veronmaksajat.fi

Kymmenen mielenkiintoista kasvuosaketta

Kim Gorschelnik

On aika päivittää blogisarja mielenkiintoisista kasvuyhtiöistä. Nostin vuosi sitten mielenkiintoisiksi kasvuyhtiöiksi seuraavat kymmenen suomalaisosaketta: Amer Sports, Bittium, Comptel, Digia/Qt, Kone, Neste, Pihlajalinna, Raisio, Revenio ja Verkkokauppa.com. Ajatuksena oli yhdistää mielenkiintoinen kasvupotentiaali myös muihin laadullisiin tekijöihin ja osakkeen arvostukseen.

Nyt katson mitä näille yhtiöille kuuluu ja laadin samoilla kriteereillä listan seuraavaksi vuodeksi. 

Epäyhtenäistä kehitystä pörssissä

Näiden kymmenen yhtiön meno vuonna 2016 oli kokonaisuudessaan hyvää. Liikevaihdon kasvu oli keskimäärin vajaat 7 prosenttia ja ainoastaan Raision liikevaihto laski. Voimakkainta kasvua nähtiin puolestaan Pihlajalinnassa. Kokonaisuudessaan näiden kymmenen yhtiön liiketulos ilman kertaeriä kasvoi hieman liikevaihdon kasvua enemmän.

Yhtiöiden osakkeiden kurssikehitys oli epäyhtenäistä. Paras tuotto saatiin Comptelista, jonka kurssi tuplaantui. Eniten laski Raisio (-16 %), jossa Benemilkin kansainvälistäminen koki takaiskun ja Brexitin seurauksena heikentynyt punta söi tulosta.

Kokonaisuutena tämän kymmenen osakkeen listan tuotto osingot huomioiden oli tarkastelujaksolla 18,3 % (ajanjakso 28.3.2016 - 31.3.2017). Osingot huomioiva yleisindeksi nousi samalla ajanjaksolla 23,9 % eli valitsemani kasvuyhtiöt jäivät kurssikehityksessä yleistä pörssinousua heikommiksi. Edelliskerralla silloisille kymmenelle kasvuosakkeelle nousua kertyi peräti 25 % (yleisindeksi -3 % samalla ajanjaksolla).

Puolet vaihtoon

Vaihdan viisi osaketta listalta. Ensin muutama perustelu listalta pudotetuista osakkeista. Amer Sportsin vuosi 2016 ja erityisesti loppuvuosi oli haastava. Osake voi edelleen olla mielenkiintoinen, mutta ei istu tähän kasvuyhtiöiden joukkoon tällä kertaa. Comptelista tehtiin Nokian toimesta ostotarjous ja yhtiö putoaa tästä johtuen listalta.

Koneen kasvu hidastuu Kiinan markkinan laskun seurauksena. Kasvuyhtiöt voivat kohdata hyvin erilaisia haasteita, myös poliittisia. Nesteen kohdalla epävarmuus syntyy Trumpin hallinnon suhtautumisesta uusiutuviin polttoaineisiin. Raisiossa kasvuoptio liittyi rehuinnovaatio Benemilkiin, jonka kansainvälinen liiketoiminta kuitenkin ajettiin edellisvuonna alas. Nämä viisi yhtiötä saavat tehdä tilaa uusille valinnoille.

Uusina yhtiöinä nostan listalle seuraavat viisi yhtiötä: Cleantech Invest, Lehto Group, Siili, Suomen Hoivatilat ja Talenom.

Kymmenen mielenkiintoista kasvuosaketta

1. Bittium. Kuluva vuosi tulee olemaan välivuosi sekä kasvun että tuloksen osalta, kun Ericsson-yhteistyö päättyy. Pidemmän aikavälin kasvupotentiaali liittyy kuitenkin yhtiön omiin tuotteisiin. Näistä omista tuotteista suurimman potentiaali omaa todennäköisesti viranomaiskäyttöön suunniteltu Bittium Tough Mobile LTE –älypuhelin. 

2. Cleantech Invest (CTI). CTI sijoittaa ja kiihdyttää energia- ja resurssitehokkuutta parantavia sekä hajautetun uusiutuvan energian yhtiöihin. Osakkuusyhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisvuonna 150 %. Analyysimme mukaan CTI:lle arvokkaimmat sijoitukset ovat Nocart, Enersize, Swap.com ja Nuuka Solutions, joista Enersize ja Nuuka ovat listautumassa kuluvana vuonna.

3. Lehto Group. Lehto listautui pörssiin vajaa vuosi sitten ja meno on ollut huikeaa. Yhtiön liikevaihto kasvoi 31 % vuonna 2016 ja kuluvalle vuodelle yhtiö odottaa vähintään 30 % kasvua. Lehto uudistaa rakennusalaa liiketoimintamallillaan, jossa työ viedään mahdollisimman pitkälti tehtaisiin. Modulaariratkaisuilla saavutetaan kustannussäästöjä asiakkaille, mikä on johtanut vahvaan kasvuun hyvällä kannattavuudella.

4. Pihlajalinna. Pihlajalinnan asema on mielenkiintoinen murroksessa olevalla terveydenhuollon toimialalla. Kuntien kokonaisulkoistuksissa yhtiö on edelläkävijä. Sote-uudistukseen ja valinnanvapauteen liittyy toki poliittisia riskejä, mutta oletettavasti asiat liikkuvat Pihlajalinnan kannalta oikeaan suuntaan. Muutoksen nopeus on kysymysmerkki.

5. Qt Group. Digia jakautui toukokuussa 2016 kahdeksi yhtiöksi, kun kotimaan liiketoimintaan keskittyvästä nykyisestä Digiasta irtautui erillinen pörssiyhtiö Qt Group. Qt -liiketoiminnan (ohjelmistotyökalu) kasvu jatkui voimakkaana myös vuonna 2016 (20 %) ja yhtiö hakee voimakasta kasvua mm. autoteollisuuden digitaalisissa mittareissa ja viihdejärjestelmissä. Yhtiö tavoittelee 100 milj. euron liikevaihtoa vuonna 2021, mikä tarkoittaisi liikevaihdon kolminkertaistumista vuoden 2016 tasosta.

6. Revenio. Revenion iCare -tuoteperheen silmänpainemittareiden kasvu jatkui edellisvuonna liikevaihdon kasvun oltua 15,7 % ja liiketuloksen 22,5 %. Maaliskuussa yhtiön sai myyntiluvan Yhdysvaltoihin kotimittaukseen kehitetylle iCare HOME -mittarille, joten kasvunäkymät uudistetulla tuoteportfoliolla ovat hyvät.

7. Siili Solutions. Siili on vahvasti mukana digitalisoitumisen trendissä tarjoten palveluita sekä designissa, teknologiassa että datan hallinnassa. Kasvua kiihdyttää kotimaan digimurroksen lisäksi kansainvälinen kasvu, kun yhtiö on palvelun tarjoajana mukana autoteollisuuden siirtyessä kohti digitaalisuutta. Siili on vahvasti mukana autoteollisuuden digitaalisten ohjaamon kehityksessä ja pyrkii laajentamaan tarjoamaansa edelleen.

8. Suomen Hoivatilat. Suomen Hoivatilat on hoiva- ja päiväkotitilojen sekä palvelukortteleiden tuottamiseen, rakennuttamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen erikoistunut palveluyhtiö. Yksityinen sektori tuottaa palvelut julkista sektoria tehokkaammin ja Hoivatilat on tiukasti tässä mukana. Yhtiö keräsi maaliskuussa yli 30 milj. euroa osakeannilla tuleviin kiinteistöhankkeisiin, joista merkittävä osa on jo tiedossa.

9. Talenom. Talenom on tilitoimistopalveluita ja muita neuvoantopalveluita tarjoava yhtiö. Yhtiön liiketoimintamalli on skaalautuva, kun varsinainen kirjanpidon tekeminen on keskitetty palvelukeskuksiin ja on pitkälle automatisoitu. Tämä luo yhtiölle hyvän kilpailuedun verrattuna pieniin tilitoimistoihin. Hyvän kasvunäkymän rinnalla toimiala on defensiivinen, kun kaikkien yhtiöiden (asiakkaiden) on järjestettävä kirjanpitonsa verotusta varten.

10. Verkkokauppa.com. Verkkokauppa.com hyötyy kaupan alan murroksesta, kun verkkokaupan osuus kasvaa. Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisvuonna 7 %. Volyymien kasvun myötä myös kannattavuus on parantunut.

Valinnat on tehty yhtiötason arviointien pohjalta. Joitakin yhteisiä piirteitä on kuitenkin havaittavissa. Listalta löytyy yllättäen paljon kotimarkkinayrityksiä. Avautuva kasvava markkina ja/tai uudenlainen tapa toimia perinteisellä toimialalla selittää näiden yhtiöiden kasvua. Näitä yhtiöitä ovat Lehto, Pihlajalinna, Suomen Hoivatilat, Talenom ja Verkkokauppa.com. Toisen ryhmän muodostaa korkean teknologian ja osaamisen myynti globaaleille markkinoille.

Katsotaan taas vuoden päästä miten yhtiöillä on mennyt ja miten saavutukset on otettu vastaan pörssissä.

Kim Gorschelnik on FIMin pääanalyytikko.

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.