veronmaksajat.fi

KOTI

Mitä eläminen maksaa Saksassa?

Mitä eläminen maksaa Saksassa?
27.11.2015

Euroopan maiden kuluttajahinnoissa on suuria eroja. Taloustaito kysyi, Ruotsissa, Saksassa, Italiassa ja Britanniassa asuvilta suomalaisilta esimerkkejä heidän nykyisten asuinmaidensa hintatasosta. 

Euromaista kalleimmat ovat tilastojen mukaan Suomi, Irlanti ja Luxemburg, Slovakia on vastaavasti edullisin.

Yksityisen kulutuksen kokonaishintatason vertailussa Euroopassa Suomi on viidenneksi kallein. Selvästi alle EU-keskihintatason Suomessa jäivät tilastoissa vuonna 2014 vain tietoliikennepalveluiden hinnat.

Minna Mäkiranta, Itzehoe, Saksa:

Selvästi pienemmät elinkustannukset Saksassa

Minna Mäkiranta

”Asun Hampurin lähellä Itzehoen pikkukaupungissa, jossa on vajaat 30 000 asukasta. Olen asunut Saksassa nyt pari vuotta.

Joskus Suomessa käydessäni ihmettelen, miten minulla oli koskaan varaa asua Helsingin keskustassa ja millä ihmeen rahalla kävin ravintoloissa ja kahviloissa. Saksassa elinkustannukset ovat selvästi pienemmät kuin Suomessa.

Tämä tuntuu selkeimmin kauppakassin hinnassa ja vuokrissa, johon toki vaikuttaa sijainti. Itzehoessa 80 neliön asunnon vuokra on noin 400-500 euroa kuukaudessa. Silti poikkeuksia löytyy, kuten runsaan 50 kilometrin päässä sijaitseva Hampuri, jossa vuokrat pyörivät Helsingin hinnoissa.

Autojen hinnoissa on suuri ero – Saksassa saa hyviä autoja suhteellisen edullisesti. Muita esimerkkejä ovat ulkona syöminen, vaatteiden, kenkien tms. shoppailu, parkkilippujen hinnat, auton peseminen niin edelleen. Nykyään ostan myös lentolippuni saksalaisilta palveluntarjoajilta, koska liput ovat usein tätä kautta halvempia.

Jotkin tuotteet ja palvelut saattavat toisaalta olla jopa kalliimpia Saksassa. Tällaisia ovat mm. teleoperaattoreiden palvelut (netti ja puhelin), sähkö ja vesi. Myös junaliput ovat yllättäen kalliita, jos ei onnistu löytämään hyviä tarjouksia.

Perusravintoloissa halpaa

Käyn ulkona syömässä keskimäärin kerran viikossa tai kahdessa. Täällä on paljon erilaisia etnisiä ravintoloita ja genrejä löytyy monia. Hinnat ovat perusravintoloissa usein niin alhaisia, että syömässä voi käydä suhteellisen usein. Lasillinen viiniä maksaa ainakin puolet vähemmän kuin Suomessa ja pääruuastakin selviää vähintään puolet halvemmalla. Usein täällä kahden henkilön illallinen maksaa yhtä paljon kuin Suomessa yhden henkilön.

Saatan tilata ruokaa myös kotiin, koska se on helppoa, edullista ja nopeaa. Ei ruuan tarvitse olla aina pizzaa tai kiinalaista, tilata voi myös erilaisia salaatteja, pastaa, aasialaista jne. Tämä toimii täällä paljon paremmin kuin Suomessa. Toki tässä, kuten ravintoloissakin, pitää muistaa aina antaa noin 10 prosentin tippi.

Kaupoissa on eroja. Täällä on paljon ’halpakauppoja’ kuten Lidl, Aldi ja Netto ja Penny ja sitten ’vähän parempia kauppoja’ kuten Sky ja Edeka. Perusasioita ostan usein halpakaupoista, mutta kun haluan kokata jotain hyvää, ostan raaka-aineita, erityisesti kalaa ja lihaa, ’paremmista kaupoista’. Niistä ostan myös erikoisempia tuotteita, kuten juustoja. 

Aika usein on kuitenkin niin, että käyn kaupassa siellä, missä se on kätevintä. Edullisen hintatason vuoksi talouteni ei roiku ruokakauppojen hintojen varassa, joten tässä kohtaa sovellan joskus laiskuusperiaatetta.”

Marja Martikainen

Katri Hautanen, Pirkko Kettunen ja Katri Kajander kertovat marraskuun Taloustaidossa, mitä eläminen maksaa Ruotsissa, Italiassa ja Britanniassa. Juttu on luettavissa Taloustaidon näköislehdessä. Näköislehteä voivat lukea Veronmaksajain Keskusliiton jäsenet ja Taloustaito-lehden tilaajat. Rekisteröidy verkkopalvelun käyttäjäksi.

Rahat, verot, työ & eläke, koti