpaa hintaa saattaa kuitenkin korottaa tuotteen toimituskulu, joten myös toimituskuluttomuus voi olla merkittävä etu.

    Useat verkkokaupat tarjoavat erilaisia toimitusvaihtoehtoja. Pikatoimitukset ovat yleensä kalliimpia kuin tavalliset toimitukset. 

  3.  Maksa luottokortilla! 

    Verkosta ostettaessa voi käydä niin, ettei myyjä toimitakaan tilaamaasi ja maksamaasi tuotetta. Tästä syystä ostokset kannattaa aina maksaa luottokortilla. Luottokortilla maksaessa voit vaatia rahojesi palautusta omalta luottoyhtiöltäsi, jos myyjä ei toimita tilausta eikä palauta rahojasi. Vastaavaa periaatetta noudattavat myös eräät pankit, kun kyseessä on debit-maksu. Tarkista sopimusehdot oman pankkisi osalta.

    Varmista, että olet turvallisella verkkosivulla viimeistään ennen kuin maksat ostoksia. Tarkista, löytyykö selaimen osoiteriviltä pieni, lukitun lukon symboli verkkokaupassa ollessasi tai varmista, että sen osoite alkaa https:// -muodossa.

    Useat pankit tarjoavat palveluja turvalliseen korttimaksamiseen verkossa. Maksukortin voi esimerkiksi asettaa toimimaan tietyllä maantieteellisellä alueella, vaikkapa vain Euroopassa.

  4. Huomioi palautusajat ja -kulut 

    EU-alueella verkko-ostoksen peruuttamisesta on ilmoitettava kirjallisesti 14 vuorokauden kuluessa tuotteen vastaanottamisesta tai tilauksen tekemisestä. Kuluttajan on palautettava tuote 14 vuorokauden kuluessa peruuttamisilmoituksen tekemisestä.

    Palautusaika voi kuitenkin vaihdella paljonkin eri verkkokaupoissa. Ota tämä huomioon, jos ostat joululahjoja, jotka mahdollisesti täytyykin palauttaa. Jotkut verkkokaupat tarjoavat jopa useamman kuukauden mittaista palautusaikaa. 

  5. Säilytä tilausvahvistus ja muut dokumentit 

    Tilauksesta tulisi aina tulla sinulle tilausvahvistus. Se on syytä tallentaa, samoin muut dokumentit tilauksesta ja mahdollinen kirjallinen yhteydenpito tilauksen tiimoilta. Jos olet yhteydessä myyjään, tee se sähköpostilla. Näin sinulle jää todiste yhteydenpidosta ja sovituista asioista, jos joudut myöhemmin selvittämään ongelmatilannetta myyjän kanssa. 

Lue lisää: Turvallisin mielin ostoksille

Lue lisää: Peruutus ja palautus verkkokaupassa

Lue lisää: Tieto lisää turvaa

Minna Petäinen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti