veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verohallinto: Satunnaisesta etätyöstä 225 euron verovähennys – enimmäismääriä ei korotettu

Verohallinto: Satunnaisesta etätyöstä 225 euron verovähennys – enimmäismääriä ei korotettu
17.12.2020

Tänä vuonna työhuonevähennystä saa ensimmäistä kertaa myös satunnaisesta etätyöstä. Vähennys on 225 euroa. Enimmillään kaavamainen työhuonevähennys on 900 euroa.

Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen. Kaavamainen työhuonevähennys määräytyy etätyöpäivien mukaan.

Etätyöpäivien
määrä
Kaavamainen työhuonevähennys
Henkilö tekee etätyötä yli 50 % työpäivien
kokonaismäärästä  
900 e
Henkilö tekee etätyötä enintään
50 % työpäivien kokonaismäärästä             
450 e
Henkilö tekee etätyötä satunnaisesti              225 e

Työhuonevähennys on henkilökohtainen: molemmat puolisot voivat saada kaavamaisen työhuonevähennyksen, jos he tekevät etätöitä eikä vähennyksen määrään enää vaikuta, työskenteleekö myös puoliso kotona.

”Tämä on tervetullut muutos. On hyvä, että puolisoiden oikeus työhuonevähennykseen ratkaistaan itsenäisesti”, Veronmaksajien lakiasianjohtaja Kati Malinen sanoo.

Malinen pitää valitettavana, ettei kaavamaista työhuonevähennyksen enimmäismäärää korotettu. ”Pandemiatilanteen vuoksi monelle on aiheutunut suuria kertaluonteisia kuluja.”

Kaavamaisen työhuonevähennyksen sijaan palkansaaja voi myös vähentää työtilasta aiheutuneet todelliset kulut. Todelliset kulut voi vähentää, jos työhön liittyy huomattavasti kotona tehtävää työtä. 

Todellisista kuluista on pyydettäessä esitettävä selvitys ja tositteet, joten kaikki kuitit ja tositteet on pidettävä tallella. Vähennyskelpoisia menoja ovat esimerkiksi työhuoneesta aiheutuneet vuokra-, valaistus- ja lämmityskulut sekä kalusteet. Työhuoneen kalusteita ovat esimerkiksi työpöytä ja työtuoli.

Jos aviopuolisot vaativat vähennystä todellisten kulujen mukaan, vähennettävä määrä jaetaan puolisoille esitetyn selvityksen perusteella. 

Etätyöhön liittyvät kulut ovat tulonhankkimismenoja, jotka vähennetään palkkatuloista ja ne pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Jos saat palkkatuloja, saat automaattisesti 750 euron tulonhankkimiskuluihin liittyvän vähennyksen. Verohallinto tekee vähennyksen puolestasi. Todelliset tulonhankkimiskulut vähennetään verotuksessa vain siltä osin kuin ne ylittävät 750 euroa.

Ilmoita tulonhankkimismenoja vain, jos menot ylittävät 750 euroa. Tällöin menot pitää ilmoittaa kokonaan. Jos ainoa tulonhankkimismenosi on se, että olet tehnyt enintään puolet vuoden työpäivistäsi etänä ja olet oikeutettu kaavamaiseen 450 euron työhuonevähennykseen, kuluja ei ilmoiteta. 

Verotuksessa saa vähentää ainoastaan työkäyttöä varten tehdyt hankinnat ja toisaalta työkäyttöä vastaavan osan kuluista.

Nettiliittymä, tietokone ja sen oheislaitteet eivät sen sijaan sisälly työhuonevähennykseen, vaan ne voi vähentää erikseen. Jos yksittäisen työvälineen hankintameno on enintään 1 000 euroa, saa sen vähentää kerralla.

Tietoliikenneyhteyksien kuluja voi vähentää verotuksessa:

  • 50 % kustannuksista, jos käyttää yhteyttä osittain työkäytössä.
  • 100 % kustannuksista, jos käyttää yhteyttä pääasiassa työkäytössä.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti