veronmaksajat.fi

Huolestunut kirjailija miettii, kannattaako koronan aikaan ostaa asuntoa – kääntyi asiantuntijoiden puoleen

Taina Latvala
Taina Latvala

Kirjan Pitoa

Kirjailija Taina Latvala on 80-luvulla syntyneen sukupolvensa vahva ääni. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Latvalan tuorein teos on nimeltään Torinon enkeli (2021). Seuraa Twitterissä @LatvalaTaina

Minun ja mieheni suurprojektista eli asunnon ostamisesta voisi jo kirjoittaa romaanin. Tai ehkä pikemminkin eepoksen. Eepoksen, jota joskus 3000-luvulla luetaan kiintoisana tallenteena 2020-luvun Homo Sapiens -lajin hapuilevasta elämästä.

Asunnon ostaminen on iso päätös, joka vaatii yhtä aikaa harkintaa ja rohkeutta. Se edellyttää tietynlaista sisäistä tasapainoa, jota omalla kohdallani horjuttaa nyt maailmanlaajuinen uhka: koronavirus, tuo pelottava julmuri.

Väistämättä tulee mieleen, mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu lähitulevaisuudessa. Romahtavatko asuntojen hinnat? Kannattaisiko nyt odotella, ennen kuin ryntää tekemään tarjouksia?

Ahdingossani päätin kääntyä sellaisten ihmisten puoleen, jotka tuntevat aihealueen paremmin kuin minä. Tiedän kyllä, että monet kysymykseni ovat sen laatuisia, että ne vaatisivat kristallipalloa – mutta ajattelin silti kokeilla ja tarttua puhelimeen.

”Virus on arvaamaton otus”

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että koronaviruksen aiheuttama talousisku tulee olemaan finanssikriisin suuruusluokkaa.

”Finanssikriisissä asuntojen kauppamäärät laskivat 45 prosenttia eli melkein puolittuivat, ja asuntojen hinnat laskivat 6-8 prosenttia aika tasaisesti eri puolilla maata.”

Brotherus ennakoi, että koronakriisin myötä asuntojen kauppamäärissä nähdään samantyyppinen lasku. Hintojen käyttäytyminen riippuu pitkälti kriisin kestosta. Joka tapauksessa hän uskoo, että hintojen laskua ilmenee jo tämän vuoden aikana.

”Pohjat nähtäisiin jo syksyllä. Sitten käännyttäisiin taas ylöspäin, mikäli oletuksena on, että koronavirus olisi saatu kuriin. Virus on arvaamaton otus”, itsekin koronan sairastanut ja siitä selvinnyt Brotherus sanoo.

Myös Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että todennäköisesti pientä asuntojen hintojen laskua on nähtävissä keväällä ja ehkä vielä syksylläkin. Hänkin muistuttaa, että finanssikriisin aikaan – vuoden 2008 paikkeilla – asuntojen hinnat laskivat melko vähän. Suurin piirtein vuoden kuluessa palauduttiin entiselle tasolle.

”Sen sijaan 1990-luvun alun lama oli iso kriisi asuntomarkkinoilla. Silloin hinnat laskivat enimmillään yli 40 prosenttia. Meni yli kymmenen vuotta, ennen kuin päädyttiin sille tasolle, josta oltiin lähdetty.”

Appelqvist ei kuitenkaan usko, että koronakriisin vaikutuksesta nähtäisiin samanlaista hintaromahdusta kuin 1990-luvulla. 90-luvun laman aikaan korot olivat korkealla, toisin kuin nyt, ja lisäksi työttömäksi joutui satoja tuhansia ihmisiä.

Ekonomisti ennakoi, että koronaviruksen vahingoittama talous alkaa elpyä, kun rajoituksia aletaan purkaa.

”Mutta johtaako koronavirus uusiin epidemia-aaltoihin ja tuleeko uusia rajoituksia – sitä kukaan ei tiedä.”

Sekä Brotherus että Appelqvist peräänkuuluttavat sitä, että asunnon ostoa harkitessaan kannattaa miettiä erityisesti, miten koronavirus vaikuttaa omaan taloustilanteeseen.

”Jos on esimerkiksi töissä turismin alalla ja on lomautettuna, on itsestään selvää, että silloin ollaan varovaisia”, Juhana Brotherus sanoo.

”Unelmat on tehty toteutettaviksi”

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kuvailee oman asunnon ostamista unelmaksi, joka on tallennettu suomalaisten DNA:han. Hän uskoo koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden johtavan siihen, että joidenkin kohdalla unelman toteuttaminen saattaa viivästyä ajallisesti.

Toisaalta – jos vastaan tulee unelmien asunto ja jos oma taloustilanne on hallinnassa, ostamista kannattaa harkita.

”Unelmathan on tehty toteutettaviksi.”

Nordean hiljattain teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia omistusasujista arvioi asuntonsa arvon säilyvän ennallaan. Yksi viidestä uskoo, että asunnon arvo laskee, ja yksi viidestä on epävarma.

”Markkinoilla on koko ajan hyviä ostonpaikkoja ja vallitseva tilanne saattaa tuoda markkinoille myös harvemmin tarjolla olevia kohteita”, Pajala sanoo.

Kun kerron haaveilevani omistusasunnosta lähellä Helsingin keskustaa, Pajala toteaa, että kasvukeskukset houkuttelevat ihmisiä, eikä väen tulo Helsinkiin lopu. Hän ottaa esimerkiksi Lauttasaaren: vakaan, viihtyisän asuinalueen, jonne on hyvät kulkuyhteydet. Vaikka asuntojen hinnat laskisivat siellä jopa 10–15 prosenttia, on vaikeaa nähdä, ettei sinne muuttanut saisi matkan varrella omiaan pois.

”Kodin ostamisessa on tärkeää muistaa myös se, että koti on koti, ei sijoitus. Se on elämänikäinen perusta ja tukikohta.”

Korkojen kehitys on Pajalan mukaan ollut aika vakaata. Silti jokaisen kannattaa omalla kohdallaan miettiä, ottaisiko asuntolainalleen korkosuojauksen.

”Varsinkin tilanteessa, jossa kenellekään ei ole kristallipalloa, eikä kukaan tiedä, mitä tapahtuu huomenna tai ylihuomenna, jokaisen asunnon ostajan kannattaa käydä itsensä kanssa tämä keskustelu: onko minulla näkemystä siitä, miten korot liikkuvat seuraavan viiden vuoden aikana ja olenko ok sen kanssa, että jotain voi tapahtua?”

”Riski pitää arvioida oman talouden pohjalta”

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth kertoo, että liitto teki hiljattain pienen kenttäkyselyn. Sen mukaan puolet välittäjistä kokee asuntokaupan vaimentuneen huhtikuussa. 14 prosenttia välittäjistä on sitä mieltä, että kauppa käy kuten ennenkin.

”Otos oli aika pieni, alle sata, ja valtaosa Uudeltamaalta. Huhtikuun tilastot tulevat meidän osalta vasta toukokuun puoliväliin mennessä”, Ehrnrooth sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan tämän vuoden tammi-maaliskuun tilastot näyttävät hyvältä: uusien asuntojen myyntimäärät jopa nousivat 21,3 prosenttia verrattuna edellisvuoden lukemaan. Alkuvuonna myös käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi 4,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, ja maaliskuussakin kasvua nähtiin vanhojen asuntojen kohdalla 3,1 prosenttia.

Ehrnrooth toteaa, että taloudelliset kriisit ja taantumat ovat perinteisesti vaikuttaneet asuntomarkkinoihin siten, että kriisit iskevät ensin kaupan volyymiin, ja vasta sitten jollain aikavälillä hintoihin.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että koronakriisin aikana ei ole mitään estettä ostaa asuntoa, jos oma talous on kunnossa.

”Riskihän pitää tietysti aina ostajan itse arvioida oman taloutensa pohjalta. Jos ei itse sitä arviota tee, niin pankki kyllä tekee.”

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa arvelee, että koronaviruksen myötä asuntojen myyntiajat vähän pitenevät. Hinnoissa hän ei usko ilmenevän isoja muutoksia.

Hintsakin on havainnut, että asuntokauppa on jonkin verran hiljentynyt huhtikuussa.

”Jos katson tilannetta oman yrityksen kaupankäynnin näkökulmasta, niin joitakin kymmeniä prosentteja ollaan tultu kauppamäärissä alaspäin suhteessa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.”

Hän uumoilee, että tilanne alkaa normalisoitua heinäkuun jälkeen.

”Mutta tottakai, jos tulisi toinen virusaalto ja tilanne hankaloituu, se on sitten eri asia.”

”Koronaviruksia tulee ja menee”

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälän mukaan yrityksen huhtikuun tulos oli odotettua parempi. Odotuksena oli, että kaupan volyymi olisi laskenut 35 prosenttia suhteessa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, mutta todellinen lasku olikin 24,5 prosenttia.

Kyhälä on omistusasumisen kannalla. Hän pohtii, että vuokralla asuminen kyllä lisää vapautta ja joustavuutta, mutta asunnonomistajan on helpompaa kehittää varallisuuttaan lainaa lyhentäessään kuin vuokralla asujan.

”Minun näkökulmani on se, että mitä pikemmin ihminen omalla säästämis- ja varallisuudenhoitourallaan pääsee kiinni omistusasuntoon, sen parempi.”

Omistusasuntoa Kyhälä on suositellut myös omille lapsilleen. Hän toteaa, että jokainen lainan lyhennys on kuin laittaisi rahaa säästöön.

Tunnustan varovasti, etten ole enää kovin nuori: 37-vuotias. Kyhälä lohduttaa, että asuntomarkkinoille voi tulla milloin vain.

Koronavirusta hän ei halua millään tavalla vähätellä.

”Se on vakava kärsimys monelle. Mutta koronaviruksia tulee ja menee.”

Kyhälän mukaan asumista pitäisi ajatella kokonaisvaltaisesti, ”hyvän elämän alustana”. Koti on iso ja kauaskantoinen asia ihmisen elämässä. Pitkällä tähtäimellä oman asunnon ostaminen on hänen mielestään kannattavaa.

”Jos katsotaan historiaan, niin pitkässä juoksussa ei ole loppujen lopuksi merkitystä, milloin on asunnon ostanut.”

Taina Latvala

 

Kommentit (1)
 
  • jane bond 28.11.2020 20.58
     
    oma asunto on aina parempi kuin vuokralla , joku pankki tarjoaa Suomessa 40v asuntolainaa , siinä on joustovaraa ,
    maksaa enemmän lainaa pois silloin kun on hyvöt tulot ja päinvastoin , korot eivät varmasti pitkään aikaan nouse
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit