veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Optomed – silmänpohjissa siintää erikoinen kasvuyhtiö

Optomed – silmänpohjissa siintää erikoinen kasvuyhtiö
27.11.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI ”Pitkällä aikavälillä Optomedin tavoite on saavuttaa vähintään 20 prosentin keskimääräinen vuosittainen orgaaninen liikevaihdon kasvu.”

Jos uskoo, että Optomedin listautumisesitteessään hahmottelema taloudellinen tavoite toteutuu, yhtiön osaketta kannattanee ostaa.

Jos sen lisäksi uskoo, että toinenkin yhtiön ilmoittamista taloudellisista tavoitteista (”Optomedin tavoite – on saavuttaa vähintään 30 prosentin oikaistu käyttökateprosentti pitkällä aikavälillä”) toteutuu, osaketta kannattanee suorastaan sännätä ostamaan.

Aivan heti tavoitteiden saavuttaminen ei kuitenkaan ole luvassa, sillä tänä vuonna yhtiön liikevaihto polkee paikallaan: ”Optomed arvioi vuoden 2019 kasvun olevan matala yksinumeroinen luku verrattuna vuoteen 2018.” Sen jälkeen ”keskipitkällä aikavälillä” tavoitellaan ”kaksinumeroista” orgaanista liikevaihdon kasvua.

Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä kannattavuus menee kasvun edelle eikä osinkoja lupailla.

Useimmiten kasvuyhtiöt ovat luonteeltaan sellaisia, että ne kasvavat muutaman tulevan vuoden ajan kovaa, minkä jälkeen kasvun voi olettaa hiipuvan. Yleensä listautumisrahaa haetaankin johonkin kasvupyrähdykseen.

Optomed on toista maata. Se lupailee aluksi maltillista kasvua, ja osakeannista saamillaan rahoillaankin se ensimmäiseksi maksaa osinkoja nykyisille osakkeenomistajilleen.

Kasvava markkina

Optomed valmistaa kädessä pidettäviä silmänpohjakameroita. Kaiken järjen mukaan yksinkertaisesti liikuteltavilla ja hinnaltaan kohtuullisilla laitteilla on kysyntää ja hyvät mahdollisuudet voittaa markkinaosuutta perinteisiltä pöydällä pidettäviltä laitteilta.

Optomed esittelee Zion Market Researchin tekemää tutkimusta, joka ennustaa kädessä pidettävien silmänpohjakameroiden myynnin kasvavan maailmanlaajuisesti 11 prosentin keskimääräistä vuositahtia tästä vuodesta (56 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria) vuoteen 2024 (94 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria).

Optomed ei valmista vekottimiaan itse vaan yhtiön laitteet tekee New Yorkin pörssissä noteerattu sopimusvalmistusyhtiö Fabrinet Thaimaan tehtaillaan. Eikä läheskään kaikissa laitteissa lue Optomedin nimeä, sillä yhtiö toimii merkittävästi OEM-valmistajana. Se siis valmistuttaa laitteita kilpailijoilleen kuten vaikkapa Zeissille.

Omia laitteitaan Optomed myy loppuasiakkaille suoraan ja jälleenmyyntiverkoston kautta. Alihankinta muille brändeille on kappalemääräisesti suurempaa liiketoimintaa kuin omalla brändillä tapahtuva myynti. Kun Optomedin Laitteet-segmentin liikevaihdon jakaa myytyjen laitteiden määrällä, keskiarvoksi tulee 4200 euroa.

Laitteiden ohella yhtä suurta liiketoimintaa on ohjelmistobisnes. Oman softan lisäksi Optomed myy muiden ohjelmistoja (josta kertynee lähinnä läpimenoliikevaihtoa) ja tarjoaa konsultointipalveluita.

Softapuoli pohjautuu viime vuonna ostettuun Commit Oy:hyn. Äkkiseltään en ymmärrä, kuinka helposti suomalaisille terveydenhuolto-organisaatioille ohjelmistoratkaisuja myyvä yhtiö taipuu kansainväliseksi ohjelmistokehittäjäksi ja kuinka Verohallinnon tietojärjestelmien kehitys- ja huoltopalvelut liittyvät silmäsairauksien seulontaan, mutta tämä nyt ei ole lainkaan ensimmäinen kerta, kun en ymmärrä jotain.

60 miljoonan väärti?

Optomed aikoo laskee liikkeelle 4 444 444 uutta osaketta. Joku joka tuntee kiinalaista numeromagiaa paremmin kuin suomalaista peruskoulun arvosteluasteikkoa osannee selittää, kuinka juuri tähän määrään on päädytty.

Jos niin käy, Optomedin osakemäärä nousee karvan yli 14 miljoonaan osakkeeseen. Kun niistä vähentää yhtiön hallussa olevat 811 000 osaketta, ulkona olevien osakkeiden määräksi tulee 13,2 miljoonaa kappaletta ja yhtiön markkina-arvoksi listautumisannin ja -myynnin 4,50 euron hinnalla vähän alle 60 miljoonaa euroa.

Jos alussa luettelemani kasvu- ja kannattavuustavoitteet toteutuvat ja vieläpä ilman uusien osakkeiden painamista ja pahempaa velkaantumista, hinta on halpa.

Toisaalta: 60 miljoonaa euroa on suunnilleen kaksi kolmasosaa koko kädessä pidettävien silmänpohjakameroiden maailmanlaajuisesta markkinasta vuonna 2024, jos Zionin ennusteet toteutuvat. 

Jätän väliin

Optomedissä on brosyyrien perusteella potentiaalia ja yhtiön omat maalailut varsinkin ovat kunnianhimoisia, mutta minun on mahdotonta arvioida, millaista ja kuinka pitkäkestoista etumatkaa yhtiöllä on. Tulevaisuuden kasvuodotukset kuulostavat ilmaan ripustetuilta: sitten joskus menee tosi kovaa.

Todennäköistä toki on, että jos yhtiöllä menee hyvin, se päätyy ostettavaksi jo ennen kuin sen täytyy lunastaa lupauksiaan pörssiyleisön edessä. Jos Optomedillä on patenttien tai ohjelmistoratkaisujen tuomaa kilpailuetua, teollisen ostajan olisi helppo napata se osakseen ja pyrkiä niin saamaan johtoasema kädessä pidettävien silmänpohjakameroiden markkinalla.

Nenääni nuuskahtaa liiaksi listausta varten rakennetun yhtiön lemu. Puolet liikevaihdosta tulee ohjelmistopuolelta, jonka liikevaihdosta suurella osalla ei tunnu olevan mitään tekemistä silmänpohjakameroiden kanssa. Aivan kuin yrityskaupalla olisi ostettu liikevaihtoa ja sitä kautta listautumisarvostusta.

Optomedin pro forma -liikevaihdosta kuluvan vuoden ensimmäisinä yhdeksänä kuukautena naftisti yli puolet tuli Suomesta. Mielikuva globaalista terveysteknologiayhtiöstä murenee.

Kun en osaa hahmottaa, kuinka ja millä aikavälillä Optomed haukkuisi hintansa, jätän osallistumatta yhtiön listautumisantiin. Varmaan se olisi melko riskitöntä, sillä eivätköhän annin järjestäjät vakauttamistoimillaan takaa sen, ettei kurssi valahda antihinnan alapuolelle.

Hyvin vähällä vaivalla ja pienellä riskillä saisi option mahdolliseen ja jopa luultavaan kurssinousuun. Sen hylkääminen on enemmän arvovalinta- kuin järkikysymys.

Viikon trio: Optomedin omistajat

Optomedin osakeannin yhteydessä muutamat Optomedin omistajat myyvät omistuksiaan. Eniten, 1,9 miljoonaa osaketta, myy Englantiin rekisteröity Halma Ventures, joka luopuu omistuksestaan kokonaan. Suomalaisista pääomasijoittajista Aura Capital ja Suomen Teollisuussijoitus keventävät omistustaan.

Sen sijaan Optomedin suurin omistaja, kiinalainen Cenova Capital, samoin kuin Robert Bosch Venture Capital pitävät kiinni osakkeistaan.

Optomedin perustaja ja toimitusjohtaja Seppo Kopsala omistaa listautumisen jälkeen vajaat 640 000 osaketta, joiden arvo listautumisantihinnalla on 2,9 miljoonaa euroa.

Ennen listautumistaan Optomed aikoo yhdistää nykyiset kolme osakesarjaansa. Alla olevan taulukon tiedot perustuvat siihen oletukseen, että osakesarjat on yhdistetty, myyjät ovat myyneet osakkeitaan enimmäismäärän lisäosakeoptio mukaan luettuna eivätkä ketkään suuromistajat ole ostaneet lisää osakkeita.

Omistaja Osakkeita Arvo
Cenova Capital  2 438 280 11,0 milj. euroa
Cenova Capital 1 106 920 5,0 milj. euroa
Aura Capital 691 756 3,1 milj. euroa

Lähde: Optomedin esite. Omistusten arvo laskettu 4,50 euron hinnalla.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti