veronmaksajat.fi

Syö tai tule syödyksi

Kim Gorschelnik

Kuluvana vuonna korot ovat laskeneet Euroopassa. Niitä ovat painaneet alaspäin vaisut talousnäkymät ja sen seurauksena laskenut inflaatio sekä inflaatio-odotukset. Euroopan keskuspankki potkii omalta osaltaan taloutta liikkeelle; se on laskenut korkoja ja lisää likviditeettiä markkinoille. Oletettavaa on, että sekä lyhyet että pitkät korot säilyvät Euroopassa matalalla tasolla pitkään. 

Palikat yritysostoille ovat nyt kohdillaan

Osakkeiden tuotto-odotus suhteessa korkoihin on ollut ylivertainen ja nostanut osakkeiden kursseja. Kun korot ovat laskeneet, osakkeiden ostaminen houkuttelee edelleen. Saksan 10-vuotisen valtiolainan korko on nyt alle 1 prosentin, kun esimerkiksi eurooppalaisten suuryhtiöiden osinkotuotto on luokkaa 3,5 prosenttia. Ero on nyt poikkeuksellisen suuri osakkeiden eduksi. 

Sijoittajat kurovat tuottoeroa umpeen, kun rahaa virtaa osakkeisiin. Yhtiöiden kassavirroista ja osingoista ollaan valmiit maksamaan yhä enemmän. Myös yritykset itse ostavat osakkeita. Erityisesti USA:ssa yritysten omien osakkeiden takaisinostot ovat kasvaneet voimakkaasti ja ostoihin käytetään myös velkarahaa.

Yrityskaupat ovat yksi mahdollisuus kaventaa osakkeiden ja korkojen välistä tuottoeroa. Niiden houkuttelevuutta lisää myös se, että monen yhtiön liikevaihdon kasvu on hidasta. Kun kasvumahdollisuudet ovat aikaisempaa heikommat, yhtiöillä on suurempi paine kasvaa yritysostojen kautta. Samanaikaisesti suuret yhtiöt saavat halpaa velkarahaa suoraan sijoittajilta. Teolliset ostajat ja myös pääomasijoittajat voivat lukita rahoituskustannukset pitkällä aikavälillä ja hyödyntää poikkeuksellisen tilanteen täysimääräisesti. Päälle tulevat vielä synergiaedut.

Ovatko suomalaisyrityksiä niitä, jotka syövät vai niitä, jotka syödään? 

Ostokohteita Suomesta?

Suomen markkinoilla emme ole vielä nähneet suurta ostoryntäystä, mutta ensimmäiset merkit ovat jo ilmassa. Kuluvana vuonna ostotarjouksia ja huhuja on pyörinyt erityisesti suurten konepajojen ympärillä, esimerkkeinä Metso, Outotec ja Wärtsilä. Yritysjärjestelyissä ei välttämättä aina osteta koko yhtiöitä. Myös merkittävän osan myynti hyvään hintaan voi myös palkita sijoittajat – mistä kotimaisena esimerkkinä Nokian matkapuhelinten myynti Microsoftille.

Mahdollisten ostokohteiden haarukointi ei ole helppoa. Yhtiökohteisten syiden ja parhaan ostajakandidaatin tuntemus vaatii paljon työtä ja satunnaisten tekijöiden määrä voi yllättää. Yksityissijoittajalle parempi strategia lienee ostaa yhtiöitä, jotka ovat hyviä sijoituskohteita riippumatta siitä, tehdäänkö yhtiöstä ostotarjous vai ei. Matalan korkojen maailmassa tällaisia yhtiöitä ovat ne, joilla on kohtuullinen arvostus ja hyvä markkina-asema – Helsingin pörssistä esimerkiksi Amer Sports, Kemira, Metso, Nokian Renkaat, Oriola-KD, Tikkurila, Vacon ja Wärtsilä. Samaan aikaan kun kirjoitin tätä blogitekstiä, tanskalainen Danfoss julkisti ostotarjouksen Vaconista. Harkinnan arvoisia kohteita löytyy myös pienemmistä yhtiöstä, joista mainittakoon Basware ja Elektrobit. 

Taistelukenttien sankarit ja saaliit 

Yhtiöt käyvät keskenään taistelua asiakkaiden rahoista. Toinen kamppailu käydään pääomamarkkinoilla. Julkisesti noteeratut yhtiöt ovat lähtökohtaisesti myynnissä. Kilpailussa voittajiksi nousevat ne yritykset, jotka pystyvät kasvattamaan omaa arvoaan. Arvon kasvattamiseen on nyt tullut uusi voimakas tekijä, matalat korot.

Kysymys kuuluukin: Ovatko suomalaiset pörssiyhtiöt ostajia vai ostettavia? Viimeaikaisten uutisten perusteella näyttää olevan niin, että suomalaisyhtiöistä on tulossa saaliita. Se on harmi, vaikka sijoittajaa nopea pikavoitto lämmittääkin. Esimerkkiä päinvastaisesta liikkeestä saimme Ruotsista, jossa Electrolux osti GE:n kodinkoneliiketoiminnot. Kauppa oli iso ja palkittiin kurssinousulla.

Kim Gorschelnik on FIM Pankin pääanalyytikko

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 16.9.2014

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Blogeissa