veronmaksajat.fi

KOTI

Vuokravakuus suojaa vuokranantajaa

Vuokravakuus suojaa vuokranantajaa
6.10.2016

Kun vuokraa asunnon, joutuu tavallisesti maksamaan 13 kuukauden vuokran vakuutena. Uutuutena vuokramarkkinoille on tullut muutama takaussitoumuksia tarjoava yritys. Takaus korvaa vuokralaisen rahavakuuden. 

OVV Asuntopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Mika Tilli

Lähes kaikki yksityiset vuokranantajat vaativat takuuvuokraa eli vuokravakuutta vuokralaiselta ennen kuin luovuttavat avaimet asuntoon. Asuinhuoneistovuokralain mukaan vakuuden enimmäismäärä on rajoitettu kolmen kuukauden vuokran määrään.

OVV Asuntopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Mika Tilli sanoo, että vakuus on paras termi kuvaamaan vuokralaisen maksamaa takuuta vuokranantajalle asunnosta. ”Vuokravakuuskin on siinä mielessä hankala käsite, että se viittaa vain vakuuteen vuokranmaksusta. Asunnosta maksettava vakuus kattaa myös sen, jos vuokralainen vaurioittaa asuntoa.”

Vakuus on siis sen varalta, että vuokralainen ei huolehdi vuokran maksusta tai tärvelee asuntoa. Vuokranantajalla on oikeus käyttää vakuutta vahinkojen kattamiseen.

Vuokralainen ei sen sijaan vastaa asunnon tavallisesta kulumisesta. Tällaista ovat esimerkiksi seiniin tehdyt reiät taulujen tai huonekalujen kiinnittämiseksi.

Jos vakuus ei ole riittävä tappioiden kattamiseen, vuokranantajalla on oikeus periä vuokralaiselta loputkin vahingosta koituneet kustannukset.

Henkilötakaustakin käytetään

Mika Tillin mukaan OVV Asuntopalveluissa yleisin käytäntö vakuudelle on kahden kuukauden vuokraa vastaava summa.

”Aika usein käytetään myös esimerkiksi sitä, että vakuudessa on kuukauden vuokra rahana ja toinen kuukausi henkilötakauksena. Jos kyse on alaikäisestä vuokraajasta, melko usein käytetään vanhempien henkilötakausta”, Tilli toteaa.

”Moni vuokranantaja pitää jopa parempana, että vanhemmat ovat mukana takaamassa nuoren vuokraa”, Tilli toteaa.

Aikoinaan OVV Asuntopalvelut lähti liikkeelle vuokra-asuntojen välittämisestä juuri opiskelijoille. ”Nykyisin OVV palvelee kaikkia vuokralaisia 10 kaupungissa”, Tilli sanoo.

Rahat vuokranantajan tilille

Vuokra-asunnon vakuuden toimitustavasta ja -päivästä sovitaan, kun vuokrasopimusta tehdään. Toimituspäivä on lähes poikkeuksetta ennen vuokrasopimuksen alkamista ja avaimien luovutusta.

Ennen asuntoon muuttoa on vuokrasuhteen osapuolten hyvä käydä huoneiston kunto yhdessä läpi. Voi olla myös järkevää valokuvata huoneiston kuntoa ja kirjata muistiin huoneistossa jo näkyvät asumisen jäljet.

Tavallisesti vuokralainen maksaa vakuuden vuokranantajan tilille.

”Vuokranantajan on pidettävä vakuusraha erillään omista varoistaan eikä hän voi käyttää sitä vapaasti. Toinen tapa on pankkiin avattava erillinen vakuustili, joka pantataan. Tätä mielellään suositellaan, mutta se on hiukan hitaampi ja kankeampi tapa. Lisäksi tilin perustamisesta pitää pankille maksaa useampi kymppi”, Tilli pohtii.

Jos vuokralainen on huolehtinut asunnon kunnosta ja maksanut vuokransa säntillisesti, vuokravakuus maksetaan takaisin vuokralaiselle vuokrasopimuksen päätyttyä.

”Vuokranantaja tarkistaa asunnon ennen vakuuden palauttamista, ellei sitten osta tätä palvelua. Palautus on tehtävä kohtuullisessa ajassa eli 1-2 viikkoa vuokrasopimuksen päättymisestä”, Tilli sanoo.

Myös vakuussummasta kertyneet korot kuuluvat vuokralaiselle. ”Tosin korot ovat tällä hetkellä kylläkin mitättömät”, Tilli toteaa.

Jo vuokrasopimukseen on hyvä kirjata, missä ajassa vuokranantaja maksaa vakuuden takaisin. 

Takaussitoumus rahan sijaan

Vuokramarkkinoille on myös tullut uutena ilmiönä takaussitoumuksia tarjoavia yrityksiä, jotka toimivat lähinnä verkossa. ”Ideana tällaisessa järjestelyssä on, että vuokralainen ei tarvitse asuntoa vuokratessaan vakuuteen rahaa”, Mika Tilli tähdentää.

OVV Asuntopalveluilla on Tillin mukaan yhteistyökumppanina vuokravakuus.com, joka siis antaa vuokralaisen rahavakuuden sijaan vuokranantajalle takauksen.

”Palvelun käytöstä vuokralainen maksaa yhtiölle kuukausimaksua siltä ajalta, jona kyseinen vuokrasuhde on voimassa. Palvelu edellyttää, että vuokranantaja hyväksyy sen rahavakuuden sijasta”, Tilli kertoo.

Käytännössä asiakas hakee verkossa luottopäätöksen vuokra-asunnon vakuudelle ja vuokranantajalta kysytään, käykö tällainen vakuus. Sen jälkeen saa takaussitoumuksen, jossa on eriteltynä kaikki yksityiskohdat.

”Takaussitoumus on vielä melko harvinainen ja kuukausimaksu aika kallis”, Tilli sanoo.

Esimerkiksi vuokravakuus.com perii 1 000 euron vakuussitoumuksesta 20 euroa kuukausittain sekä sen lisäksi 5 euroa käsittelykulua eli yhteensä 25 euroa kuukaudessa. Maksimitakaus on 3 000 euroa, jolloin kuukausimaksu on yhteensä 65 euroa. Lisäksi palvelussa on 15 euron avausmaksu.

Jos vakuutta joudutaan käyttämään vuokra-asuntoon ja maksamaan korvausta vuokranantajalle, takaussitoumuksen antaja perii Tillin mukaan rahat takaisin vuokralaiselta. 

Sosiaalitoimen maksusitoumus

Joissakin tapauksissa vuokra-asunnon vakuutena voidaan käyttää myös maksusitoumusta, jonka antaa usein kaupungin tai kunnan sosiaalitoimisto.

Vuokranantaja saa tuolloin kirjallisen lupauksen, että mikäli vuokralainen ei huolehdi velvoitteistaan, suostuu maksusitoumuksen antaja maksamaan aiheutuneet vahingot.

”Käytäntö on kyllä melko yleinen, mutta osa yksityisistä vuokranantajista voi suhtautua varauksella sosiaalitoimen maksusitoumukseen”, Tilli sanoo. 

Riitta Rimmi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti