veronmaksajat.fi

Tyssääkö suomalaisten säästämisbuumi hintojen nousuun?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Suomalaisten rahoitusvarat, eli säästöt ja sijoitukset talletuksiin, rahastoihin, osakkeisiin yms. ovat olleet trendinomaisessa kasvussa jo pitkään. Toki markkinoiden heilunnat liikuttelevat varojen arvoja välillä myös alaspäin, mutta isossa kuvassa suomalaiset ovat vaurastuneet jo pidemmän aikaa.

Tämä lämmittää säästöpankkilaisen sydäntä. Säästöpankki kun on nimensä mukaisesti pyrkinyt edistämään ihmisten säästäväisyyttä jo 200 vuoden ajan. Säästäväisyys ehkä terminä kalskahtaa vanhanaikaiselta, nykyään puhutaan enemmän vaurastumisesta ja sijoittamisesta. Mutta yhtä kaikki, kyse on samasta asiasta ainakin minun ajatusmaailmassani.

Säästäminen ei tietenkään ole itseisarvo. Mutta säästämiseen liittyy monia positiivisia asioita. Säästöt mahdollistavat erilaisia elämänvalintoja, joiden tärkeys korostuu, kun elämään tulee yllätyksiä. Säästöt tuovat psykologista turvallisuuden tunnetta.

Vuosittain tehtävässä Säästämisbarometrissämme on myös havaittu yhteys säästämisen ja onnellisuuden välillä. Liikaakin voi toki säästää. Säästäväisyys voi mennä pihistelyn puolelle ja estää elämästä nauttimisen. Kovin yleistä tämä ei taida kuitenkaan olla.

Meneekö suomalaisilla nyt kaikki rahat elämiseen?

Viime aikoina hintojen nousu on ollut nopeaa. Tämän on varmaan jokainen huomannut kaupassa käydessään, tankatessaan tai viimeistään sähkölaskua avatessaan. Media onkin täyttynyt jutuista siitä, kuinka voi säästää sähköä, vähentää ruokalaskuaan yms.

Tyssäävätkö ihmisten säästämismahdollisuudet nyt hintojen nousuun? Menevätkö aiemmin säästöön laitetut summat nyt ruokakauppaan ja muihin elämisen menoihin? Tilastokeskuksen kuukausittain tekemässä kuluttajien luottamuskyselyssä tätäkin asiaa kartoitetaan.

Tilastoista onkin havaittavissa, että ihmisillä jää nyt vähemmän rahaa säästöön (kuva). Syyskuussa 2022 vastaajista 60 % sanoi, että pystyy säästämään. Vielä vuosi sitten 65 % vastaajista oli tätä mieltä. Erityisesti niiden osuus on laskenut, jotka kokevat voivansa säästää paljon.

Oma rahatilanne, pystyy säästämään Lähde: StatFin, Macropond,Säästöpankkiryhmä

Suunta on siis alaspäin, mutta muutos ei ole kovinkaan dramaattinen. Edelleenkin valtaosalla suomalaisista jää rahaa säästöön kohonneista hinnoista huolimatta. Tämä on hyvä asia, etenkin niiden kotitalouksien osalta, joilla taloudelliset puskurit ovat pieniä.

Kriisejä on viime vuosina nähty monia, ja niitä voidaan nähdä myös tulevaisuudessa – ovat ne sitten globaaleja tai omasta elämästä kumpuavia. Viime vuodet ovat opettaneet, että varautuminen on viisautta.

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit