veronmaksajat.fi

Sähkönkäyttäjän mitta(ri) täynnä – verkolla karmea hintalappu

Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa Twitterissä @Aoksanen

Koronakriisi on testannut perusteellisesti kansalaisten kuuliaisuutta. Jälleen kerran suomalaiset osoittivat, että tiukan paikan tullen viranomaisten määräyksiä ja suosituksia noudatetaan tunnollisesti. Toki hampaita kiristäen ja asianmukaisin purnauksin ja poikkeuksin, mutta tulokset puhuvat puolestaan.

Sitoutumisen edellytys oli se, että rajoitukset koettiin järkeviksi ja oikeudenmukaisiksi. Tämä on hyvä muistaa, kun entistäkin velkaantuneempia kotitalouksia aletaan kammeta ylös taantuman pohjalta.

Kuluttajan ostovoimaa koetellaan nyt monesta suunnasta. Myös oman talouden hallinta sujuu paremmin, jos verot ja erilaiset asumiseen liittyvät pakolliset kulut tuntuvat oikeutetuilta.

Tässä kohtaa on vuosikausia nousseiden sähkönsiirtomaksujen kokoinen aukko.

Myrskyn jälkeen ei sähkölaskun maksajalle ole tullut poutasäätä.

Kymmenen vuoden takaisista myräköistä pelästyneinä poliitikot säätivät uuden sähkömarkkinalain vuonna 2013. Tarkoitus oli hyvä. Verkkoyhtiöt velvoitettiin vetämään kaapelinsa maan alle, jossa ne kestävät pahimmatkin tuulet ja tuiverrukset.

Toimitusvarmalla sähköverkolla oli kuitenkin karmea hintalappu. Se edellyttää verkkoyhtiöiltä vuoteen 2036 mennessä lähes kymmenen miljardin euron korvausinvestointeja.

Näin syntyi siirtohintojen korotusautomaatti. Viime vuonna 23 yhteensä 77 verkkoyhtiöstä nosti siirtohintoja. Korotukset vaihtelivat rajusti alueittain kolmesta 15 prosenttiin.

Olennaista ei ole niinkään vuosikorotusten senttimäärä, vaan kuluttajien kokema voimattomuuden ja epäreiluuden tunne niiden edessä. Omaa sähkönkulutusta voi vähentää, siirtyä uusiutuviin energialähteisiin, mutta siirtomaksut sen kun raksuttavat ylöspäin kilowattitasolla.

Siirtoyhtiöt ovat luonnollisia monopoleja, joita ei heilauta kilpailun tuoma hinnoittelupaine. Toki niiden katteet ja hinnankorotukset ovat tarkasti Energiaviraston sääntelemiä.

Yhtiöiden kohtuullisen tuoton laskentatapa on hiljattain saanut osakseen voimakasta kritiikkiä. Pääministeri Sanna Marinin hallituksella onkin paineita hillitä siirtohintoja edelleen.

On liian yksinkertaista syyttää aggressiivisesta hintakehityksestä vain verkkoyhtiöitä ja niiden omistajia.

Sähkömarkkinalain soveltamisessa unohdettiin tietotekniikasta tuttu ”riittävän hyvän” periaate. Verkkoja on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa, vaikka peruskappeli riittäisi.

Jos yrityksiltä vaaditaan täydellistä ratkaisua, niin kustannukset karkaavat käsistä ja silti ei välttämättä tule valmista. Esimerkiksi maakaapelien vetämisessä on syytä käyttää tapaus- ja aluekohtaista harkintaa. Kaikkialla sitä ei tarvitse tehdä.

Jotkut verkkoyhtiöt ovat onneksi koronan myötä ymmärtäneet, että asiakkaiden mitta on täynnä. Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla ne ovat lähteneet tänä keväänä jopa mittaviin hinnanalennuksiin. Se kertoo yhteiskunnallisesta tilannetajusta. 

Antti Oksanen

Kommentit (8)
 
  • Olof Lagerström 11.5.2020 11.10
     
    Hei
    Hyvä kirjoitus, mutta miksi näistä lähes aina jätetään sähkövero mainitsematta? Minulla on sähkölämmitteinen ok-talo, ja kun lasken yhteen sähkön myynti- ja siirtolaskut, summasta puolet on veroa. Sähkövero ja arvonlisävero, Arvonlisävero maksetaan myös sähköverosta, mikä on käsittämätöntä.
    Verojen osuus jää monelta huomaamatta, koska sähkövero on kokonaisuudessaan siirtolaskussa, joka siten näyttää suuremmalta kuin se onkaan.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Niilonpoika 11.5.2020 14.16
     
    Äskeisen Elenia laskun liitteestä olin ymmärtävinäni, että heidän "Säävarma"-investointijaksonsa päättyy tänä vuonna.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Jarmo 12.5.2020 8.42
     
    SÄHKÖYHTIÖITÄ EI VELVOITETA MAAKAAPELOINTIIN. Sähköyhtiöt levittävät muunneltua totuutta.

    Tarkka sanamuoto:
    "Sähköverkkoyhtiö saa valita keinot, joilla se pääsee toimitusvarmuusvaatimuksiin. Maakaapelointi on yksi hyväksytty keino."

    Halvempiakin keinoja siis on mutta niitä ei voida käyttää kun peruste hinnankorotuksille puuttuu.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Mikko Ruohonen 13.5.2020 11.14
     
    Siirtomaksut ja etenkin kiinteät kk-maksut ovat tietyillä alueilla tolkuttomat. Esim Carunan alueella pelkkä kk-maksu pienen kaupunkiyksiön sähkölle lähes 20 euroa, sähkön myynnistä 3,5 euroa lisää eli todnäk sähkölaskusta pienellä käytöllä (koska lämmitys öljyllä ja ei saunaa) tulee 85-90% kiinteistä kuluista, ei liene tämäkään kohtuullista, eli vain siitä, että sähkö on kytketty.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Raili 13.5.2020 15.39
     
    Perusmaksu on siirrossa Carunalla 25,80 €/kk. Siirron hinta sähköveroineen on 7,35 snt/kWh. Meille tulee joka toinen kuukausi. Ilman yhdenkään kilowatin kulutusta lasku on 51,60 €. Vaikka kuinka hissuttelisi hämärässä, niin laskua ei pienennettyä saa. Kulutuksen osuus on niin pieni.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Marita 13.5.2020 21.56
     
    Sähkön siirtomaksuja ja perusmaksuja nostetaan joka vuosi. Sen lisäksi energiayhtiöllä on käytössä tehomaksu omakotitaloille ( ainakin Lahdessa) joka nostaa vielä lisäksi sähkölaskua. Tehomaksun peruste on myös käsittämättömän outo koska se perustuu aina viimeisen 12 kuukauden suurimpaan tehoon sitä seuraavat 12 kuukautta. Jokainen ymmärtää että sähkönkulutus on korkeampi talvikuukausina, mutta keväällä ja kesällä teho on alhaisempi. Lisäksi on hyvin epäoikeudenmukaista että tehomaksua ei peritä esimerkiksi rivi- ja paritalohuoneistoilta, eikä kerrostalohuoneistoilta. Eli tehomaksulla rokotetaan todella vain omakotitalon omistajia.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Antti 14.5.2020 19.40
     
    Sähköyhtiöt ostavat uusia muuntajia/muuntoasemia miljoonilla, vaikka vanhojen korjaus kustantaisi murto-osan . Syynä on valtion "pakkovarmuus-sähköntili", jonka kustannukset hyväksytäänkuluttajahinnan nostoon, kun taas vanhan korjaus menee normaaliin kirjanpitoon huolto-kustannuksiksi.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Backfiel 17.6.2020 11.07
     
    Mutta eikö se suurin ongelma ole tämä, että yhtiöiden voitto on kytketty sen pääoman suuruuteen. Tämän vuoksi Rakennetaan Iisakin kirkkoa. Nämä yhtiöt saavat aivan tolkuttomia lainoja, koska valtio on taannut niille tietyn voitto prosentin pääomaan liittyen.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit