veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kysely: Joka kolmas pitää taloudellisia syitä esteenä avioerolle

Kysely: Joka kolmas pitää taloudellisia syitä esteenä avioerolle
13.9.2022

Lähes joka kolmas suomalainen arvioi, ettei voisi erota taloudellisten syiden takia. Vain harvat ovat sopineet etukäteen, kuinka jakaa omaisuus kumppanin kanssa eron yhteydessä, ilmenee Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ero aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia muun muassa siksi, että osapuolten asumiskulut kasvavat eron jälkeen. Erotilanteessa voi myös tulla esiin ikäviä taloudellisia yllätyksiä, esimerkiksi jos puoliso on ottanut toisen tietämättä velkaa.

Kyselyyn vastanneista aviopareista vain 16 prosenttia on tehnyt avioehdon ja 18 prosenttia pareista on muulla tavalla sopinut kumppaninsa kanssa omaisuuden jaosta erotilanteessa.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto muistuttaa, että avioliitto on taloudellinen ja juridinen sopimus ja että omaisuuden jaosta kannattaa keskustella jo ennen kuin mahdollisesti ollaan erotilanteessa.

”Ilman avioehtoa molempien puolisoiden nimissä oleva omaisuus lasketaan liiton päättyessä yhteen ja puolitetaan tasan molemmille. Avioehto on tapa jakaa omaisuus avioliiton päättyessä juuri sillä tavalla, joka tuntuu siinä parisuhteessa reilulta ja oikeudenmukaiselta”, Kivipelto sanoo tiedotteessa.

Myös avoliitossa kannattaa tehdä sopimus eron varalta eli avoehto, koska tietyissä tilanteissa myös avoliittoon liittyy määräyksiä omaisuuden erottelusta. Avoliittolaki päätee liittoihin, jotka on kestänyt yli viisi vuotta tai puolisoilla on yhteinen lapsi tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Lapsiperheissä naiset usein heikommassa taloudellisessa asemassa 

Lähes joka kolmas lapsiperheissä elävistä suomalaisnaisista kokee olevansa puolisoaan taloudellisesti heikommassa asemassa, kun taas miehistä näin kokee vain joka kahdeksas. Taloudellisesti heikommassa asemassa olevat tuntevat kyselytutkimuksen mukaan huonommin perheen kokonaistulot sekä kotitalouden lainojen ja säästöjen tarkat määrät.

Kivipelto muistuttaakin, että oma ja perheen taloudellinen tilanne kannattaa tuntea, ja mahdollisen eron hetkellä on hyvä olla edes vähän säästöjä. Jos kaikki omaisuus on kiinni asunnossa, rahat ovat käytettävissä vasta asunnon myynnin jälkeen.

Minna Petäinen

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti