veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Minä pelkään sähköpaloja

Minna Petäinen

Lokakuun alussa avattu Varaudu.info-verkkosivusto antaa ohjeita ja neuvoja onnettomuuksien ehkäisemiseen ja vaaratilanteissa toimimiseen.

Varaudu.infosta löytyy opastusta muun muassa paloturvallisuudesta, onnettomuuksien ehkäisemisestä, rikosten estämisestä ja liikenneturvallisuudesta. Neuvoja saa myös hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä pulmissa. 

Tarkistetaanpa, mitä sivusto kertoo paloturvallisuudesta. Asia askarruttaa, sillä SPEKin keräämien alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tammi-syyskuussa kuollut jo 60 henkilöä. Kuolleista 40 oli miehiä ja 17 naisia. Viime vuonna vastaavaan aikaan tulipaloissa oli kuollut 39 henkilöä.  

Simppelin sivuston Paloturvallisuus-osion sanan tai kahden otsikot (esim. häkä, grillaus, lapset ja tuli, tupakka, kynttilät, vältä sähköpalot) ohjaavat eteenpäin. 

Otan tarkempaan tarkasteluun sähköpalot, (omatuntoni kolkuttaa, sillä vuosi sitten hankitun  jääkaapin takaosa on imuroimatta). Kotini sähköjohdot ovat kunnossa, lisälämmittimiä en omista eikä saunakaan lämpiä oikeastaan koskaan, joten kiuas lienee turvallinen, kun sitä ei käytä. Valaisimet ovat kunnossa, enkä ainakaan vielä unohtele sähkölieden levyjä päälle. 

Kuten arvasin, omatuntoni kolkutti kohdassa pölyyntyneet laitteet. ”Television ja kylmäkalusteiden ympärille pitää jäädä tarpeeksi ilmatilaa. Pölyn imuroiminen laitteiden ulkopinnoilta on tärkeää, sillä pölyyntyneen laitteen kuumeneminen voi sytyttää palon.” Pölyt siis veks, kun seuraavan kerran toimeennun imuriaskareisiin.

Ohjeiden ja neuvojen laatijat ovat viranomaisia ja muita asiantuntijatahoja. Sivustoa hallinnoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK). 

PS. Etsin sivuilta tietoa myös kotivarasta. Sitä löytyi, kun hoksasi ensin napauttaa kohtaa onnettomuudet ja häiriöt  ja seuraavaksi sähkökatkoja. Kotivara ansaitsisi näkyvämmän paikan sivustolla. Sivun hakukoneella kotivara löytyy, kun hoksaa käyttää oikeaa hakusanaa.

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.