veronmaksajat.fi

Nainen, ymmärräthän inflaation vaikutuksen säästöihisi?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Inflaatio eli hintojen nousu on ollut nopeaa jo pidemmän aikaa. Inflaation syitä ja seurauksia on puitu tuhansissa ja tuhansissa artikkeleissa. Syitä on haettu niin pandemiasta, sodasta, yritysten ahneudesta kuin jopa laulaja Beyoncésta.

Mutta kuinka hyvin ihmiset oikein tietävät, mitä inflaatio merkitsee? Tutkimusten mukaan eivät kovin hyvin. Inflaation ymmärtäminen on yksi peruskysymyksistä, kun tutkitaan ihmisten talousosaamista ja sitä on kysytty myös tuoreessa suomalaisten talousosaamista kartoittavassa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa kysymys kuuluu seuraavasti:

Oletetaan, että laitat 1 000 euroa säästötilille, jolla on taattu 2 prosentin vuosikorko. Vuotuinen inflaatio on 4 prosenttia, etkä laitat tai nosta rahaa tältä tililtä. Vuoden päästä voit ostaa:

  • enemmän kuin tänään
  • yhtä paljon kuin tänään
  • vähemmän kuin tänään
  • en osaa sanoa
  • en halua vastata

Oikea vastaus on ”vähemmän kuin tänään”. Vaikka talletukselle saa korkoa, on se vähemmän kuin vuotuinen inflaatio. Siksi säästetyn rahan (koroineen) ostovoima heikkenee vuoden aikana.

Suomalaisista tähän kysymykseen osaasi vastata oikein noin 64 % vastaajista. Toisin sanoen noin joka kolmas ei ymmärrä inflaation vaikutusta säästöjen ostovoimaan. Mitenkään erityisen huonoja suomalaiset eivät toki ole inflaation ymmärtämisessä. USA:ssa vastaavaan kyselyyn vastasi oikein 55 % vastaajista.

Naiset ymmärtävät inflaation miehiä huonommin, so what?

Huomion arvioista on myös sukupuolten väliset erot vastauksissa. Suomessa 77 % miehistä ja vain 53 % naisista osasi vastata kysymykseen oikein. Siis melkein puolet naisista ei ymmärrä inflaation merkitystä.

So what, jos naiset nyt vastaavat yhteen inflaatiokysymykseen miehiä useammin väärin? On olemassa varmasti monia muita elämän osa-alueita, joissa naisten tietämys on miehiä korkeampaa.

Tämän talouden peruskäsitteen ymmärryksen puutteella voi kuitenkin olla kauaskantoisia seuraamuksia.

Inflaatio nimittäin nakertaa säästöjen – niin naisten kuin miestenkin – ostovoimaa. Tällä hetkellä, kun inflaatio on korkealla, on talletussäästöjen todellinen tuotto (korko - inflaatio) poikkeuksellisen pahasti pakkasella. Mutta inflaatio nakertaa säästöjen ostovoimaa myös maltillisen inflaation oloissa, mikäli säästöilleen ei saa inflaation verran tuottoa.

Suomalaisen talletuskannan reaalikorko (talletuskorko - inflaatio)

Otetaanpa esimerkki. Viimeisen kahden vuoden aikana 1 000 euron talletus on menettänyt ostovoimaansa noin 110 euroa. Ostovoiman rapautuminen on korkean inflaation vuoksi ollut poikkeuksellisen nopeaa. Mutta normaalioloissakin (Oletus: inflaatio 2 % talletuskorko 1 %) inflaatio heikentää 1 000 euron ostovoimaa noin 20 eurolla parissa vuodessa. Säästöajan pidentyessä ostovoiman heikentyminen sen kun kasvaa, ja se jää helposti huomaamatta.

Naisten puutteellinen ymmärrys inflaatiosta voi myös ohjata heitä säästämään enemmän tilille kuin tuottavampiin kohteisiin, esimerkiksi osakemarkkinoille. Onkin totta, että naiset omistavat osakkeita miehiä vähemmän. Syitä tähän voi olla monia; naisten pienemmät tulot, vähäisempi halu ottaa riskejä, perinteiset normit yms. Mutta heikko ymmärrys inflaatiosta lienee yksi selittävä tekijä taustalla. Eikä tämä koske pelkästään inflaatiota, naiset vastasivat myös muihin talousosaamista mittaaviin kysymyksiin miehiä harvemmin oikein.

Puutteellinen ymmärrys inflaatiosta voi siis johtaa naisten säästöjen ostovoiman nopeampaan hupenemiseen ja naisten vähäisempään vaurastumiseen pitkällä aikavälillä. Nämä ovatkin jo aika isoja taloudellisen tasa-arvon asioita. Nyt on siis naiset aika ottaa inflaatio haltuun!

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit