veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Työmatkapyöräily on ihan parasta

Minna Petäinen

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista pyöräilyviikkoa. Viikon pääteemana on työmatkapyöräily. 

Pyöräilyviikon teemana on työmatkapyöräily.

Olen pyöräillyt työmatkat lumettomina kuukausina viimeiset parikymmentä vuotta, joten jaan kybällä pyöräilyviikon iskulauseen ”Ilo irti työmatkasta”. Parhaita hetkiä työmatkallani tarjoavat aamut: meri, raikas tuuli ja vuodenaikojen mukaan muuttuva valo.

Vuosien varrella ovat vastaantulijatkin tulleet lähes tutuiksi: Pohjoisrannassa ohi vilahtaa harmaapartainen mies ja Kulosaaren ylämäessä ohitseni sujahtaa lähes päivittäin vinhasti polkeva, keltaiseen huomioliiviin pukeutunut nainen.

Ilman sen kummempia tieteellisiä tutkimuksia olen vakuuttunut työmatkapyöräilyn suoraviivaisesta vaikutuksesta työhyvinvointiin ja terveyteen. Ajellessa herää ja pää tuulettuu sopivasti. Arki ei maistu puulta. Pyöräily parantaa lihasvoimaa ja kehittää hengityselimistöä eikä siitä ainakaan ole haittaa painonhallinnassa.

Aikaa en työmatkapyöräilyllä säästä, sillä toistaiseksi en ole peitonnut metroa nopeudessa. Eri selvitysten mukaan pyörä on kuitenkin kaupungeissa nopein kulkuvälinen noin viiden kilometrin matkoilla. 

THL:n selvityksen mukaan neljä kymmenestä kertoo käyttävänsä kypärää yleensä aina pyöräillessään. Yleisintä kypärän käyttö on Uudellamaalla. Ennen 2000-lukua kypärää käytti yksi kymmenestä. Kypärättömiä työmatkapyöräilijöitä näkee Helsingissä onneksi aika harvoin. Samaisen selvityksen mukaan naiset pyöräilivät tai kävelivät työmatkansa useammin kuin miehet; naisista 41 prosenttia ja miehistä 32 prosenttia pyöräili tai käveli työmatkallaan vähintään 15 minuuttia päivässä.

Työnantajat voivat myötävaikuttaa monin tavoin työmatkapyöräilyn suosioon. Yksinkertaisimpiin keinoihin kuuluu hyvä ja mielellään runkolukittava pyöräteline.  

Ohessa kymmenen hyvää syytä hypätä huomenna pyörän selkään ja nauttia toukokuun valoisista aamuista. Kypärä päähän ja baanalle!

Miksi pyöräillä työmatkat? 

  1. Pyöräily lisää onnellisuutta: mitä pidemmän matkan pyöräilet, sitä paremmin voit
  2. Pyöräily virkistää aamuisin ja saa työasiat asettumaan iltapäivisin
  3. Pyörällä olet riippumaton ruuhkista ja vapaa aikatauluista
  4. Pyörä on nopein kulkuneuvo lyhyillä matkoilla (alle 5-6 km)
  5. Pyöräily kohottaa kuntoa
  6. Pyöräily on hyvä apu painonhallintaan
  7. Pyöräily vähentää sairastumisriskiä ja lisää elinvuosia
  8. Pyöräily on melutonta ja saasteetonta
  9. Pyöräily on helppoa ja edullista
  10. Pyöräily on hauskaa!

Kun oikein mietin, keksin työmatkapyöräilystä yhden pienen miinuksen – kampaus kärsii.  Pyöräilykypärän muotoilemat hiukset ovat toisinaan sangen mielenkiintoinen näky.

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja 

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.