veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Onko passisi kunnossa?

Minna Petäinen

Lentolippuja varatessani tarkistin samalla passini voimassaolon. Hups, passi oli vanhentunut tammikuun alussa.

Marssin seuraavana päivänä passikuvaan, ja valokuvaamo lähetti kuvani sähköisesti poliisille. Valokuvat sain matkamuistoksi: niitä katsellessa tuumailin, että onpas ihminen passikuvassa kaunis…

Olen yksi niistä onnekkaista, joilta on tallennettu sähköinen sormenjälki viisi vuotta sitten, kun hain edellistä passia ja nimikin on ennallaan, joten ei muuta kuin nettiin uutta passia tilamaan.

Olin henkisesti varautunut suureen taisteluun järjestelmää vastaan ja arvelin, että homma haukkaa ainakin puoli tuntia kallista aikaani. Mutta kas, puuha vei korkeintaan kuusi minuuttia, ja siitäkin kaksi meni pankkitunnuksien kaiveluun käsilaukusta. Sähköisen lomakkeen vaativin kysymys koski sormenpäiden kuntoa: ovatko ennallaan vaiko eivät. Sormet ovat tallella ja jäljetkin ennallaan, joten hakemus lähti sutjakasti matkaan. 

Ja säästökin tuli 4 euroa, sillä sähköinen passihakemus maksaa 44 euroa. Palvelupisteessä passi olisi maksanut 48 euroa.

Passin toimitus valitsemaani R-kioskiin vei viisi päivää. Marssin kioskille lähetystunnukseni kanssa ja vilautin henkkareita tutulle kioskin tädille. Palvelun käyttäjä ei voi muuta kuin kiittää. Uuden passin tilaus sujui nopeasti, helposti ja jonottamatta. 

Uuden passin mukana tulleessa saatekirjeessä opastettiin myös, miten vanha passi mitätöidään ja hävitetään. Homma hoitui leikkaamalla henkilötietosivulla oleva passin siru (siru näkyy, kun katsoo henkilötietosivua valoa vasten) kahtia. Lisäksi voi leikata passin etukannesta yhden kulman pois. Leikkelin passini ja sujautin sen matkamuistolaatikkoon, sillä vanhassa passissa on viisumi muistona mukavasta kaukomatkasta. Ohjeen mukaan passin voi palauttaa myös poliisille hävitettäväksi.

Aivan kaikilla passin tilaus ei käy yhtä sutjakasti. Jos sinulla on esimerkiksi 10 vuoden passi, joka vanhenee tänä vuonna ja haluat uuden passin, päädyt hyvin todennäköisesti jonoon poliisiasemalle. Viimeiset kymmenen vuoden passit vanhenevat tänä vuonna, joten uutta passia hakevia on paljon. Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Minna Gråsten, kertoo blogissaan poliisin ennakoivan, että tänä vuonna passihakemuksia tulisi noin 815 000. 

Voit nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, kun käyt kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisille. Seuraavaksi täytät hakemuksen verkossa. Lopuksi pitää käydä poliisin palvelupisteessä, sillä hakemus käsitellään vasta, kun tulet palvelupisteeseen. Jonottamiselta vältyt vain, jos varaat ajan etukäteen. Kannattaa muistaa, että poliisin palvelupisteet ovat ruuhkaisia etenkin kesällä, jolloin ajan saaminen voi viedä viikkoja. 

Alaikäisen hakemuksen voi täyttää verkossa samalla tavalla kuin täysi-ikäisenkin, mutta tunnistuskäynnillä palvelupisteessä on käytävä yhdessä huoltajan kanssa. Alaikäisen hakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. 

Lisätietoa passin hakemisesta

Ps. Ihastuin poliisin mainioon nettipalveluun, joten täydensin esitäytyn veroilmoitukseni kätevästi verkossa. Sekin sujui nopeasti ja kommelluksitta. Hyväksi lopuksi oli pakko testata myös sähköistä äänestystä paikallisen osuuskaupan vaaleissa. Näppärästi kävi myös äänestys. Mitä palvelua kokeilisin seuraavaksi?

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.