veronmaksajat.fi

Kesä, loma ja ….rahastressi?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa Twitterissä @HennaMikkonen1

Kesä on tullut ja monella häämöttää ajatuksissa jo loma. Jollekin se tarkoittaa ihanaa löhöilyä laiturilla, toiselle aktiivista matkustelua ja kolmannelle jotain ihan muuta. Toivottavaa kuitenkin olisi, että lomalla voisi rentoutua ja antaa stressin helpottaa.

Valitettavasti monen rentoa kesälomailua varjostaa huolet raha-asioista. Nooa Säästöpankin tuoreen taloudellisen hyvinvoinnin kyselytutkimuksen mukaan eniten ihmisille stressiä aiheuttavat asiat ovat raha-asiat ja työ. Nämä tulevat ennen terveyttä tai perhe-, ystävyys- ja parisuhdetta. Kesään liittyy lisäksi monia ”ylimääräisiä” rahanmenoja, kuten lomamatkoja, juhlia yms, jotka voivat lisästä stressiä rahojen riittävyydestä nimenomaan kesällä.

Raha-asioista murehtijoiden määrä on kasvanut

Raha-asioitaan murehtii 65 % suomalaisista työikäisistä. Murehtijoiden määrä on kasvanut 6 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaa. Toki kaksi vuotta sittenkin ihmisillä oli monenlaisia taloushuolia koronan yhä jyllätessä, mutta nykyinen hintojen ja korkojen nousu tuntuu voimakkaasti suomalaisten kukkaroissa.

Samaa tarinaa kertoo myös se, kun vastaajilta kysyttiin tuntemuksiaan omasta taloudellisesta tilanteesta. Omaan talouteensa tyytyväisiä on aiempaa vähemmän ja sen sijaan pelkoa tai pettymystä tuntevien määrä on kasvanut.

Kiinnostuksen herääminen on ensimmäinen askel kohti rahastressin vähentämistä

Kyselytutkimuksen tuloksista löytyy myös positiivisia asioita. Yksi niistä on se, että vastaajien kiinnostus omaa talouttaan kohtaan on kasvanut. Voi toki olla, että monella tämä on pakon sanelemaa, mutta silti tämä on hyvä asia.

Tie rahastressin vähentämiseen alkaa siitä, että tulee tietoiseksi omasta taloudellisesta tilanteestaan. Tämä kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta yllättävän moni ei oikeasti ole perehtynyt oman taloutensa lukuihin, vaan antaa mennä ”autopilotilla”.

Rahaa tulee ja monella kaikki myös menee, ilman että koskaan pysähdytään miettimään, onko oma kulutus järkevää ja jääkö rahaa yhtään säästöön. Pahimmillaan omaa taloutta tilkitään kalliilla pikavipeillä, ilman että mietitään, miten veloista myöhemmin selvitään.

Jos oma talous huolettaa, on nyt viimeistään aika käydä oma rahatilanne läpi. Se vaatii niin tulojen kuin menojen kartoitusta, budjetointia, oman velkatilanteen läpikäyntiä, mahdollisen korkojen nousun vaikutuksen arvioimista sekä varallisuuden kartoittamista. Hyviä vinkkejä alkuun löytyy esim. täältä.

Tai jos oletkin käynyt tilanteesi läpi vaikkapa vuosi sitten, kannattaa siihen nyt tehdä päivitys. Monien elämisen perustarpeiden hinnat ovat nousseet nopeasti, minkä vuoksi moni hyvinkin rakennettu budjetti on ajautunut viime aikoina epätasapainoon. Lisäksi velallisilla korkokulut ovat voineet nousta merkittävästi.

Oman talouden numeroiden pyörittäminen ei ehkä kuulosta kaikkein hehkeimmältä hommalta, kun vaihtoehtona on kesärientojen suunnitteleminen. Mutta se kannattaa tehdä, jottei syksyn sateiden koittaessa iske entistä pahempi rahastressi. Kun on tietoinen oman talouden luvuista, on myös helpompi suunnitella kesän riennot taloudellisesti kestävällä tavalla.

Rentouttavaa ja rahastressitöntä kesää kaikille!

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit