veronmaksajat.fi

Säästäminen kuuluu kaikille – mutta ei unohdeta myöskään säästöistä nauttimista!

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Säästöpankissa työskentelevänä työnkuvaani kuuluu säästämisen puolesta puhuminen. Säästäminen onkin mielestäni tärkeä osa omaa taloudenhallintaa. Kun on säästöjä, ei yksittäiset elämän tuomat yllätykset aja heti omaa taloutta ahdinkoon. Säästöt tuovat mielenrauhaa ja vakautta omaan talouteen. Säästämisbarometrissamme olemme jopa havainneet, että säästämisen ja onnellisuuden välillä on positiivinen yhteys!

Moni suomalainen säästääkin jo. Tärkeimmät syyt säästämiselle ovat Säästämisbarometrimme mukaan ”Pahan päivän varalle” sekä eläkepäiviä varten säästäminen. Hyviä syitä molemmat. Näistä pureudutaan nyt erityisesti jälkimmäiseen.

Ilmarisen tutkimuksen mukaan valtaosa (74 %) eläkkeellä jo olevista onkin varautunut eläkepäiviinsä taloudellisesti. Suosituimpia keinoja ovat tilille säästäminen, asunnon omistaminen sekä rahastoihin, osakkeisiin tai kiinteistöihin sijoittaminen. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin, että varallisuus helpottaa taloudellisia huolia. Aika tärkeä asia sekin siinä vaiheessa elämää, kun lisätienestien hankkiminen voi olla vaikeaa.

Mutta käyttävätkö eläkeläiset säästöjään? Osa epäilemättä käyttää, mutta aika moni ei. Tästä antaa viitteitä tuore kyselytutkimuksemme, jonka mukaan lähes puolella (44 %) yli 70-vuotiaista ei ole suunnitelmia aiemmin kerryttämien varojen käyttämiseksi seuraavan 5 vuoden aikana.

Syitä tähän voi toki olla monia. Osa ehkä pitää varoja puskurina yllättäviä tilanteita varten vailla sen suurempaa suunnitelmallisuutta. Osa ehkä haluaa jättää säästönsä perinnöksi jälkipolville. Osalla on voinut ”säästämismoodi” jäädä päälle, jos on sitä koko elämänsä tehnyt. Henkinen siirtyminen säästäjästä kuluttajaksi voi olla yllättävän vaikeaa.

Yli 70-vuotiaat näyttäytyvätkin Säästämisbarometrissamme varsin säästäväisenä ryhmänä. Barometrimme mukaan 70–79-vuotiaista 62 %:lla jää yhä rahaa säästöön, kun alle 70-vuotiailla vastaava luku oli 58 %. 70–79-vuotiaissa on myös vähemmän niitä, jotka kuluttavat kaikki rahat mitkä saavat (25 % vs. 38 % kaikista vastaajista). Tämä on vastoin perinteistä ekonomistien elinkaariajattelua, jonka mukaan työssä ollessa kerätään säästöjä ja eläkkeellä ollessa niitä sitten käytetään.

Jokainen saa toki tehdä varoillaan mitä haluaa, käyttää tai olla käyttämättä. Kannustan kuitenkin kaikkia siihen, että kerätylle varallisuudelle tehdään myös jonkinlainen suunnitelma. Jos tarkoituksena on jättää perintöä, kannattaa käytännön toteutus suunnitella etukäteen. Jos taas varallisuutta on kertynyt ilman sen kummempaa suunnitelmaa, kannattaa sen tarjoamista mahdollisuuksista myös nauttia, kun sen aika on!

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit