veronmaksajat.fi

RAHAT

Kesätulosten yhteenveto: odotettua parempaa

Kesätulosten yhteenveto: odotettua parempaa
17.8.2016

Karo Hämäläinen Karon pörssi TaloustaitoKARON PÖRSSI Pörssiyhtiöiden puolivuotistulossesonki venähtää poikkeuksellisen pitkäksi. Osa yhtiöistä julkistaa tuloksensa "ennen kesälomia", osa "kesälomien jälkeen". Muut ripottelevat katsauksensa "kesäloman aikana", mitä se sitten kenellekin tarkoittaa.

Kesäkausi on ollut Helsinginkin pörssissä myötätuulen aikaa. Helsingin pörssin yleisindeksi painui Brexit-myrskyssä alle 7 400 pisteeseen, mutta elokuun puoliväliin mennessä se on kivunnut jo 8 500 pisteen paremmalle puolelle – sikäli kun puolen paremmuutta ajattelee osakkeiden myymistä eikä ostamista suunnittelevan näkökulmasta.

Viidentoista prosentin nousu vajaassa reilussa puolessatoista kuukaudessa on tietenkin kohtuuttoman hyvää ollakseen pysyvää, eivätkä tulosraportitkaan riitä selittämään moista pörssiloikkaa, vaikka raporttien yleissävy tuntuikin positiiviselta. Markkinaa leimaa edelleen alhaisten korkojen pakottama pako osakkeisiin.

Nyt kun viimein kaikki merkittävät yhtiöt ovat kertoneet tuloksensa ja näkymänsä julkisuuteen, on tuloskauden yhteenvedon aika. Pyysin ynnääjiksi eQ Suomi -rahaston salkunhoitajaa Anne Brusilaa ja osakestrategi Kristian Tammelaa Nordeasta.

"Positiivisia Cramo, UPM ja Neste – Wärtsilä myyntiin"

Mitä tuloskaudesta jäi päällimmäisenä mieleen, eQ Suomi -rahaston salkunhoitaja Anne Brusila?

"Tuloskausi sujui odotuksia paremmin. Suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdot olivat kuitenkin toisella kvartaalilla prosentin laskussa ja tulokset ennen kertaeriä ja veroja kahden prosentin laskussa."

Mitkä yhtiöt tarjosivat mielestäsi iloisimmat yllätykset?

 "Positiivisesti yllättivät erityisesti Cramo, UPM ja Neste. Myös Huhtamäki ja Tieto olivat jatkaneet hyvää tuloskehitystään."

Entä mitkä olivat pahimmat pettymykset?

"Wärtsilän tulos heikkeni aika lailla, ja myös yhtiön näkymät loppuvuodelle olivat varovaiset. Jääkin nähtäväksi yltääkö yhtiö 12,5-13 prosentin liikevoittomarginaaliohjeistukseensa."

"Metsä Boardin tulos jäi myös odotuksia heikommaksi. Yhtiöllä oli edelleen ongelmia Husumin uuden kartonkilinjan käyttöönoton kanssa, minkä vuoksi tuotanto jäi odotettua matalammaksi."

Millaisia muutoksia olet tehnyt eQ Suomen salkkuun tuloskauden myötä?

"Olen keventänyt Wärtsilän painoa tulosvaroitusriskin vuoksi. Luovuin myös Cargotecin osakkeista kurssin noustua yli 40 euroon."

"YIT:n osake taasen tuli mukaan salkkuun kurssin laskettua reippaasti tulosjulkistuksen jälkeen. Lisäksi olen ostanut Nokian Renkaita."

Mikä on näkemyksesi osakemarkkinoista: hallitseeko syksyä nousu, lasku vai sahaus?

"Osakemarkkinat sekä Suomessa että muualla maailmassa ovat olleet sitten kesäkuun yllättävänkin kovassa vedossa, kun ottaa huomioon muun muassa Brexitin ja Italian pankkisektorin ongelmat."

"Markkinoiden volatiliteetti on lisäksi painunut mataliin lukemiin. Likviditeetin lisäys markkinoille sekä vaihtoehtoisten sijoituskohteiden puute ovat selvästi ajaneet osakemarkkinoita. Voi hyvin olla, että näiden tekijöiden johdosta nousu osakemarkkinoilla jatkuu. Pitäisin kuitenkin todennäköisenä, että volatiliteetti tulee jälleen kasvamaan ja näemme vähintäänkin sahaavaa liikettä."

"Odotukset eivät järin korkealla"

Osakestrategi Kristian Tammela Nordean varallisuudenhoidosta ei uskalla antaa yhtiökohtaisia kommentteja, koska pankissa pelätään MAR-direktiivin soveltamista. Kyseessä on sama direktiivi, jonka takia pörssiyhtiöiden tiedotevirta täyttyy avainhenkilöiden lähipiirin kauppailmoituksista ja joka on aiheuttanut alalla epätietoisuutta ja turhautumista.

 Tammela on tuloskauden suuresta linjasta samaa mieltä eQ:n Brusilan kanssa: kausi sujui odotettua paremmissa merkeissä, ainakin mikäli katsoo tuloksia.

 "Yli puolet seurannassamme olevista yhtiöistä on ylittänyt markkinoiden odotukset liikevoiton osalta. Liikevaihtopuolella ollaan pääosin ylletty odotuksiin, eli vaikka pettymystä ei ole saatu, ei myöskään selvästi positiivista yllätystä."

Intoa rajoittaa myös se, etteivät odotukset olleet eivätkä ole ole järin korkealla.

"Yhtiöiden yhteenlasketut liikevaihdot tai liikevoitot eivät ole kasvaneet viime vuodesta, eli hidas talouskasvu tekee toimintaympäristöstä haastavan useille yhtiöille. Kulukuri on luonnollisesti tukenut yhtiöiden tuloksentekokykyä, mutta liikevaihtojen puolelta tarvittaisiin jo parempia uutisia, jotta tuloskasvu saisi lisää vauhtia."

"Jos tuloskasvua ei saada, alkavat osakkeiden arvostukset kiristyä. Toisaalta ne näyttävät edelleen maistuvan korkoympäristön ollessa ennätysmatala."

Viikon trio: Maailman parhaat

Koko maailmaan sijoittava osakerahasto on periaatteessa ainut osakerahasto, jonka passiivinen sijoittaja tarvitsee. Tällöin sijoittaja ei ota itse kantaa siihen, mikä maantieteellinen alue tai toimiala pärjää sijoitusaikana parhaiten, vaan päätös parhaiden osakkeiden etsimisestä ulkoistetaan salkunhoitajalle.

Käytännössä sijoittaja ei kuitenkaan voi yksinkertaisesti valita rahastoa Rahastoraportin "Osakerahastot: maailma" -kategoriasta. Osa kategoriaan luokitelluista rahastoista nimittäin sijoittaa hyvin rajatusti. Niin tekevät esimerkiksi kymmenen vuoden ajanjaksolla luokan parhaiten pärjänneet PYN Elite ja Seligson & Co Global Top 25 Brands.

Petri Deryngin luotsaama PYN Elite painottaa sijoituksissaan Vietnamia, jonka osakkeet muodostavat salkusta 90 prosenttia. Kaiken lisäksi Deryng on osakepoimija. Seligsonin rahasto puolestaan on passiivinen korirahasto, jonka salkun muodostaa 25 brändiyhtiötä, lähinnä yhdysvaltalaisfirmoja.

Kymmenen vuoden tuottohistoria on Rahastoraportissa 23 Suomeen rekisteröidyllä koko maailman rahastolla. Niistä vain kuusi on pärjännyt paremmin kuin MSCI World -kokonaistuottoindeksi. Koko maailman osakkeita salkkunsa hajautukseksi haluavan olisi siis useimmassa tapauksessa kannattanut lyödä rahansa MSCI World -indeksiä seuraavaan etf:ään.

Rahasto       Vuosituotto, 10 v. keskimäärin
PYN Elite 16,7 %
Seligson & Co Global Top 25 Brands  11,3 %
Danske Invest Kestävä Arvo Osake    10,7 %

Lähde: Rahastoraportti. Tilanne: 31.7.2016.

 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti