veronmaksajat.fi

Raswaa koneeseen – kodit kuntoon Popedan asenteella

Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa X:ssä @Aoksanen

Jokaisen maailmanlaajuisen talouskriisin jälkeen ihmetellään samaa asiaa. Miksi Yhdysvallat toipuu taantumasta niin paljon Eurooppaa nopeammin?

Rahapolitiikassa on samanlainen asetelma. Liittovaltion keskuspankki Fed vaikuttaa dynaamiselta toimijalta, joka ajoittaa ohjauskoron nostot ja laskut tarkasti lankulle, kun Euroopan keskuspankki seuraa, odottaa ja epäröi.

Vertailu ei ole tietenkään reilu, kun pelkkä euroaluekin on vielä kaukana aidosta yhteismarkkinasta. Saksalle sopiva korkonapsu ylöspäin olisi myrkkyä Italialle.

Yhdysvallat on taas taloudellisesti, juridisesti ja kulttuurisesti homogeeninen markkina-alue. Työvoima ja yritykset liikkuvat suhteellisen ketterästi osavaltiosta toiseen. Toinen tärkeä rakennetekijä on jenkkikuluttajien voima. Yksityinen kulutus vastaa vanhan nyrkkisäännön mukaan kahta kolmasosaa maan bkt:stä.

Yksinkertaistettuna John Doe ostaa tuotteita ja palveluja sekä sijoittaa, kun Otto Normalverbraucher säästää sukanvarteen eli tavalliselle käyttelytilille. 

Matti Meikäläinen ei juuri eroa pihistä saksalaiskaimastaan. Suomen erityispiirre on kuitenkin se, että kuluttajien rahat ovat kovin kiinni omissa asunnoissa ja niiden lainanhoitokuluissa. Varsinkin kun nollakorkojen aika päättyi äkisti ja tylysti.

Peräti 15 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta kertyy rakennusinvestoinneista, laskee Aktia. Tällä luvulla Suomi oli toimialariippuvuudessa Euroopan ylivoimainen ykkönen vuonna 2022.

Ensin pysähtyi tietysti uudisrakentaminen. Sittemmin heikentynyt taloustilanne on alkanut viivästyttää kotitalouksien ja taloyhtiöiden korjaushankkeita.

Korjausrakentamisen hyytyminen pahentaa alan syöksykierrettä ja toisaalta nostaa tulevia asumisen kustannuksia, kun vanhasta rakennuskannasta pitäisi tehdä energiatehokkaampi. Alkuvuoden hintapiikki pörssisähkössä ei ollut lajinsa viimeinen.

Tässä kohtaa voisi kuitenkin olla myös mahdollisuus rimpuilla laskusuhdannetta vastaan. POP-pankki arvioi, että kotitaloudet ja taloyhtiöt käyttävät korjauksiin yhteensä noin 6–7 miljardia euroa vuosittain. Tämä on merkittävä investointipotti, jolla on kerrannaisvaikutuksia koko talouteen.

On ymmärrettävää, että isojen remonttien lykkääminen houkuttelee näinä aikoina. Samaan aikaan taloyhtiöiden täytyy muistaa, ettei parempia aikoja ehkä tulekaan, jos kiinteistön peruskunto on päässyt rapautumaan.

Sen sijaan hyvin hoidettu taloyhtiö saa lainaa kohtuullisin ehdoin ja sen asunnot käyvät kaupaksi, kun myynnin aika joskus tulee. Myös tekijöiden saatavuus ja hintataso kannustavat toimimaan juuri tässä tilanteessa.

Kirjoituksen otsikko lainaa erään pitkän linjan tamperelaisbändin albumia vuodelta 1980. Muistetaan sen kautta, että Popeda jatkaa edelleen, vaikka Pate lopettaa.

Toivottavasti teidänkin taloyhtiössänne jatketaan. Nimittäin suunniteltuja korjauksia ja uudistuksia, vaikka naapurien tonteilla olisi hiljaista. Ja nimenomaan sen takia.

Antti Oksanen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit