veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Taskut täynnä mobiilikaistaa

Minna Petäinen

Mobiililiittymien ansiosta jo yli 90 prosentilla suomalaisista laajakaista. Niin minullakin aina ja kaikkialla ja usein myös tuplana, sillä kännykän lisäksi käsilaukussani matkustaa myös tabletti.

Mobiililaajakaistan käytössä Suomi sijoittuu kirkkaasti muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden edelle. Tämä selviää tuoreesta Telecommunication Markets in the Nordic and Baltic Countries -tilastojulkaisusta, jossa on vertailtu puhelin-, laajakaista- ja tv-palvelujen kehitystä Suomen lähialueilla.

Suomessa oli vuonna 2014 muun muassa:

  • selvästi eniten pelkästään tiedonsiirtoon käytettyjä liittymiä,
  • selvästi eniten mobiilitiedonsiirtoa (noin 5 gigatavua / kk / asukas),
  • eniten matkapuhelinliittymiä (1,7 liittymää asukasta kohden),
  • suhteellisesti eniten (lähes 95 %) matkapuhelimella soitettuja minuutteja kaikista puheluminuuteista,
  • vähiten lankapuhelinliittymiä (yhdellä kymmenestä) ja kiinteästä verkosta puhuttuja minuutteja.

Vertailun valossa mobiililaajakaista valtaa alaa Suomessa, kun taas muualla Pohjoismaissa ja Baltiassa kiinteä laajakaista on vielä yleisempi. 

Myös Viestintäviraston teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan mobiili-internet yleistyy. Se riittää useimmille suomalaisille ainoaksi yhteydeksi. Omassa kodissani jaettu mobiili-netti on oiva apuri, kun kiinteä laajakaistaliittymä ei jaksa yksinään pyörittää huushollin kannettavia koneita ja pelikonsoleita.

Tutkimustuloksista selviää, että tekstiviestit pitivät pintansa suosituimpana matkapuhelinpalveluna. Tekstiviestejä lähettää yhä yli 80 % suomalaisista. Suomessa tekstaillaan kuitenkin vähemmän kuin monissa muissa maissa. Kun suomalainen lähettää kuukaudessa noin 50 tekstaria, lähettää tanskalainen 128 viestiä. 

Yllättävää ei ole, että pikaviestimet, kuten WhatsApp, kasvattavat suosiotaan kaikissa ikäryhmissä. Tämän olen huomannut omassa viestittelyssänikin, sillä laitan yhä useammin matkaan pikaviestin. Tekstareita lähtee muutamille appsien ja/tai älypuhelimien välttelijöille. 

Yli 60 % on löytänyt suomalaisten tv-yhtiöiden netti-tv-palvelut. Lisäksi joka neljäs suomalainen katsoo tilausvideopalveluita, kuten Netflix ja HBO. Tähänkin joukkoon olen päätynyt, kiitos True Detectiven ja House of Cardsin. En suosittele laskutoimituksia. Tukka nousee pystyyn, jos ynnää yhteen perheen vuosittaiset mobiilikulut. 

Ajan hengessä on mukana myös A-klinikkasäätiö, joka julkaisi tällä viikolla Facebook-riippuvuustestin. Testin avulla voi selvittää, kuinka hyvin Facebookin käyttö pysyy hallinnassa. 

Testitulokseni jääköön salaisuudeksi, mutta ehkä kesälomalla kannattaisi viettää kokonainen viikko ilman Facebookia. Tai entä, jos olisin radikaali ja jättäisin älypyhelimen kotiin, kun lähden viettämään iltaa ulos? Käsilaukkukin painaa vähemmän, kun laitearsenaali ja mobiilikaistat viettävät kesäiltaa kaksin kotisohvalla.

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.