veronmaksajat.fi

Tehometsätalous uusiksi

Ritva Toivonen

Syksyn säät ovat olleet loistavat. Aurinkoiset kelit oikein vetävät metsäretkille. Retkillä saa muistutuksen siitä, että jo metsien kunnon takia pitäisi omissakin metsissä tehdä hakkuita eli myydä puuta.

Harmillisesti tämä vuosi on loppua kohden hiipunut, jos vuotta tarkastellaan sahateollisuuden liiketoiminnan näkökulmasta. Taustalla on heikko Euroopan talous ja vähäinen rakentaminen.

Tuore Pellervon taloustutkimuksen (PTT, 13.10.2015) ennuste kuitenkin lupailee hienoista virkistystä metsäteollisuuden näkymiin ja hakkuisiin ensi vuodelle.

Vuosikymmenessä paperin vienti on pudonnut melkein neljäkymmentä prosenttia, ja trendi jatkuu.

Silti optimismiin on perusteita. Kotimaan puun käyttö on korkealla. Kartongin tuotanto kasvaa. Sellun tuotantoon jo tehdyt investoinnit lisäävät kuitupuun käyttöä.

Kaavailtujen uusien investointien ansiosta kasvu jatkuisi lähivuosina. Hakkuiden uumoillaan nousevan noin 55 miljoonasta kuutiometristä jopa 70 miljoonaan kuutiometriin.

Metsien lisäkäyttöä haluaa sekä Suomen valtion johto että puun käyttöön investoiva teollisuus. Maanomistajille ajatus puun kasvavasta kysynnästä ja lisääntyvistä tuloista on houkutteleva. Ainakin minä olen innostunut.

Kuitenkin puun tarjonta herättää yleistä huolta. Nyt metsissä riittää puuta kasvaviin hakkuisiin. Lyhyellä aikavälillä hinnan muutokset ja markkinoinnin aktiivisuus vaikuttavat kauppamäärään. Oma vaikutuksensa asiaan on luonnollisesti metsänomistajien elämäntilanteella.

Pitkällä aikavälillä tarvitaan pysyvästi lisää puun tarjontaa. Metsien rakenteen ja puun tarjonnan yhteyden kannalta olennaista on varaston koko eli metsien puumäärä. Metsien kasvu on nyt yli 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Kasvua voi edelleen lisätä aktiivisin hoitotoimin. Mitä enemmän puuta on hehtaarilla, sitä todennäköisemmin tarjonta kasvaa. Kestävyyskään ei kärsi.

Ainakin yksi vastaus kysymykseen puun tarjonnan pitkän aikavälin pysyvästä noususta on siis arkijärjellä toteutettu, moderni ”tehometsätalous”. Siinä lähtökohtana on kannattavuus metsänomistajan vinkkelistä sekä ekologinen kestävyys.

Puun tuotannon tehokas lisääminen on metsänomistajan harkinnassa – ja se on harkinnan arvoista. Näkyvissä on mahdollisuuksia maanomistajille, jotka ovat kiinnostuneita tulojensa kasvattamisesta.

Ritva Toivonen on Tapio Oy toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Ritva Toivonen

Ritva Toivonen on maatalous- ja metsätieteiden tohtori, dosentti ja tutkimuskoordinaattori Helsingin yliopiston metsätieteen laitoksella. Seuraa @ritvatoivonen Twitterissä.