veronmaksajat.fi

RAHAT

Viisaan rahan perässä

Viisaan rahan perässä
3.6.2015

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI Yksityissijoittajat ja instituutiot käyttävät pörssilistattuja tuotteita eli ETP:eitä (Exchange Traded Products) varsin eri tavoin.

Monet suomalaiset yksityissijoittajat etsivät indeksiä seuraavista etf:istä (Exchange Traded Fund eli pörssilistattu rahasto, tärkein ETP:eiden alaluokka) kustannustehokasta passiivista hajautusta markkinoille, joille olisi muutoin hankala päästä. Sijoitusperusteena on edullisuus.

 Instituutiot taas arvostavat pörssilistattujen tuotteiden vaivattomuutta. Koska etf:t ovat likvidejä, niiden avulla on helppo tehdä nopeita taktisia muutoksia salkkuun.

Tapasin maailman suurimman etf-toimijan, iShares-tuotteistaan tunnetun BlackRockin sijoitusstrategin Wei Lin Kämpin aulassa suomalaisille instituutiosijoittajille pidetyn aamiaistilaisuuden jälkeen. Hetkittäin tuntui, että puhuimme aivan eri maailmasta, kun hänen lähestymisensä on hektisesti näkemystä vaihtavan instituutiosijoittaja, minun taas osta ja pidä -henkisen yksityissijoittajan.

Kun kerroin Wei Lille, että vuonna 2004 ostamani iSharesin Brasilia -etf-osuudet ovat yhä salkussani, hänen nopeaan puheeseensa taisi tulla millisekunnin normaalia pidempi ajatustauko. Hänen mukaansa tosin myös instituutiosijoittajat ovat siirtymässä ajatteluun, jossa etf:illä muodostetaan myös salkun ydintä eikä vain tehdä taktisia liikkeitä. 

Rahavirrat povarinkortteina 

BlackRock julkistaa kuukausittain katsauksen, jossa selvitetään etf:ien rahavirtoja edellisen kuukauden ja koko alkuvuoden aikana. Voisiko siitä päätellä, mitkä markkinasegmentit pärjäävät jatkossa paremmin? Onko etf-rahavirroilla ennustearvoa?

Wei Lin vastaus sisältää kyllän ja ein.

Koska etf-raha on instituutioiden käytössä nopeaa rahaa, sillä tehdään ensimmäisiä muutoksia salkkuihin. Siksi etf-rahavirrat voivat hyvinkin ennustaa rahavirtojen tulevia trendejä.

Ja minne rahaa pakkautuu, siellä kurssi tapaavat nousta.               

Kuitenkin kuukauden tarkastelujakso saattaa olla Wei Lin mukaan liian pitkä, jotta tiedolla voisi tehdä rahaa (ainakaan lyhyellä syklillä, mikä tuntuu olevan Wei Lin asiakkaiden ajattelumaailma). Etf:ien merkinnöistä on saatavilla tietoa päivätasolla, ja suunnanhaistelijat ovat jo ennättäneet tehdä liikkeensä ennen kuukausiraportin valmistumista.

Samalla Wei Li varoittelee päivätason muutosten perässä treidaamista, sillä päivätason dataa on kovin kohinaista. Siihen saattavat vaikuttaa yksittäisten sijoittajien liikkeet tuotteiden välillä, ja liikkeiden takana saattaa olla tyystin muita kuin allokaationäkemyksen vaihtamiseen liittyviä syitä.

Tuoreimmasta eli huhtikuun rahavirtoja käsittelevästä Landscape-raportista ilmenee, että rahavirtojen sisäänsyöksy ETP:eihin laimeni edelliskuukausista, mutta silti rahaa tuli sisään enemmän kuin lähti. Huhtikuun hitti olivat kehittyneiden markkinoiden osakkeisiin sijoittavat tuotteet. Myös laajalti kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittavat ETP:t heräsivät henkiin ja keräsivät enemmän rahaa kuin niistä lähti pois.

BlackRockin mukaan ETP-rahavirroissa nousevia trendejä ovat juuri kehittyvien markkinoiden sekä Euroopan ja Japanin osakkeet. Jo aiemmin alkaneita mutta yhä vahvoja trendejä ovat laajalti kehittyneisiin markkinoihin sijoittavat osaketuotteet ja investment grade -yrityslainat. Hiipuviksi trendeiksi BlackRock arvioi Yhdysvaltain suuryhtiöiden osakkeet ja korkeariskiset eli high yield -yrityslainat.

Minne trendit vievät?

Etf:ien myyminen instituutiolle on, niin, tuotemyyntiä. Rahastoyhtiö pyrkii löytämään ratkaisun ongelmaan, joka sillä hetkellä vaivaa sijoittajia, paketoi sen tuotteeksi ja lähtee kiertämään asiakkaita brosyyrit salkussa.

Rahastoyhtiöiden ratkaisut näkyvät uusien rahastojen lanseerauksina. Rahastoa ei perusteta, jos sen ei oleteta kiinnostavan asiakkaita. Uudet rahastot ovat väistämättä puheenaiheita.                         

Jo pitkään sijoittajia on vaivannut sama ongelma: vakaiden valtioiden valtionlainojen korot ovat matalia, reaali- tai edes nimellistäkään tuottoa ei tahdo irrota. Juuri tämä oli teema, josta Wei Li kollegoineen oli kertomassa suomalaisille instituutioasiakkailleen.

Pitkään ratkaisu on ollut siirtyminen riskisempiin korkosegmentteihin kuten high yield -lainoihin tai kehittyville markkinoille. Ne on kuitenkin nähty – tämä on rahastomyyjän näkökulma – ja tuottopotentiaali ehkä syöty.

Kun korkomarkkinoilla tuotot ovat tiukassa, sijoittajat kääntävät jokaisen kiven löytääkseen sellaisia alasegmenttejä, jotka voisivat vastata tarpeisiinsa. Yksi tällainen luokka ovat roskalainarajalla olevat yrityslainat. Niihin iShares on kehittänyt iShares Euro Corporate Bond BBB-BB-etf:n, joka sijoittaa euroissa noteerattaviin yrityslainoihin, jotka ovat joko "huonoimpia" IG-lainoja tai "parhaita" HY-lainoja.

Liikkumaa on ollut myös pois korkosijoituksista esimerkiksi hyvää osinkotuottoa antaviin vakaisiin yhtiöihin kuten esimerkiksi yhdyskuntapalvelufirmoihin. Myös reaaliomaisuusluokat kiinnostavat. Wei Li nostaa esiin iSharesin tänä vuonna lanseeraamat REIT- eli kiinteistösijoitusrahastotuotteet, jotka kohdistuvat Yhdysvaltain ja Ison-Britannian markkinoille. Niitä on muokattu "korkosijoittajien" tarpeisiin: iShares on lisäksi lisännyt Britti-REIT-rahastonsa iShares MSCI Target UK Real Estate UCITS ETF:n vertailuindeksiin Ison-Britannian valtion inflaatiosidonnaisia obligaatioita, jolla pienennetään REITien vivutuksen ja volatiliteetin sekä arvopaperimarkkinoiden kehityksen vaikutusta rahaston tuottoon.

Kiinan paikallispörssit vetävät

Kiinan paikallispörssit ovat olleet viime vuoden ja alkuvuoden hitti. Rahastoyhtiöt tapaavat rakentaa innokkaasti sijoitustuotteita, jotka kohdistuva markkinoille, jotka ovat tuottaneet hyvin. Niin on tehnyt myös iShares.

IShares MSCI China A -etf sijoittaa Kiinan kansantasavallassa rekisteröityjen yhtiöiden osakkeisiin, joilla käydään kauppaa juaneissa Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä. Noihin pörsseihin suomalaisen yksityissijoittajan on hankala päästä suoraan. Etf:n suora kustannus, 0,65 prosenttia vuodessa, on halpa hinta eksoottisesta markkinasta. Huhtikuun alussa lanseerattuun rahastoon on tullut vajaan 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin pääomat.

Toinen viimeaikainen uusi lanseeraus osakepuolella on iShares JPX-Nikkei 400 EUR Hedged -etf, joka sijoittaa Japaniin. Sijoituskohde ei ole perinteinen Nikkei 225 -indeksi, vaan kohteena olevat 400 yritystä on valittu sijoittajaystävällisyyden perusteella. Etf:n vuotuiskulu on 0,45 prosenttia.

Japanin yritys- ja sijoituskulttuuri on pitkään yrittänyt muuttua länsimaisemmaksi, mutta muutokset ovat tapahtuneet hitaasti. Ehkä tällainen indeksituote voi jopa hieman katalysoida muutosta. 

Näkemyksen eikä myyntipuheen mukaan

Tällaisten räätälöityjen indeksien mukaan sijoittaminen on lähinnä korisijoittamista puhtaan indeksisijoittamisen sijaan. Etf-sijoittaja ottaa positiivisen näkemyksen tarkkaan rajatusta sijoituskohdeluokasta ja toteuttaa näkemyksensä kustannustehokkaasti passiivisella ja siten edullisella ratkaisulla.

Näiden tuotteiden kaltaisten etf:ien ilmestyminen sijoitustarjontaan on erittäin positiivista aktiivisen yksityissijoittajan kannalta. Sijoitusavaruus ja sen tarkastelutiheys ovat aivan toista kuin perinteisten aktiivisten rahastojen ja niitä tarjoavien yhtiöiden kautta.

Mitä hienovaraisempaan kohteeseen mennään, sitä suuremmaksi kasvavat myös riskit. Ennen kuin hurahtaa hauskalta kuuluvaan tuotteeseen, kannattaa selvittää tavanomaistakin tarkemmin, että sijoitustaan on tekemässä todellakin oman näkemyksensä eikä lanseerausmainospuheen perusteella. Myös sijoituksen aikajänne on syytä miettiä tarkkaan, jos lähtee mukaan trendipeliin.

Viikon trio: Houkuttelevimmat indeksit

Etf-sijoittaminen alkaa kiinnostavimman indeksin valitsemisella. Tähän erikoisen avun tarjoaa Sijoittaja.fi:n indeksinvalintatyökalu. Työkalu pisteyttää osakeindeksit eri tunnuslukujen ja ominaisuuksien avulla ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen.

Toukokuun lopussa parhaat pisteet saivat seuraavat indeksit. Sekä hongkongilaisten että venäläisten yhtiöiden vaaraksi työkalu osoittaa kurssiriskiä. Erityisesti se painaa Venäjää.

Indeksi  Pisteet
Hongkongilaiset yhtiöt 81
Venäläiset yhtiöt  75
Aasialaiset pienyhtiöt, pl. Japani   74

Lähde: Sijoittaja.fi, tilanne 30.5.2015.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti