veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Sijoittaja, vielä ehdit suunnitella verotustasi ennen vuodenvaihdetta

Sijoittaja, vielä ehdit suunnitella verotustasi ennen vuodenvaihdetta
23.11.2020

Vuosi on lopuillaan ja sijoittajan on aika suunnitella verotusta. Vuodenvaihteessa kannattaa olla tarkkana, vaikuttaako osakekauppa vuoden 2020 vai vuoden 2021 verotukseen.

6 x Sijoittajan loppuvuoden muistilista  

1. Tarkista luovutustappiot

Tarkista, onko omaisuutesi myynneistä syntynyt luovutustappioita, joita voisit tämän vuoden puolella hyödyntää verotuksessasi. Tai onko sinulla vanhoja tappioita, joita et ole vielä saanut hyödynnettyä? Varmista, onko ne vähennettävä viimeistään tänä vuonna.

Tappioita on voinut syntyä osakkeiden myynnistä tai esimerkiksi rahasto-osuuksien, sijoitusasunnon tai kesämökin myynnistä.

2. Vielä ehdit myydä voitolla

Luovutustappion voit vähentää luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista tappion syntymisvuonna tai viiden seuraavan vuoden kuluessa. Jos sinulla ei ole tarpeeksi muita pääomatuloja, joista vähentää tappioita, ehdit vielä hankkia luovutusvoittoja.

HUOMAA: Jos sinulla on vähentämättömiä luovutustappioita vuodelta 2015, ne saat vähentää vain luovutusvoitoista.

3. Vielä ehdit myydä tappiolla

Jos sinulla on jo tältä vuodelta voittoja, olisiko nyt sopiva aika myydä jokin tappiollinen omaisuuserä? Tappiosi kevenisi hieman, kun voisit vähentää sen voitoistasi ja siten pienentää voitostasi menevää veroa.

4. Varo edestakaisia kauppoja

Jos myyt osakkeita ja ostat ne saman tien takaisin, verottaja saattaa tulkita kaupat veronkierroksi. Jätä kauppojen väliin vähintään yksi päivä.

5. Ota huomioon veroporras

Pääomatulojen verotus kiristyy, kun pääomatulot ylittävät 30 000 euroa vuodessa. Jos tulosi lähestyvät rajaa, porras kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi omaisuuden myyntien ajoittamisessa tälle ja ensi vuodelle.

6. Osakesäästötili ei vaikuta

Muista, että osakesäästötilin tapahtumat eivät vaikuta verotukseesi, jos et nosta tililtä rahaa tai lopeta tiliä.

SIJOITTAJA, VIELTÄ ENNÄTÄT Lue lisää vinkkejä sijoittajan loppuvuoden verosuunnittelusta marraskuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi.

Päivi Kaari 

Kirjoittaja on johtava verojuristi Veronmaksajain Keskusliitossa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti