veronmaksajat.fi

Pienet menot tulosten takana

Kim Gorschelnik

Suomalaisyhtiöiden liikevaihdot ovat edelleen jääneet odotuksista. Tuloskausi tarjoaa kuitenkin myös positiivisia yllätyksiä.

Maaliskuussa kirjoitin suomalaisyhtiöiden edellisvuoden tuloksista ja päädyin kuvaamaan kokonaistilannetta ”Ei ne suuret tulot vaan pienet menot”. Nyt alkuvuoden tuloksen on raportoinut jo yli puolet yhtiöistä ja voimme tarkastella, miten alkuvuosi yhtiöiltä sujui. Kuvaako sanonta edelleen tilannetta?

Kokonaisuutena positiivinen tuloskierros

Tuloskauden keskeinen havainto on se, että yhtiöiden liikevaihdot ovat edelleen jääneet odotuksista. Positiivinen yllätys sen sijaan on se, että yhteenlaskettuna liiketulokset ennen kertaeriä ovat olleet odotuksia parempia. Näin ei ole käynyt vähään aikaan.

Yhteenlaskettuna liikevaihdot ovat jääneet konsensusodotuksista vajaat 4 prosenttia, mutta tulokset ovat ylittäneet odotukset noin 3,5 prosenttia. Mukana tarkastelussa on noin 60 yhtiötä, jotka ovat raportoineet alkuvuoden luvut ja joilta ennusteet ovat käytössä.

Positiivisesti tuloksellaan ovat yllättäneet erityisesti suuret yhtiöt. Lukumääräisesti tarkasteltuna tilanne ei nimittäin ole yhtä hyvä. Liiketuloksessa positiivisen yllätyksen on tarjonnut runsas kolmannes yhtiöistä. Positiivisten yllättäjien joukosta löytyy siis suuria yhtiöitä kuten Fortum, Nokia, Pohjola, UPM-Kymmene, StoraEnso ja Wärtsilä. Liikevaihdoissa odotuksista jäätiin sekä yhteenlaskettuna että lukumääräisesti. Ainostaan vajaa viidennes yhtiöistä ylitti myynnin ennusteet.

Tulokset tehty säästämällä

Yhtiöt ovat siis puolustaneet tulostasoaan kuluja karsimalla. Kustannukset ovat pysyneet matalalla myös alkuvuonna. Tuottajahintainflaatio oli viimeisimmän havainnon mukaan euroalueella negatiivinen (-1,6 prosenttia). Muiden kustannussäästöjen kanssa tämä selittää suomalaisyhtiöiden hyvät tulokset liikevaihtopettymyksistä huolimatta.

Kasvu on sen sijaan edelleen tiukassa. Luettelin edellisessä blogissani yhtiöitä, joissa mielestäni on mielenkiintoisia kasvumahdollisuuksia. Alla lyhyt päivitys tilanteeseen alkuvuoden raporttien perusteella:

  • Amer Sports (asusteet ja jalkineet). Amerin vertailukelpoinen myynti kasvoi alkuvuonna 6 prosenttia. Liikevaihdon kasvua tuki Asusteiden ja Jalkineiden liikevaihdon 11 prosentin ja 12 prosentin kasvu edellisvuodesta.
  • Basware (sähköinen laskutus). Baswaren kasvu oli alkuvuonna pettymys, kun kasvu oli vain 4 prosenttia. Verkkolaskutusratkaisut ja -palvelut -yksikön kasvu oli 23 prosenttia.
  • Neste Oil (uusiutuvat polttoaineet). Neste Oilin kannalta tärkeät viitemarginaalit olivat alkuvuonna erittäin alhaiset ja tuloskehitys jäi odotuksista.
  • Raisio (rehuinnovaatiot). Raisio ei tätä kirjoittaessa ole vielä raportoinut alkuvuoden lukuja. Uutisia Benemilkin etenemisestä saadaan todennäköisesti vasta loppuvuonna.
  • Elektrobit (ohjelmistot). Elektrobitin kokonaisliikevaihto kasvoi alkuvuonna 11,8 prosenttia ja mielenkiintoinen autoohjelmistoyksikkö (Automotive) peräti 22,9 prosenttia.
  • Revenio (silmänpainemittarit). Revenion Terveysteknologia-segmentin (silmänpainemittarit) kasvu jatkui vahvana myös alkuvuonna (18,4 prosenttia).
  • Konepajapuolelta mielenkiintoisia ovat mm. Kone, Ponsse, Wärtsilä ja Vacon.
    Koneen liikevaihto kasvoi alkuvuonna 3,1 prosenttia ja vertailukelpoisin valuuttakurssein 6,6 prosenttia. Koko vuodelle odotetaan edelleen 6-9 prosentin kasvua. Ponssen liikevaihto puolestaan kasvoi 40,9 prosenttia ja myös tilauskanta vahvistui. Kasvun takana mm. uuden malliston kysyntä. Wärtsilän kasvu oli alkuvuonna 15 prosenttia. Pidemmän aikavälin kasvupotentiaalin kannalta keskeistä on LNG-markkinan kasvu. Kuullaanko jo loppuvuonna uusista terminaalitilauksista? Vacon alkuvuosi sujui odotuksiin nähden hieman nihkeästi. Kasvu jäi alkuvuonna 2,3 prosenttiin.

Kim Gorschelnik on on FIM Pankin pääanalyytikko

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 7.5.2014.

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Blogeissa