veronmaksajat.fi

Pahaa korontarkistuspäivää ken pelkäisi?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Viimeisen parin vuoden aikana lyhyiden markkinakorkojen nousu on ollut ennätyksellisen nopeaa. Tämä on saanut monet asuntovelalliset odottamaan kauhulla oman lainansa seuraavaa korontarkistuspäivää. Ja toden totta, muutokset lainan korkokuluissa ovat saattaneet olla erittäin suuria.

Ääriesimerkkinä, jos oman 12 kuukauden euriboriin sidotun lainan korontarkistuspäivä oli maaliskuun alussa 2023, nousi lainan viitekorko noin 4 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta korontarkistuspäivästä. 200 000 euron annuiteettilyhenteisessä lainassa tämä tarkoittaisi kuukaudessa noin 400 euroa suurempia lainanhoitokuluja – olettaen siis, ettei lainassa ole korkosuojausta. Ei ihan mitätön ero!

Tällä hetkellä korkoshokki on pienempi, koska 12 kuukauden euribor on noin prosenttiyksikön vuoden takaista korkeammalla. Mutta lisärasitetta lainanhoitokuluihin on yhä tiedossa, jos korontarkistuspäivä on näinä päivinä. 

Ensi vuonna korontarkistuspäivä voi olla ilon päivä!

Euroalueen inflaatio on rauhoittumassa ja talousnäkymä vaisu. Tämä on johtanut siihen, että 12 kuukauden euriborkorko on jo kääntynyt laskuun ja laskun odotetaan jatkuvan ensi vuonna. 

Tämän hetken odotusten mukaisesti ensi keväänä tilanne olisi jo sellainen, että 12 kuukauden euribor olisi vuoden takaista matalammalla. Toisin sanoen korontarkistuspäivänä 12 kuukauden euriborkorkoon sidottujen lainojen lainanhoitokulut laskisivat.

Korontarkistuspäivä ei siis välttämättä enää ole se paha susi, jota pitää pelätä, vaan voi osoittautua jopa ilon päiväksi!

Disclaimerinä todettakoon, että tämä toki on vielä spekulointia ja perustuu markkinoiden odotuksiin tulevasta korkotasosta. Odotukset voivat muuttua, jos taloustilanne muuttuu. Esimerkiksi inflaation kiihtyminen uudelleen olisi myrkkyä korko-odotuksille ja voisi pitää korot nykyodotusta korkeammalla. 

Fiksu varautuu eikä tule yllätetyksi housut kintuissa

Lainahoitokulujen lasku toisi toteutuessaan helpotusta asuntovelallisten arkeen. Monessa perheessä on ehkä jouduttu tinkimään muusta kulutuksesta tai on käytetty säästöjä kohonneiden lainanhoitokulujen kattamiseksi.

Tilanteen helpottaessa ei kuitenkaan kannata suin päin syöksyä vanhoihin kulutustottumuksiin, vaan voi olla hyvä hetki pohtia oman talouden kokonaisuutta ja lainanhoitokulujen roolia siinä.

Fiksu varautuu jo tuleviinkin korkojen nousuihin, ettei tule yllätetyksi housut kintuissa. Lainanhoitokuluista vapautuneilla varoilla voi esimerkiksi kasvattaa puskuria tulevaisuuteen.

Omaa talouttaan ei kannata vetää niin tiukille, että seuraavaa korontarkistuspäivää joutuu odottamaan kauhunsekaisin tuntein.

Henna Mikkonen 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit