veronmaksajat.fi

VEROT

Osakehuoneisto ennakkoperinnöksi tyttärelle – onnistuuko lahjaverotta?

Osakehuoneisto ennakkoperinnöksi tyttärelle – onnistuuko lahjaverotta?
24.1.2023

Olemme Espanjassa asuva pariskunta. Myimme talomme täällä ja ostamme asuinhuoneiston Suomesta. Voimmeko ostaa huoneiston ennakkoperintönä tyttäremme nimiin ilman perintö- tai lahjaveroa?

Tyttäremme asuu Virossa. Muita lapsia meillä ei ole. Asumme Andalusiassa, jossa ei peritä perintöveroa kuten ei Virossakaan.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa

Asunto-osakkeen antaminen lahjaksi tyttärellenne ei tässä tapauksessa ole mahdollista ilman lahjaveroa. Sen sijaan rahan antaminen lahjaksi onnistuu tapauksessanne Suomessa lahjaverotta.  

Käytännössä Suomessa veronalaista omaisuutta ovat lähes aina osakkeet asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä, joiden kotipaikka on Suomessa, vaikka kumpikaan lahjan osapuolista ei asuisi Suomessa. Poikkeuksia tähän sääntöön on muutamissa verosopimuksissa. Viron ja Espanjan kanssa Suomella ei kuitenkaan ole perintö- tai lahjaverotusta koskevia sopimuksia.

Pääsäännön mukaan lahjaveroa on maksettava, kun omaisuus siirtyy lahjana toiselle, jos lahjanantaja tai lahjansaaja asui lahjoitushetkellä Suomessa.

Perintö- ja lahjaverolain mukaan henkilön katsotaan asuvan Suomessa, jos hänellä on täällä varsinainen asunto ja koti.

Ennakkoperintö verotetaan Suomessa antohetkellä lahjana, josta maksetaan lahjaverosääntöjen mukaan heti lahjaveroa. Ennakkoperintö otetaan myös huomioon myöhemmin perintöveroa määrätessä, jos Suomen sääntöjä on sovellettava perintöverotuksessa. Ennakkoperinnöt nostavat kuolinpesän laskennallista arvoa ja siten yleensä myös perintöveron määrää. Suomen verotuksen näkökulmasta teidän ei kannata kirjoittaa lahjakirjaan, että kyse on ennakkoperinnöstä.

Mikäli tyttärenne tekee kauppasopimuksen ja te rahoitatte tyttären kaupan antamalla rahalahjan, ei tämä rahalahja kuulu Suomen verotusvaltaan, koska kumpikaan teistä ei asu lahjoitushetkellä Suomessa.

Jos sen sijaan lahjoitatte osakehuoneiston osakkeet, ne verotetaan Suomessa lahjana käyvästä arvostaan. Tyttärenne tulee silloin tehdä lahjaveroilmoitus Verohallinnolle kolmen kuukauden kuluessa lahjoituksesta.

Jos lahjoitus on lahjaverotuksen alainen eikä laki muutu, tyttären maksama lahjavero vähennetään mahdollisesti hänelle Suomessa maksettavaksi tulevasta perintöverosta.

Asuinmaidenne verosäännöt selvitätte Espanjassa ja Virossa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti