veronmaksajat.fi

RAHAT

Kuolinpesän osakesalkussa Fortumin osakkeita – mistä arvosta maksamme perintöveron?

Kuolinpesän osakesalkussa Fortumin osakkeita – mistä arvosta maksamme perintöveron?
10.10.2022

Olen isäni kuolinpesän osakas. Pesässä oli merkittävä osakesalkku, joka sisälsi paljon Fortum Oyj:n osakkeita. Isäni kuoli helmikuussa, jolloin osakkeen arvo oli noin 25 euroa.

Fortumin osakkeen arvo on nyt vain noin puolet kuolinpäivän arvosta. Joudummeko maksamaan perintöverot ”vanhan” arvon mukaan, vaikka se on pudonnut noin merkittävästi?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Kyllä joudutte.Perintöveron perusteeksi pannaan se käypä arvo, joka omaisuudella oli verovelvollisuuden alkaessa eli kuolinhetkellä. Käypä arvo tarkoittaa omaisuuden todennäköistä myynti- eli luovutushintaa.

Osakkeiden perintöverotusarvo ei muutu perintöverotuksessa pörssikurssin laskun perusteella. Veroa ei liioin huojenneta millään muullakaan perusteella.

Julkisesti noteerattavien arvopapereiden arvon määrittäminen ta­pahtuu kuolinpäivänä toteu­tuneen kaupan noteerauksen mukaiseen arvoon. Arvostus tapahtuu vähintään päivän kauppojen alimpaan arvoon.

Jos arvopaperilla ei ole käyty kaup­paa, arvostus tapahtuu ostonoteerauksen mukaiseen arvoon. Ellei arvopaperia ole notee­rattu kuolinpäivänä, arvostus tapahtuu lähimmän noteerauksen mukaan.

Edellä esitetystä pääsään­nöstä on oikeuskäytännössä poikettu tilan­teessa, jossa jäämistöön sisältyi yli 7 miljoonan euron arvosta tietyn yhtiön osakkeita ja jotka oli myyty noin vuoden kuluttua verovelvollisuuden alkamisesta. Tuolloinkin läh­tökohtana oli käyvän arvon periaate, mutta huomioon otettiin se seikka, ettei suu­ren osakemäärän realisointi kerralla voisi tapahtua samalla hinnalla kuin pienempien erien kauppa. Kysymys on siis ollut eräänlaisen tuk­kualennuksen käyttämisestä. 

Yleensä näin ei voida menetellä, koska on tilanteita, joissa suuri osake-erä saattaa olla suh­teelliselta arvol­taan suurempi kuin pieni osake-erä.

Rahat, verot, työ & eläke, koti