veronmaksajat.fi

RAHAT

Pienet säästöt poikimaan

Pienet säästöt poikimaan
21.7.2016

Jos kuukausittaisten menojen jälkeen pankkitilille jää vähän ylimääräistä, kannattaisiko rahat panna poikimaan? Pienillekin säästöille voi löytää sijoituskohteita, joista saa pankkitiliä parempaa tuottoa. 

Säästöpossu

Pankkitilillä säästöt ovat tallessa, mutta eipä niille nykyisin juuri saa korkoa. Itse asiassa inflaation takia pankkitilillä makaavien rahojen arvo saattaa jopa laskea.

”Tällä hetkellä inflaatio on hidas. Mitä nopeampi inflaatio, sitä enemmän se nakertaa rahan arvoa. Toisaalta pankkitilillä rahalle ei nyt saa mitään tuottoa. Siksi kannattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja, kuten rahastoja”, kehityspäällikkö Lilian Bergström S-Pankista kertoo.

Sijoittamiseen ei tarvita suuria alkupääomia. Esimerkiksi pankeilla on nykyisin rahastoja, joihin voi ohjata rahojaan vaikkapa vain kymmenen euroa kuukaudessa. Kun summan panee menemään automaattisesti rahastoon, säästöjä syntyy huomaamatta, eikä sijoittaminen jää muiden kiireiden jalkoihin.

”Kun asuntolainat tai vuokrat ja vastaavat on maksettu, kannattaa siirtää syrjään heti, mitä aikoo säästää. Sen jälkeen voi sitten mitoittaa oman elämänsä sen mukaan, miten paljon on muita varoja käytettävissä. Se vaatii kuitenkin sopivasti päättäväisyyttä ja systemaattisuutta”, johtaja Katja Taponen OP Pankista sanoo. 

Säästösuunnitelman tekemisellä liikkeelle

Ennen yhtäkään sijoituspäätöstä on hyvä tehdä tai teettää vaikkapa pankissa säästösuunnitelma tai niin kutsuttu sijoittajakuvakartoitus, jossa käydään läpi sijoittajan taloudellinen tilanne, sijoitusaika, riskinottohalukkuus ja säästämiseen liittyvät tavoitteet.

”Moni säästää ihan hyvän päivän varalle tai eläkepäiviä varten. Jollekin kyse voi olla auton vaihdosta tai tulevasta putkiremontista, sapattivuodesta tai vaikkapa lapsen autokoulusta. Jos tarkoitus on hankkia jotain seuraavan vuoden aikana, esimerkiksi kesälomamatka, pankkitili on usein paras vaihtoehto. Silloin ei kannata ottaa osakeriskiä ja vaarantaa koko lomamatkan toteutumista”, Taponen sanoo.

Pankkien asiakkailleen tekemissä säästösuunnitelmissa kartoitetaan vaihtoehtoiset sijoituskohteet, jotka vastaavat kunkin omia tavoitteita ja riskinottohalukkuutta.

”Se, mihin kannattaa sijoittaa, riippuu kovasti siitä, miten riskiä sietää. Jos on kovin varovainen eikä kestä arvonvaihtelua, en suosittele tekemään ratkaisuja yöunien kustannuksella. Toki historiallisesti näyttää erittäin järkevältä sijoittaa pitkällä aikavälillä osakemarkkinoille. Ilman osakepainoa sijoitustuotot jäävät saamatta”, Taponen sanoo.

Yhdistelmärahastot tarjoavat helppoutta

Pelkästään se, että päättää alkaa rahastosijoittajaksi, ei riitä, sillä rahastoja on tarjolla tuhansia erilaisia. Internetissä voi vertailla eri vaihtoehtoja ja tutustua rahastojen avaintietoesitteisiin, joista selviävät rahastojen perimät kulut, riskitaso ja sijoituspolitiikka. Kannattaa myös tutkia rahastojen tuottoja ja vertailla niitä keskenään.

Jos sijoitettava summa on pieni, helpoin ja huolettomin vaihtoehto on sijoittaa yhdistelmärahastoon, joissa varoja sijoitetaan sekä osakemarkkinoille että korkosijoituksiin, kuten valtionlainoihin. Lähes kaikilla pankeilla on valikoimissaan tällaisia varainhoitorahastoja, joille yhteistä on se, että rahastonhoitajana työskentelevä sijoittamisen ammattilainen sijoittaa varoja rahaston sijoituspolitiikan mukaisesti kohteisiin, jotka hän arvioi kulloinkin tuottoisimmiksi.

Sekä S-Pankilla että OP Pankilla on kolme erilaista varainhoitorahastoa, jotka poikkeavat toisistaan siinä, miten iso osa varoista on sijoitettu osakemarkkinoille. Riskien karttajalle suositellaan rahastoa, jossa ehkä vain neljännes varoista sijoitetaan heiluville osakemarkkinoille. Jos riskiä sietää paremmin ja sijoitusaika on pidempi, osakepaino voi olla selvästi suurempi.

”Varainhoitorahastot sopivat sellaiselle, joka haluaa päästä vähällä vaivalla. Osakkeet puolestaan ovat mielenkiintoisia, jos itsellä on aikaa ja halua seurata markkinoita. Kaikessa sijoittamisessa tärkeintä on kuitenkin pysyä omassa säästösuunnitelmassaan, sillä se on tehty sijoittajan tarpeita silmällä pitäen ja sen tarkoitus on ohjata häntä saavuttamaan asettamansa päämäärän”, Lilian Bergström sanoo.

Osakemarkkinoilta parempia tuottoja

Jos säästöaika on pitkä, rahoja kannattaa ohjata yleensä osakemarkkinoille, koska osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä korkosijoituksia paremmin. ”Historiallisesti osakkeiden vuosituotto on ollut 7-9 prosenttia, mutta lyhyemmän aikavälin tuotto voi poiketa siitä hyvin paljon. Osakkeiden tuottoon vaikuttavat osingot sekä osakkeiden mahdollinen arvonkehitys”, Bergström sanoo.

Osakerahastot tuottavat keskimäärin hieman vähemmän kuin suorat osakesijoitukset, mutta etenkin, jos kyse on pienistä säästöistä, osakkeisiin kannattaa sijoittaa pääsääntöisesti rahastojen avulla. Toki osakkeita voi ostaa arvo-osuustilin avaamalla helposti myös itse, mutta silloin sijoitettavan summan on oltava hieman isompi, jotta kaupankäynnin kulut eivät nouse tuottoja suuremmiksi.

”Rahastojen ja osakkeiden välillä on se ero, että rahastoihin on helppo säästää kuukausittain. Sijoittaja voi itse määritellä kohteen ja sijoitettavan summan ja sen, kuinka usein esimerkiksi rahoja sijoitetaan automaattisesti tililtä. Osakkeisiin sijoitettaessa taas toimeksiannot on annettava aina erikseen”, Bergström sanoo.

Rahastojen etuna on myös niin kutsuttu korkoa korolle -vaikutus. Rahastoissa tuotot saavat rauhassa poikia uusia tuottoja, kunnes sijoittaja panee rahasto-osuutensa myyntiin, eikä esimerkiksi pörssiyhtiöiden jakamista osingoista makseta välillä veroa.

Yhdistelmärahastojen ohessa hyvä vaihtoehto pienille säästöille voi olla indeksirahasto, jossa hallinnointipalkkiot ovat yleensä pienet. Indeksirahastojen avulla varoja saa sijoitettua vaikkapa Aasian osakemarkkinoille ilman yhtiökohtaista riskiä, koska rahaston tuotto perustuu kohdemarkkinoiden keskimääräiseen kehitykseen.

Kulut vaikuttavat sijoitusten tuottoihin

Vaikka tuotot vaihtelevat, sijoitusten kulut ovat ja pysyvät. Sen takia kulut vaikuttavat olennaisesti myös siihen, miten sijoitus tuottaa. Esimerkiksi rahastoissa säästäjältä peritään yleensä hallinnointi- ja säilytyspalkkiota sekä usein myös erillisiä merkintä- ja lunastuspalkkioita.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että sijoituksen pitää tuottaa vähintään sen verran, että kulut ja inflaatio tulevat katetuiksi, sekä lisäksi vielä sen verran ylimääräistä, että riskiä ylipäänsä kannattaa ottaa. Rahastojen kulut ovat yleensä sitä korkeammat, mitä eksoottisemmille markkinoille rahaston varoja sijoitetaan.

”Erityisesti pienissä sijoituksissa kannattaa kiinnittää huomiota kuluihin, koska ne voivat pahimmillaan syödä ison osan sijoituksen tuotoista”, Bergström sanoo.

Välittäjiä ja rahastoyhtiöitä kannattaa myös vertailla, sillä palkkiot ja kaupankäynnin kulut vaihtelevat. Toisinaan palkkioista voi saada myös alennusta, jos perheen raha-asiat on keskittänyt yhteen pankkiin.

Markkinoiden seurannan voi antaa ammattilaiselle

Jos markkinoiden seuraaminen ei houkuta, kannattaa valita sijoitusinstrumentit, joissa ammattilainen hoitaa sen sijoittajan puolesta.

Huolettomin vaihtoehto on ohjata rahoja globaalisti eri markkinoille hajauttaviin yhdistelmärahastoihin. Vaikka välissä on todennäköisesti vuosia, jolloin tuotot ovat pakkasella, keskimäärin yhdistelmärahastoista voi olettaa saavansa pitkällä aikavälillä kulujen jälkeen 2-6 prosenttia vuodessa tuottoa.

Vaikka pitkällä aikavälillä tuotot tasoittuvat, tilanne voi olla toinen, jos säästöjä ohjaa rahastoihin, jotka sijoittavat varoja vaikkapa vain yhteen maahan tai yhdelle toimialalle. Silloin tuottojen suuruus riippuu kyseisen toimialan tai markkinan kehityksestä.

”Jos sijoittaa toimialakohtaiseen tai maakohtaiseen rahastoon, vaaditaan aktiivista markkinaseurantaa. Tilanne voi muuttua yhtäkkiä, ja silloin sijoittajan pitää itse reagoida muutokseen. Jos on kiinnostunut seuraamaan markkinoita ja haluaa vastata itse omista sijoituspäätöksistään, vaihtoehtona on myös osakesäästäminen”, Bergström sanoo.

Bergström kannustaa seuraamaan aika ajoin myös rahastojen tuottoja ja vertailemaan rahastoja keskenään.

”Jos rahasto jää jatkuvasti jälkeen vertaisistaan tai jos rahaston kulut tai sijoituspolitiikka muuttuvat eivätkä enää vastaa sinun tavoitteitasi, osuudet kannattaa ehkä laittaa myyntiin”, Bergström sanoo.

Hajauttaminen pienentää riskiä

Vaikka rahojaan ei sijoittaisi löyhiin lupauksiin, kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä. Käytännössä sijoittaja voi jäädä ilman tuottoja, mutta pahimmillaan menettää myös osan säästöistään. Jos osakkeen arvo on tipahtanut vaikkapa 50 prosenttia, mikään ei takaa, ettei se laskisi vielä toiset 50 prosenttia. Tai ettei yhtiö menisi konkurssiin, jolloin osake voi muuttua täysin arvottomaksi.

Sijoittamiseen liittyviä riskejä voi pienentää sijoittamalla niin kutsuttuihin pääomaturvattuihin tuotteisiin, suosimalla korkosijoituksia ja hajauttamalla sijoituksia sekä ajallisesti, eri omaisuusluokkiin, toimialoille, maanosiin jne. Etenkin pienissä säästöissä hajauttaminen onnistuu parhaiten sijoittamalla rahastoihin, koska niissä varat on sijoitettu usein kymmeniin, jollei jopa satoihin sijoituskohteisiin.

Hajautusta voi lisätä sijoittamalla rahastojen kautta myös esimerkiksi metsään tai asuntoihin, vaikkei itsellä olisikaan varaa ostaa kokonaista sijoitusasuntoa.

”Asuntorahasto on erinomainen vaihtoehto oman sijoitusasunnon ostamiselle. Siihen pääsee kiinni pienemmällä pääomalla ja siinä saa asuntosijoittamisen tuotot, mutta pienemmällä vaivalla. Sijoittajan ei tarvitse etsiä vuokralaisia tai vastata asunnon huoltotarpeista”, Bergström sanoo.

Asunto- ja metsärahastoissa minimimerkintäsummat voivat olla selvästi isompia kuin perinteisissä rahastoissa. Ne saattavat poiketa muista rahastoista myös siinä, miten usein niihin voi sijoittaa. 

Opettele olemaan hätiköimättä

Vaikka sijoittajan kannalta fiksua on ostaa halvalla ja myydä kalliilla, kurssiliikkeiden ennustaminen on onnenkauppaa. Etenkin osakemarkkinoilla sijoittajilta edellytetäänkin kylmäpäisyyttä ja sen kestämistä, että tuotot voivat heilahdella rajustikin.

Bergströmin mielestä säästäjän tärkein ominaisuus on välttää turhaa paniikkia ja hätiköintiä, sillä esimerkiksi laittamalla rahasto-osuudet tai osakkeet väärään aikaan myyntiin säästäjä tulee realisoineeksi tappionsa ja samalla luopuu mahdollisuudesta päästä osalliseksi tulevan nousun tarjoamista tuotoista.

”Säästämisessä etsitään pitkän aikavälin ratkaisuja. Aika on aina sijoittajan puolella ja pitkällä aikavälillä hajautettu sijoitussalkku on yleensä tuottoisin”, Bergström sanoo.

Taponen on samoilla linjoilla. ”On viisasta ostaa ja pitää sijoituksia kenties hyvinkin pitkään, sillä siten voi ohittaa monta myrskyisää kohtaa markkinoilla. Säästäjä hyötyy passiivisuudesta myös siksi, että passiivisten sijoitusten kulut ovat keskimääräistä pienemmät”, Taponen sanoo.

Molemmat ovat yksimielisiä siitä, ettei koskaan ole parempi hetki aloittaa säästämistä kuin nyt, mikäli tulot vain ylittävät menot. Mitä varhaisemmassa vaiheessa aloittaa, sitä enemmän säästöjä kertyy pienilläkin kuukausisäästöillä.

Toisaalta joskus voi olla myös fiksua myöntää, ettei sijoitus ollutkaan onnistunut, ja laittaa esimerkiksi osakkeet myyntiin – jopa alle ostohinnan. Kun sijoitusaika lähenee loppuaan ja rahoille on tarvetta, säästäjän kannattaa joka tapauksessa alkaa asteittain vähentää osakepainoa. Sillä tavalla voi varmistaa, ettei säästöjen arvo notkahda markkinoiden mukana juuri myynnin hetkellä.

Kun sijoitat, muista: 

  • Älä pane kaikkia munia samaan koriin. Jos sijoitettava summa on hyvin pieni, hajautus onnistuu parhaiten yhdistelmärahaston avulla.
  • Hajauta myös ajallisesti. Edes sijoittamisen ammattilaiset eivät osaa ajoittaa ostojaan ja myyntejään optimaalisesti. Sen takia on parempi sijoittaa pieniä summia joka kuukausi kuin kerran vuodessa iso summa.
  • Kiinnitä huomiota kuluihin. Kulut leikkaavat sijoituksen tuottoja ja voivat pahimmillaan nakertaa myös pääomaa. Jos esimerkiksi yhdistelmärahaston juoksevat kulut (hallinnointi- ja säilytyspalkkiot) ovat yli 1,5 prosenttia, ne ovat jo todella suuret.
  • Vertaile vaihtoehtoja. Maailmassa on lukemattomia sijoituskohteita, eikä oman pankin tarjous ole välttämättä paras. Vertaile eri sijoituspalveluyhtiöiden samankaltaisia tuotteita. Muista kuitenkin, ettei aiempi tuotto ole tae tulevasta.
  • Älä panikoi. Sijoittamisessa riskit ja tuotot kulkevat käsi kädessä. Jos sijoitusaika on kyllin pitkä, riskin ottaminen yleensä kannattaa. Osakemarkkinoiden heilunnan takia sijoituksen arvo voi vaihdella paljon. Jos sijoituksen arvo on laskenut rajusti, silloin on harvemmin oikea hetki myydä sijoituksia.
  • Aloita heti. Sijoittamisessa aika on sijoittajan puolella. Säästöille kannattaa alkaa hakea pankkitiliä parempaa tuottoa heti, jos käteen jää kuukausittain vähänkin ylimääräistä.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti