veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Älä polje pimeää pyörää

Minna Petäinen

Tänäkin aamuna kiitin kanssapolkijaa, jonka pyörässä oli kunnon ajovalot sekä edessä että takana. Kalasataman mutkissa ohitseni sujahtavaa pimeää sukkulaa en kiitä. Takaa valotta ilmestyvää pyöräilijää ei pimeässä huomaa. Läheltä piti -ohitukset ja kaistanvaihdot pitävät pimeässä polkevan työmatkapyöräilijän vireänä. 

Joka toinen suomalainen ajelee Liikenneturvan mukaan pimeällä pyörällä! Lukema on melkoinen ja kertoo piittaamattomuudesta. Ei ole väliä omalla eikä muiden turvallisuudella, kun  'omaa tietäni' poljen. 

Aamuinen tukkimiehenkirjanpitoni tukee virallisempaa selvitystä. Helsinkiläinen pyöräilijä käyttää kyllä kiitettävästi kypärää, mutta valojen kanssa on niin ja näin. Heijastinliivejä näin muutamia ja joku oli ripustanut reppuunsa heijastimen. Yleensä ne, joilla on pyörässään valot, käyttävät myös heijastimia ja heijastavia vaatteita.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa arvioi, että katuvalojen loisteessa voi ajatella näkyvyyden riittävän. ”Vaikka itse vielä näkisi minne polkea, se ei tarkoita, että muut liikkujat havaitsisivat pimeän pyöräilijän ajoissa. Valotonta pyöräilijää ja heijastimetonta kävelijää voi olla vaikea havaita valojen ja varjojen kätköistä.”

Piippa muistuttaa iltojen pimenevän yhä aikaisemmin, kun syksy etenee. Lisääntyvään hämärään kannattaa varautua ottamalla pyöränvalo aina mukaan, vaikka liikkeelle lähtisikin vielä valoisalla. ”Erityisen vastuullisessa asemassa ovat vanhemmat, joiden kuuluu tarkistaa, että lapsilla on pyörässä valot ja heijastimet kunnossa ja että niitä myös käytetään.”

Pimeällä ajellessa pyörässä pitää olla eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin. Myös otsalamppu riittää, kunhan se antaa yhtäjaksoista valkoista tai keltaista valoa. Punainen valo voi palaa taaksepäin. Lisäksi pyörä pitää varustaa etu- ja takaheijastimella sekä sivuheijastimella. Eipä ole pahitteeksi, jos sopeuttaa ajonopeutensa näkyvyysolojen mukaiseksi.

Lopuksi mukava mainosvinkki pyörähuoltamoille. Omilla kotikulmillani paikallinen putiikki tiedotti laittavansa kaikille keväällä pyöränsä huollattaneille maksutta etu- ja takavalon, jos sellaiset pyörästä uupuvat. Somessa tehty tarjous ilahdutti, vaikka omassa kulkupelissäni ajovalot ovatkin kunnossa. Tiedän jo nyt, missä huollatan pyöräni ensi keväänä. 

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja, joka on hieman hurahtanut työmatkapyöräilyyn

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.