veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntomarkkinoilla kiehuu, mutta porina jää pistemäiseksi

Asuntomarkkinoilla kiehuu, mutta porina jää pistemäiseksi
24.5.2021

Joko nyt voi sanoa, että asuntomarkkinoilla kiehuu? Kaipa voi, mutta keittolevyt ovat kuumenneet vain suurissa kaupungeissa. Lisäksi niiden sisälläkin on isoja eroja hintakehityksessä.

Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5,4 prosenttia vuoden takaisesta. Maaliskuussa vauhti oli vieläkin kovempaa.

Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu – nousua kaikissa, mutta maakunnittainen tarkastelu paljastaa, että vain Uudellamaalla ja Pirkanmaalla hintakehitys on ollut pitkällä aikavälillä plussalla.

Muissa maakunnissa keskihinnat ovat yleisesti ottaen hiljalleen valuneet. Kuvio alla kertoo, että vuoteen 2015 verrattuna keskihinnat ovat tuntuvasti laskeneet monissa keskikokoisissakin kaupungeissa.  


Lähde: Tilastokeskus

Asuntokauppa on kuitenkin korona-aikana käynyt keskimäärin vilkkaana ja asuntolainoja on otettu ahkerasti. Suomen Pankki on alkanut entistäkin pontevammin varoittaa kotitalouksien velkaantumisen vaaroista ja vaatia uusia rajoituksia lainoille.

Etenkin uusien asuntolainanottajien velat suhteessa heidän tuloihinsa ovat kasvaneet. Erityisiä huolenaiheita Suomen Pankin mielestä ovat myös muun muassa taloyhtiölainat sekä asuntolainojen pidentyminen.

Taloyhtiölainoja on asuntolainoihin verrattuna vielä vähän, mutta niiden osuus kasvaa. Asuntolainojen laina-ajat puolestaan ovat venyneet nopeasti aika paljon. Uusista asuntolainoista euroissa laskettuna yli 60 prosentissa laina-aika on yli 24 vuotta.

Finanssiala ry (FA) toppuuttelee. Järjestön teettämän tutkimuksen mukaan 68 prosentilla asuntovelallisista on myös säästö- ja sijoitusvarallisuutta. Osuus on kasvanut viime vuosina. Suurimpia asuntolainoja ovat ottaneet parhaiten toimeentulevat. Heillä arvatenkin on myös hyvät mahdollisuudet selvitä veloistaan.

Lisäksi FA muistuttaa, että koronaepidemia on osasyy asuntokaupan kasvuun ja että nopea kasvu voi siksi jäädä tilapäiseksi. FA:n mielestä ylivelkaantumista ehkäistäisiin paremmin positiivisella luottotietorekisterillä kuin lainarajoituksin. Järjestö kannattaa myös taloyhtiölainojen enimmäismäärän rajoittamista.

Lähde: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti