veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Hei, syödäänkö yhdessä?

Minna Petäinen

Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Luvassa on sen seitsemän sortin juhlaa ja juhlateemaa. Entä jos juhlistaisimme pyöreitä vuosia istahtamalla yhteiseen ruokapöytään entistä useammin? 

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO on ideoinut puolestamme kutsun ja lupauksen, jonka jokainen meistä voi tehdä: Syödään yhdessä 2017! Varaslähtö yhteiseen ruokapöytään hoituu jo joulunpyhinä. 

Idea on yksinkertainen: jokaisen kuukauden 6. päivä antaa erityisen syyn kutsua tai tulla kutsutuksi syömään yhdessä. Kodin lisäksi kutsutaan syömään yhteiseen pöytään ravintolaan, luontoon, työpaikalle ja tapahtumiin. Oheisesta listasta löytyy teemoja koko vuodeksi. 

Tammikuu: Kutsu syömään yhdessä 2017
Helmikuu: Syödään yhdessä kotona
Maaliskuu: Syödään yhdessä töissä
Huhtikuu: Syödään yhdessä ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Toukokuu: Syödään yhdessä pihalla
Kesäkuu: Kahvitellaan yhdessä
Heinäkuu: Syödään yhdessä turuilla ja toreilla
Elokuu: Syödään yhdessä kaikkialla

Syyskuu: Syödään yhdessä maatiloilla
Lokakuu: Vi äter tillsammans – Let’s eat together
Marraskuu: Syödään yhdessä ravintolassa
Joulukuu: Syödään yhdessä juhlassa 

Erikoisteemoja on luvassa muun muassa 6. huhtikuuta, jolloin vietetään Mämmien yötä, 6. toukokuuta käynnistetään grillikausi ja 6. elokuuta on luvassa allekirjoittaneen mielestä päivistä paras: kansallinen mustikkapiirakkapäivä.

Suomi pitää eurooppalaisissa yhdessä syömisen tilastoissa perää, kun taas Keski- ja Etelä Euroopassa ruokailu on yhteisöllisyyden kulmakivi. Työpaikalla lounas pistellään omassa työpisteessä tai pikaisesti lounaskuppilassa. Kotona yhdessä syöminen vähenee viimeistään silloin, kun lapset lentävät pesästä.

ELO:n selvityksen mukaan suomalaiset kaipaavat lisää yhdessäoloa ja haluaisivat syödä yhdessä useammin niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin.

Mikä sitten estää syömästä kimpassa? Vastaukset ovat tuttuja: kiire, riittämättömät ruoanlaittokyvyt ja sosiaalisten taitojen puute. 

Allekirjoittanut lupaa kahvitella entistä useammin. Lounaskuppilassa nautitun pikalounaan lisäksi haluan syödä useammin iltaisin ravintolassa. Turuilla, toreilla ja tapahtumissa käyn herkuttelemassa mielelläni. Brunssit ovat hyvä keksintö. Maatilalla olisi mukava käydä herkuttelemassa. Ruokavieraat ovat haaste ja lankean osittain samaan vastaukseen kuin ELO:n kyselyssä. Osaan kyllä laittaa ruokaa, mutta se kiire, kiire, kiire. 

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.