veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Käteisellä kiitos!

Minna Petäinen

Kuppilassa jono seisoo. Viisi kahvittelijaa edelläni maksaa 2,50 euron kupposiaan korteilla. Minä, kivikauden täti-ihminen, pyörittelen käsissäni tasarahaa, tuijotan kelloa ja harmittelen jäähtyvää kahviani. 

Kuulun kolikoideni kera kutistuvaan vähemmistöön. FK:n Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -selvitys huhtikuulta kertoo, että tällä hetkellä käteisellä maksaa tavallisimmin 23 prosenttia suomalaisista, vuosi sitten lukema oli vielä reilun neljänneksen.

Käteisen käyttö taas on keskimääräistä tavallisempaa yli 65-vuotiailla sekä toisaalta alle 18 -vuotiailla, joilla ei ole vielä mahdollisuutta saada pankkikorttia. En kuulu kolikoideni kera kumpaakaan ryhmään, ja nostan aika usein rahaa myös pankkiautomaatista. Näin tekee toki aika moni muukin. Vain viisi prosenttia suomalaisista sanoo, ettei juuri koskaan nosta käteistä rahaa.

Selvityksen mukaan suomalaisista 76 % kertoo maksavansa ostoksensa tavallisimmin jollakin maksukortilla. Erityisesti pankkikortit viuhuvat aikaisempaa useammin. Yleisluottokortteja ja kaupparyhmän maksu- tai luottokortteja on vingutettu vähemmän.  Kortinhaltijat käyttävät korttiaan myös aiempaa pienempiin ostoksiin.

Suomalaisilla on käytössään jo yli 8 miljoonaa pankkien myöntämää maksukorttia.
Pankkikortti on nykyisin yleisin maksutapa kaikilla yli 18-vuotiailla suomalaisilla. Yli 70 prosenttia 29-54 -vuotiaista, yli puolet 20-28 -vuotiaista ja 55-69 -vuotiaista ja yli 40 prosenttia 18-19 -vuotiaista sekä 70-74 -vuotiaista maksaa ostoksensa tavallisimmin juuri pankkikortilla.

Johtaja Päivi Pelkonen FK:sta arvioi korttimaksamisen jatkavan kasvuaan myös tulevaisuudessa. Niistä suomalaisista, joilla on pankin myöntämä maksukortti, kahdeksalla prosentilla on kortissaan lähimaksuominaisuus. Heistä reilu viidennes on käyttänyt tätä ominaisuutta. 

Netsin tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset ovat valmiita lähimaksamiseen. Suomalaisista 4,1 prosenttia olisi valmis siirtymään mieluiten lähimaksukorttien käyttäjiksi, kun Ruotsissa vain 1,5 prosenttia, Tanskassa 1,8 prosenttia ja Norjassa 2,6 prosenttia kuluttajista kertoi suosivansa mieluiten lähimaksamista.

Omassa kortissani ei lähimaksuominaisuutta vielä ole. Kun se aikanaan tulee, aion sitä toki kokeilla. Ennakkoluuloisena arvelen kuitenkin, että pikkuostosten maksaminen on lähimaksuaikanakin nopeinta kolikoilla. Ainakin niin pitkään, kun joku suostuu ottamaan roposiani vastaan.

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja

Tekstiä täydennetty Netsin kyselyn tuloksilla 22.5.2014.

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.