veronmaksajat.fi

Työttömyysputken päässä ei ole valoa

Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki

Valtakunnan kamreeri

Mauri Kotamäki on Finnveran pääekonomisti. Hän seuraa ennen kaikkea työmarkkinoita, sosiaaliturvajärjestelmän kehitystä ja liian harvakseltaan jalkapalloa. Häntä voi seurata Twitterissä  @Mau_And 

Monet eläkejärjestelmän piirissä olevat ylpeilevät sillä, että Suomessa on pystytty karsimaan varhaiseläkereittejä. Ei ole enää  yksilöllistä varhaiseläkettä, työttömyyseläkettä, osa-aikaeläkettä tai varhennettua vanhuuseläkettä. Tilalla on osittainen varhennettu vanhuuseläke, joka on enemmänkin joustava eläke-etuus kuin varhaiseläke.

Mutta.

Vuoden 2005 eläkeuudistuksessa työttömyyseläke lakkautettiin ja tilalle tuli työttömyysturvan lisäpäivät eli niin sanottu työttömyysputki. Aiemmin puhuttiin eläkeputkesta, nyt puhutaan työttömyysputkesta. Aiemmin rahoitus meni eläkejärjestelmän piikkiin, nyt työttömyysputki rahoitetaan pääasiassa työttömyysvakuutusmaksuilla.

Vaikka työttömyysputki on nykyään virallisesti osa työttömyysturvajärjestelmää, niin tosiasiallisesti se on varhaisen eläköitymisen reitti. Työttömyysputki käytännössä tarkoittaa, että jäädessäsi tietyn ikäisenä työttömäksi, voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa aina eläkepäiviin asti. Ja ”tietysti” kartuttaa vielä lisää eläkettä alimpaan eläkeikärajaan siinä samalla.

Vuonna 1957 tai sen jälkeen syntyneelle lisäpäiväoikeus syntyy, jos henkilö täyttää 61 vuotta ennen kuin ansiosidonnaisen päivärahan enimmäisaika täyttyy. Parhaassa – tai pitäisikö sanoa pahimmassa – tapauksessa henkilö voi siis jäädä työttömäksi 59-vuotiaana ja olla työttömänä eläkettä kartuttaen 65-vuotiaaksi asti.

Harvasta yhteiskunnallisesta asiasta on niin vahvaa tutkimusevidenssiä kuin tästä asiasta: työttömyysputki lisää työttömyyttä. Vuosien varrella sitä ovat tutkineet mm. Kyyrä ja Wilke (2007), Uusitalo ja Nivalainen (2013), Jauhiainen ja Rantala (2011) ja Kyyrä ym. (2017).

Kuva 1 kiteyttää edellä viitatut tutkimukset yhteen kuvaan, joka todella kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Skeptikoille suosittelen tutustumaan itse tutkimusartikkeleihin.

Kuva 1 Työttömyysputken vaikutus työttömyysjaksoihin. Lähde: Kyyrä ym. (2017), sivu 72.

Vuosina 2002–2004 työttömyysputkeen olivat oikeutettuja 55-vuotiaat ja vanhemmat. Vuosina 2007–2009 samainen ikäraja oli 57 vuotta. Kuviosta nähdään, kuinka työttömyysjaksojen määrän kasvu ajoittuu juurikin työttömyysputken alaikärajan kohdalle. Ja uudistuksessa piikki siirtyy ikärajoja seuraten.

Ihan syystä siis esimerkiksi OECD, Euroopan Komissio, IMF ja monet muut ovat toistuvasti suosittaneet työttömyysputkesta luopumista, mutta turhaan. Työttömyysputken yksityiskohdista on perinteisesti päätetty työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa. Vastikään lisäpäiväoikeuden alaikärajaa kyllä nostettiin vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä yhdellä vuodella 62 vuoteen.

Työttömyysputkea ei kuitenkaan poistettu.

Tiedämme tutkimustulosten perusteella sen, että työttömyysputki kasvattaa työttömyyttä. Työttömyysputki pitäisikin asteittain purkaa työllisyysasteen nostamiseksi ja työurien pidentämiseksi.

Mauri Kotamäki

Kommentit (12)
 
  • Hidas Hämäläinen 10.1.2020 10.48
     
    Ei meitä vanhoja työttömiä kukaan palkkaa. Turha ja vain asenteellista syyttää työttömyysputkea työttömyyden pitkittymisestä ja työttömiä yleensä. Meidän "yhteiskunnassamme" vain ei riitä töitä kuin parhaille ja terveimmille. Tehkää työt meidän työttömien puolesta, jos ette halua jakaa töitänne.
    Ja asenteellisuutta riittää tietysti "tälläkin puolella" "yhteiskuntaa"
    Ilmoita asiaton viesti
  • Petri 10.1.2020 11.35
     
    Ei työttömyysputki kasvata työttömyyttä. Se vain kohdistaa sen tähän ryhmään, tekee mm irtisanomisen yritysten kannalta helpommaksi eli "pehmeämmäksi" kun henkilö saa toimeentulon tuota kautta.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Maarit 11.1.2020 19.54
     
    Työttömänä ei eläkettä paljonkaan kerry! Työmarkkinatuella olevat eivät edes mihinkään putkeen pääse, saati, että saisivat säällistä tukea.
    Kannattaako olla huolissaan, jos 650 euron tuesta, työtön saa eläkettä muutaman euron vuodessa?
    Ikäsyrjintä alkaa jo ennen viittäkymppiä, ei vasta 59 vuotiaana, niinkuin kirjoittaja esimerkissään kuvailee. Kannattaa herätä todellisuuteen, se on toisenlainen hänen kirjoittamillaan varttuneilla työttömillä. Eläkeläisköyhyys on vastassa monien työttömyysvuosien jälkeen ja ne vasta kalliiksi tulevatkin.
    Enemmän olisin huolissani varakkaista, joilla on mahdollisuus ylimääräisillä eläkevakuutuksilla pelaten tehdä vaikka minkälainen "tili" eläkeikään mennessä. Voi aikoja, voi juttuja.
    Ilmoita asiaton viesti
  • jyrki 15.1.2020 11.31
     
    Helppo noiden nuorten työssä olevien on poistattaa työttömyysputkea. Kunhan tulevat yli 50 v niin saavat kokea saman kohtalon. Eli työttömyysputki on jäätävä, jotta turvaisi edes jotain tuloa, jos työtä ei saa.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Kokenut 20.1.2020 21.33
     
    Täyttä soopaa. Yhteenkään paikkaan en saanut kutsua tulla edes haastatteluun. Takana 35 työvuotta, viisi lasta ja 7 lastenlasta kuluttavat ja makselevat veroja. Eläkeputken ansiosta en joutunut myymään taloani enkä autoani, vaan sain työttömyyskorvauksen ja 50 % OVE:n, joilla pärjäsi mainiosti. Onneksi on myös eläkevakuutus, jonka nostin kerralla, kun olin työtön. Onneksi tuli siihen säästettyä, nyt voi eläkkeellä matkustaa ja hankkia mitä haluaa. "Kaikkea on, ja rahaakin riittää". Harmi vaan, kun on parantumaton syöpä ja noutaja kolkuttaa ovella. Mutta sen sanon, ettei putki kasvata työttömyyttä, vaan se, ettei työpaikkaa saa edes pakottamalla. Terveisiä samalla kaikille typeryksille, joiden mielestä työttömiä rankaisemalla ratkotaan työttömyyden ongelmia.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Heka 21.1.2020 14.58
     
    Olisiko teillä ketään yli 3-kymppistä kommentoimaan Suomalaista työelämää?
    Ilmoita asiaton viesti
  • juupeli 21.1.2020 19.34
     
    Siis onko totta että Keskuskappakamari ei todellakaan tiedä että työelämässä on ikäsyrjintää?

    Olin tuossa 54-vuotiaana työtön pari vuotta. Sinä aikana tein melkein 200 hakemusta työtehtäviin joita olin tehnyt 15-20 vuotta ennen työttömäksi joutumista. Joka paikkaan johon hakemuksen laitoin olin varmasti top-3 työkokemuksen suhteen. Haastatteluissa kävin 5-6 kertaa. Näissäkin vaikutti siltä että olivat hieman yllättyneitä iästäni. En ilmoittanut sitä hakemuksessa mutta kerroin että intin kävin 70-luvulla. Niin ja vielä se, että yksikään yksityisen puolen työn tarjoaja ei kutsunut haastatteluun saati edes ilmoittanut että "kiitos hakemuksestasi". Onneksi kuitenkin sitten löytyi tuttuja jotka uskalsivat ottaa töihin uudelleen.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Tapaturman uhri 9.2.2020 13.30
     
    Ei tiedä itkeäkkö vai nauraa tuommoisten Kotamäkien kanssa jotka hipsuttelee pikkukengissä lasipalatsiin sitten ne raapustaa joitakin käppyröitä älyämättä mitään todellisesta työnteosta ja eläkeyhtiöiden muilutuksesta . Samaa sarjaa on Evat,Etlat ja muut häkäzyskovitsit. Samaan aikaan pohatat kyyditsee rahojaan ja kirjojaan Ruotsiin ,Bortugaliin,Espanjaan ym paratiisisaarille.
    Ilmoita asiaton viesti
  • OskuS 8.6.2020 16.49
     
    Eläke putkessa ei kartu 65 ikävuoteen asti kuten jutussa väitetään. Se karttuu alimpaan eläkeikään asti, joka -57 syntyneillä on 63v 9kk.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Ikääntyvä 13.8.2020 12.07
     
    Mitkä olisi tilastot, jos eläkeiän alaraja on 60v sekä työura useimmiten yli 35v ja sitten nuoret, jotka eivät ikinä tule nykymallilla saavuttamaan edes 25 vuotista työuraa työllistettäisiinkin.
    Yli 60v olevat voisi jatkaa kuitenkin työelämässä niin pitkälle kuin jaksaa. Eläkeiän ylärajaa ei tarvita, vaan voi sitten itse päättää milloin jää eläkkeelle, jos on työn antajalle korvaamaton tai sopiva jatkamaan työ uraa.
    Tosi on yli 60v ei työllisty, jos on työtön tai joutuu/jää työttömäksi.
    Tosi on työttömuusputki/65v eläkeikä aiheuttaa vain väliinputojia sekä alentaa ikääntyvien eläkkeitä.
    Tosi on jos eläkeikä on alempi, niin tilaistoissa on tosiasiassa vähemmän työttömiä.
    Tosi on työtömyysputken poisto tulee aiheuttamaaistn suurelle joukolle itkua ja hammasten kiristystä, mutta talouteen tulee vaikutus olemaan päinvastoin , kuin propaganta tilastot osittaa -> niistä täytyy puuttua jotain.
    Olisi jo aika kiinnittää huomio ikääntyneistä nuorisotyötömyyteen ,sillä vain sen ratkaiseminen on Suomen tulevaisuus ja takaa tulevaisuuden veronmaksajat.






    Ilmoita asiaton viesti
  • Matto jalkojen alta 17.8.2020 5.15
     
    Taitaa painavin syy olla tähän pakkomielteiseen lakien ja sopimusten muuttamiseen tuo irtisanottaessa oleva työnantajan 80% vastuu työttömyysturvasta.
    Sen kun vielä saa minimiin niin kyllä mono heiluu ikääntyville. Eli jos putki poistetaan ja päivärahat saadaan mahdollisimman lyhyiksi.
    Useimmat ikääntyneet ovat kuitenkin työttymyysturvansa ansainneet pitkillä työurilla 35-45v. Verot ja kassamaksut on maksettu.
    Nuorisossa ja 30-50v on sen sijaan paljon työvoimaa, joka ei tule ikinään saavuttamaan edes 25v työuraa.
    Työllistämisen painopiste sinne missä sen täytyy olla.


    Ilmoita asiaton viesti
  • mimmi 24.11.2020 6.47
     
    Etsikää työllistymiskeninoja nuorille ja antakaa vanhojen pitää eläkeputkensa. Itse ole sairas vanha raskaan kolmivuorotyöntekijä jolla ei ole mahdollisuutta päivätyöhön. Pitää vaan sinnitellä niin kauan kun jaksaa. Suurin osa ikäluokastani on työrajoitteisia silti tehden itsensä uuvuksiin joka päivä. Raskaassa ruumiillisessa työssä ei vaan jaksa enään vanhana, mennään päivä kerrallaan peläten jaksamisen puolesta. Ei minun työuraani paranna eläkputken poisto, kauaa en jaksa tässä työssä ja uutta työtä ei saa 60 -vuotiaana. Hyvät neuvot on tarpeen, olen hakenut monta vuotta päivätyötä tuloksetta, ehkä kevyemmässä työssä vielä voisin jaksaa, hakemusia olen laittanut yhtäkään haastattelukutsua en ole saanut. En myöskään ole TE-toimistosta saanut minkäänlaista tukea työllistyä kevyempään työhön, sieltäkin olen apua hakenut. Opiskelu ei enää tässä iässä kannata ja talouskaan ei sitä kestä. Köyhyys ja kurjuus odottaa oventakana. Nuoria pidetään osa-aikaisessa työssä ja keikkalaisena, he haluaisivat tehdä enemmän tunteja mutta me vanhat olemme tiellä heidän tulevaisuuden rakentamisessaan. Nyt pitäisi katsoa että nuoret saavat työt jolla turvaavat tulevaisuutensa lastensa kasvatuksen ja koulutuksen he tarvitsevat sitä työt ja toimeentuloa nyt enemmän kuin me vanha, miten he uskaltavat perustaa perheen, ostaa kodin kun ei ole varmuutta työstä. Tehkää jotain näiden nuorten eteen heissä on tulevaisuus, ei me vanha suomea pelasteta.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit