veronmaksajat.fi

Sähkön säästöä ilman nalkutusta

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Sähkön hinta puhututtaa nyt paljon. Hinta on noussut jo paljon ja uhkana on, että nousu jatkuu. Monessa perheessä mietitäänkin nyt vimmatusti, miten voisi säästää sähkölaskussa. Lokakuussa on myös alkamassa valtakunnallinen ”Astetta alemmas” -kampanja sähkön säästämiseksi.

Näin se historia toistaa itseään, vaikka sitä aika ajoin kuvittelee modernin nykymaailman olevan oleellisesti erilainen kuin ennen. Viimeksi Suomessa kampanjoitiin energiasäästön puolesta 70-luvun alussa. Silloin keinoina olivat mm. huonelämpötilojen laskeminen, nopeusrajoitusten alentaminen, mainosvalojen sammuttaminen yöksi ja teiden valaistuksen vähentäminen. Hallitus myös toivoi kansalaisten säästävän energiaa vapaaehtoisesti, jottei pakkoon tarvitsisi turvautua. Aika samat teemat pyörivät nytkin pöydällä.

Myös meidän perheemme on havahtunut pohtimaan sähkönkäyttötapojamme. Tarkoituksena olisi sekä vähentää sähkön kulutusta, että ajoittaa se halvemman yösähkön aikaan. Ajatuksissa on myös vähentää sähkön käyttöä pahimpina kulutuspiikkeinä. Vaikka tämä ei suoranaisesti omassa laskussa näkyisikään, helpottaa se koko sähköjärjestelmän toimivuutta. Oman perheemme kulutuspiikit tosin näyttävät ajoittuvat eri aikaan kuin koko kansantalouden*.

Meillä on käytössämme ns. toistaiseksi voimassa oleva sopimus, mikä tarkoittaa, että sähköyhtiömme voi kuukauden varoitusajalla muuttaa sähkön hintaa. Vuoden alusta sähkön hintaa onkin jo nostettu yli 70 % ja lisää nostoja lienee luvassa, tai ainakin niihin on hyvä varautua.

Nalkuttamisen sijaan ajattelin motivoida lapsiani sähkönsäästöön kysymällä heiltä itseltään, miten he olisivat valmiita säästämään sähköä. Ehkäpä omaa käyttäytymistä on helpompi muuttaa, kun idea on tullut itseltä eikä vanhempien määräilynä.

Tässäpä meidän perheessämme syntyneitä ajatuksia siitä, miten sähköä voisi säästää. Osa on pienempiä, osa merkittävämpiä tekoja. Tarkoitus ei myöskään ole olla ”täydellinen”, vaan joustoakin sallitaan.

Omat ehdotukseni:

 • Mennään saunaan vain kerran viikossa ja sekin yösähkön aikaan iltakymmenen jälkeen. Iltaunista tämä vähän kirpaisee…
 • Alennamme huoneenlämpöä talvella, astemäärästä tosin joudumme ehkä vielä vähän käymään perheneuvotteluja. Mieheni on vilukissa, kun tytär taas viihtyy kylmässä.
 • Opettelen käyttämään pesukoneen ja astianpesukoneen ajastustoimintoa ja ajoitan pesut yösähkön ajalle. Laiskuuttani tämä on jäänyt tähän mennessä opettelematta.
 • Käytän useammin pesukoneiden eco-ohjelmia.
 • Imuroin vähemmän 😊.

Teinityttären ehdotukset:

 • Turhat valot pois päältä
 • Vähemmän telkkarinkatselua, ja television sammuttaminen silloin kun ei sitä aktiivisesti katso
 • Kahvinkeiton vähentäminen (tytär tosin ei juo kahvia – mutta muiden neuvominen on toki aina mukavampaa kuin itsensä)

Vaikka tytär ei mitään maratonsuihkuja harrastakaan, yritin myös hienovaraisesti ehdottaa suihkuaikojen lyhentämistä. Tähän kuulemma ”ei pysty”. No annettakoon hänelle anteeksi kohtuumittaiset suihkut, koska hän pitää huoneensa lämpötilan vapaaehtoisesti noin 15 asteessa.

Perheen kuopus-poika on selvästi tarkan markan mies. Hänen ehdotuksensa olivat:

 • Lopetetaan saunominen
 • Pelaamisen ja telkkarin katsomisen vähentäminen
 • Suihkuaikojen merkittävä lyhentäminen. Olenkin jo saanut toimia kellokallena hänen suihkuilleen. Ihan näin äärimmäisyyksiin ei ajatukseni ollut mennä, mutta kukin tyylillään. Hän tykkää kilpailla, vaikka sitten suihkuajan lyhyydestä.

Näillä ehdotuksilla saamme toivottavasti säästettyä sähköä ilman suurempaa riitelyä ja hampaiden kiristystä. Mites teillä?

Henna Mikkonen  

*Fingrid: Näin vältät aamun ja alkuillan sähköruuhkan 

Kommentit (2)
 
 • Kalle 14.9.2022 5.59
   
  Minusta tuntuu, että kuopuksen ehdotukset auttavat eniten. Käyttöveden lämmittäminen ja suihkurutiinit voivat kasvattaa merkittävästi sähkönkulutusta. Esimerkkinä paritalo jossa identtinen lämmitystekniikka kussakin asunnossa: Toisessa asunnossa menee yli tuplaten sähköä pelkästään vedenkäytöstä johtuen.

  Valot ja telkkari tuottavat huomattavasti hukkalämpöä jota voidaan "hyödyntää" itse talon lämmityksessä. Niiden kulutus varsinkaan led-tekniikalla ei ole lähelläkään käyttöveden lämmittämiseen käytettävää kilowattimäärää eli täältä ei nykyään suuria säästöjä enää löydy.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Timo Turkula 21.9.2022 14.01
   
  En suosittelisi pesukoneen käyttöä yöllä: Pesukoneen ja astianpesukoneen käyttö yöllä ilman valvontaa voi aiheuttaa vesivahingon, jos itse laite tai sen vesiletku sattuu vikaantumaan yöllä kesken pesun, seurauksena voi olla kallis vesivahinko. Vuototapauksessa vakuutuskorvaus saattaa pienentyä, jos pesukone on ollut toiminnassa ilman valvontaa ja hana jäänyt auki pesun päätyttyä. Lisäksi pesukone ja etenkin sen linkousohjelma tuottavat melkoisesti meteliä ja värähtelyä, mikä voi häiritä naapuria esimerkiksi kerrostalossa
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit