veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pennejä taivaasta

Satu Alavalkama

Kuka muistaa vielä Suomessa esitetyn brittiläisen tv-sarjan Pennies from Heaven? Itse ainakin katsoa napitin tätä Dennis Potterin vuonna 1978 käsikirjoittamaa musikaalia ahkerasti.

Vertauskuva taivaalta satavasta rahasta on muuttunut vuonna 2015 lähes todellisuudeksi. Valitettavasti tililläni oleva raha ei vielä lisäänny itsestään, mutta voin maksaa sillä monin erilaisin sähköisin menetelmin.

Voin esimerkiksi lähettää puhelimellani rahaa toiselle yksityishenkilölle, vaikka en tietäisi hänestä muuta kuin matkapuhelinnumeron. Näin tavaran ostaminen kirpputorilta tai kimppataksin maksun jakaminen sujuvat näppärästi.

Voin myös luoda itselleni puhelinoperaattorin sovellukseen virtuaalisen maksukortin, joilla voin maksaa tasasummalla verkkokaupalle. Näin minun ei tarvitse antaa luottokorttini numeroa kaupalle ja olla huolissani tilini turvallisuudesta.

Uudet maksusovellukset ovat houkuttelevia. Plussaa on sekin, että niiden lataaminen ja niillä maksaminen ovat maksuttomia. 

Jollakin operaattorienkin pitää kuitenkin kulunsa kattaa, joten sovelluksen säännöt kannattaa lukea tarkasti. Hinnasto kertoo, että rahan siirtämisestä omalta pankkitililtä sovellukseen peritään maksu. Kalleimmillaan operaattori voi napata siirrostani lähes 20 euroa. Miksi näin paljon? ”Kustannuksesta osa menee korttiyhtiölle”, yritys perustelee minulle.

Danske Bankin mobiilimaksuja voivat käyttää kaikkien muidenkin pankkien asiakkaat. Tästä palvelusta ei ainakaan toistaiseksi käyttäjälle ole kuluja. Toki oma puhelin ja puhelinliittymä pitää kustantaa. ”Haluamme osoittaa olevamme tällä saralla edelläkävijä”, kerrotaan minulle pankista. Toisen pankin asiakkaan kannattaa kuitenkin muistaa, että Danske Bankin omien asiakkaiden rahansiirrot sujuvat nopeammin.

Uusia maksamisen mahdollisuuksia käyttää vasta pieni osa suomalaisista. Minkähän vuoksi? Ehkä siksi, että sähköisen rahan hallinta on vaikeampaa. Harva ihminen haluaa muisteltavakseen lukuisia uusia käyttäjätunnuksia, kun joskus pankkikortin numeronkin mielessä pitäminen on vaikeaa. Minäkään en halua tarkkailla kuittejani ja saldojani monilta eri tileiltä ja sovelluksista.

Mukavinta olisi, jos syntyisi yksi yhteinen uusi maksujärjestelmä, joka kelpaisi kaikissa kaupoissa ja palveluissa. Järjestelmien turvallisuutta on mietitty tarkkaan, joten huolellisella puhelimen tai maksukortin säilyttäjällä ei ole huolta rahojensa hävittämisestä.  Huolimattoman pitänee tatuoida sovelluksen sulkunumero käsivarteensa.

Satu Alavalkama

 

Kirjoittajasta

Satu Alavalkama on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @alavalkamasa Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.