veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Mansikoita maaliskuussa?

Minna Petäinen

Myönnetään, helmi-maaliskuussa kauppojen hedelmäosastoille ilmestyvät espanjalaiset mansikat houkuttelevat, vaikka tiedän, että maku on olematon ja hiilijalanjälki kaiketi tolkuton. Ei, en pysty viettämään tomaatitonta tammikuuta, vaikka fiksu kuluttaja niin tekee. Tomaattitutkimusteni perusteella tiedän tarkkaan, mistä sydäntalvella saa tomaatin makuisia tomaatteja.

Ruoka-ostostensa ympäristö- ja terveysvaikutuksia huokaileva kuluttaja on saanut uuden apurin, kun tiistaina julkaistiin uusi Foodweb-ateriasovellus. Sen avulla voi vertailla erilaisten ruoka-annosten ympäristövaikutuksia ja suhteuttaa ne terveellisyyteen sekä haitallisten aineiden altistukseen. Bonuksena ovat vinkit siitä, kuinka valinnat vaikuttavat Itämeren hyvinvointiin.

Ateriasovelluksella tarkastellaan joko valmiiksi koottuja ruoka-annoksia tai poimitaan lautaselle erilaisista aineksista oma annos ja tarkkaillaan sen ominaisuuksia. Sovellus kertoo, että aamiaiseni ympäristövaikutukset ilmastoon ja Itämeren hyvinvointiin olivat tänään olemattomat. Haitta-aineita en saanut, mutta ravitsemuksellisesti valintani menivät hieman metsään.

Suomen ympäristökeskus SYKE:n johtava tutkija Matti Verta toppuuttelee sovellusta esittelevässä tiedotteessa yksioikoisia tulkintoja. ”Vaikka ruoka-annoksissa on suuria eroja, ei maailma vielä parane yksittäisillä ateriavalinnoilla. Pitkän tähtäimen muutoksiin tarvitaan tiukkoja tavoiterajoja ja hyvää motivaatiota. Sivusto ei anna suosituksia, vaan on pikemminkin työkalu kriittiselle kuluttajalle.”

Testailin sovelluksella kalojen ja merenelävien ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Haitta-aine altistumat ovat melkoisia, mutta ravitsemuksellisesti kalaa kannattaa syödä.  Matti Verta sanookin, että kannattaa syödä kohtuullisesti ja monipuolisesti eri kalalajeja, jolloin riskit pysyvät pienempinä.

”Kohtuullisuus on kova sana, puhutaanpa sitten ruoan määrästä tai laadusta. Tämä verkkopalvelu on tarkoitettu nimenomaan oppimiseen ja terveen järjen tukemiseen”, painottaa puolestaan hanketta johtanut professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Sovellus on mukava lisä ravitsemuksesta kiinnostuneelle. Kuluttajana pohdin ruokavalintojani niin terveellisyyden kuin ympäristövaikutustenkin näkökulmasta. Myös hinta vaikuttaa valinnoissa, vaikka takaraivossa kolkuttavat riskit ja ruokaskandaalit. Jos olen rehellinen, siteeraan sovelluksen esittelyä: joskus omilla makumieltymyksillä on raskain painoarvo.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.