veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten löytää kulupihi rahasto?

Miten löytää kulupihi rahasto?
11.7.2016

Säästöjä palaa helposti sijoitusten kuluihin, joten sijoitusrahastoa valitessa kulut kannattaa tutkia tarkkaan. Kulujen vaikutus lopputulokseen voi olla hämmentävän suuri.

Yksinkertaistettu esimerkki:

Oletetaan, että sijoitat 20 000 euroa 10 vuodeksi ja sijoituksen vuosituotto ennen kuluja on 5 %. Jos sijoituksen juoksevat kulut ovat 0,5 %, sijoitusajan lopussa sinulla on koossa noin 31 100 euroa. Jos kulut ovat 2,5 %, rahaa on 25 600 euroa – viisi ja puoli tonnia vähemmän.

Jos sijoitusaikasi pitenee 20 vuoteen, kulujen vaikutus vain kasvaa paitsi euromääräisesti myös suhteellisesti. Puolen prosentin kuluilla saat kokoon noin 48 200 euroa, 2,5 prosentin kuluilla koossa on 32 700 euroa – 15 500 euroa vähemmän.

Isot kulut eivät ole ongelma, jos niille saa vastinetta eli rahasto tuottaa hyvin.

On kuitenkin harvinaista, että rahasto pystyisi jatkuvasti vuodesta toiseen saamaan sijoituksensa nappiin. Jos kahden samantyyppisen rahaston kuluero on vaikkapa 2 prosenttiyksikköä, kalliimman pitää koko ajan pystyä tuottamaan sen verran enemmän voidakseen tarjota sijoittajalle edes saman tuoton kuin halvempi rahasto.

Ero on suuri ja voi johtaa siihen, että kalliimman rahaston salkunhoitaja alkaa ottaa lisää riskiä tavoitellessaan isompaa tuottoa.

Silti tuotto ei koskaan ole etukäteen varma. Kulut ovat – ne peritään, vaikka tuottoa ei kertyisi. 

Juoksevat kulut ratkaisevat

Rahaston kuluista sijoittajalle tärkeimpiä ovat rahaston hallinnoinnin kulut. Niitä maksat rahastoon sijoittamistasi varoista koko sijoitusajalta. Niiden vertailuun on kätevä tunnusluku: juoksevat kulut.

Lisäksi täytyy muistaa tarkistaa, periikö rahasto tuottosidonnaista palkkiota. Se ei näy juoksevissa kuluissa.

Usein maksat myös merkintäpalkkion rahasto-osuuksia ostaessasi ja lunastuspalkkion osuuksia myydessäsi. Ne ovat kertaluonteisia kuluja, joten niillä ei ole yhtä suurta merkitystä kuin juoksevilla kuluilla. Toki on hyvä, jos nämäkin palkkiot ovat mahdollisimman pienet. 

Kilpailu kiristyy

Suomessa rahastoyhtiöiden kilpailu on vähitellen alkanut näkyä rahastojen palkkioissa. Selvimmin se on näkynyt merkintä- ja lunastuspalkkioissa. Monilla rahastoyhtiöillä on nykyään rahastoja, joissa niitä ei peritä lainkaan.

Verkossa toimiva osakevälittäjä Nordnet on tuonut markkinoille rahastoja, joissa ei peritä mitään palkkioita, ei edes hallinnoinnin juoksevia kuluja.

Todellisuudessa kaikkien rahastojen hoitamisesta syntyy kuluja. Nordnet onkin avoimesti kertonut, että ”ilmaisrahastot” ovat markkinointia. Nordnet toivoo niiden houkuttelevan asiakkaita myös yrityksen muiden tuotteiden ja palveluiden käyttäjiksi. Säästeliäs sijoittaja voi tietenkin noukkia rusinat ja valita vain kuluttoman rahaston!

Passiivinen on yleensä edullinen

Nordnetin kuluttomat rahastot ovat indeksirahastoja, jotka yleensäkin ovat palkkioiltaan sijoitusrahastojen edullisimpia.

Edullisuus perustuu siihen, että indeksirahastot ovat passiivisia.

Suomessa Seligson & Co on ollut edelläkävijä indeksirahastojen ja muiden passiivisten rahastojen tarjonnassa. Viime aikoina passiivisia rahastoja on ilmestynyt pankkienkin valikoimiin.

Passiivisissa rahastoissa salkunhoitajat eivät metsästä tuottoa aktiivisella kaupankäynnillä tai esimerkiksi etsimällä rahaston salkkuun lupaavilta vaikuttavia osakkeita. Rahasto kokoaa salkkuunsa samoja osakkeita, joita sen valitsemassa indeksissä on.

Passiivisissa rahastoissa myös tuotto seurailee indeksin kehitystä. Halvalla passiivirahastolla ei edes teoriassa voi päästä voittoihin, joita aktiivisiin, kuluiltaan kalliimpiin rahastoihin sijoittamalla tavoitellaan. Kalleus ei kuitenkaan ole lupaus mistään. 

Vertaillaanpa muutamia rahastoja. Alle on poimittu neljästä osakerahastoryhmästä kuluiltaan kalleimpaan ja halvimpaan päähän kuuluvia. Sijaluku näyttää,  miten rahasto sijoittuu omassa ryhmässään, kun vertaillaan keskimääräisiä vuosituottoja kymmenen viime vuoden ajalta (Lähde: Rahastoraportti).

Poimintoja Suomeen sijoittavista osakerahastoista:

Seligson Suomi-indeksirahasto kulut 0,75 % sija 14

Nordea Suomi kulut 1,51 % sija 23

OP-Delta kulut 2 % sija 22

Fondita Equity Spice kulut 2 % sija 3

Poimintoja Pohjois-Amerikkaan sijoittavista osakerahastoista:

EQ USA indeksi 1K kulut 0,38 % sija 6

SEB North America Index B kulut 0,42 % sija 8

Handelsbanken Amerikka pienyhtiö kulut 1,61 % sija 3

Parvest Equity high dividend USA kulut 2,21 % sija 18

Poimintoja Kaukoitään sijoittavista osakerahastoista:

Handelsbanken Aasia kulut 1,56 % sija 6

OP-Kiina kulut 2,50 % sija 2

Danske Invest China kulut 2,80 % sija 4 
 

Poimintoja maailmanlaajuisesti sijoittavista osakerahastoista:

Seligson Top 25 Brands kulut 0,60 % sija 2

FIM Maailma K kulut 1,10 % sija 17

Lähitapiola Kasvu kulut 1,50 % sija 6

Nordea Osakesalkku kulut 1,97 % sija 22

Vertaile samantyyppisiä rahastoja

Finanssialan Keskusliittoon kuuluvien rahastoyhtiöiden osake- ja yhdistelmärahastoissa keskimääräiset juoksevat kulut pyörivät puolentoista prosentin paikkeilla, osakerahastoissa vähän yli ja yhdistelmärahastoissa vähän alle. Kuluhaarukka on kuitenkin hyvin leveä, monessa rahastoryhmässä 0,5-2,5 % tai vielä leveämpi.

Jos päätät sijoittaa rahastoihin esim. omien suorien osakesijoitusten asemesta, päätät samalla maksaa rahaston tarjoamasta palvelusta. Usein kuluiltaan edullinen rahasto on pitkällä aikavälillä säästäjälle hyvä vaihtoehto. Jos kiinnostut kalliista rahastosta, selvitä rahastoyhtiöstä, mihin kulut perustuvat.

Vertaile keskenään samantyyppisiä rahastoja. Osakerahastoissa esimerkiksi Kaukoitään sijoittavissa kulut ovat suuremmat kuin Eurooppaan sijoittavissa tai pienyhtiöihin sijoittavissa suuremmat kuin tunnettuihin pörssiyhtiöihin sijoittavissa, mutta ryhmien sisälläkin on huomattavia hintaeroja.

Yhdistelmärahastoissa kuluihin vaikuttaa muun muassa se, miten suuri osa rahaston sijoituksista menee osakemarkkinoille ja miten suuri korkopapereihin.

Vertailutietoa Rahastoraportista

Rahastojen kuluja ja tuottoja voi vertailla esimerkiksi Suomen Sijoitustutkimuksen Rahastoraportista. Osoitteesta www.rahastoraportti.fi kohdasta Rahastoraporttiarkisto saa maksutta esiin näköisversion painetusta raportista

Koottua palkkio- ja tuottotietoa saa myös rahastoanalyysiyhtiö Morningstarin sivuilta.

Ennen sijoituspäätöstä rahaston tiedot kannattaa varmistaa rahastoyhtiöstä tai rahaston omasta avaintietoesitteestä.

Ulla Simola 

Rahat, verot, työ & eläke, koti