veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ihanat numerot rannalla

Minna Petäinen

Tilastokeskuksen verkkosivut ja Suomen tilastollinen vuosikirja vilisevät mielenkiintoisia numeroita. Suosittelen lämpimästi muillekin kuin Numero-Niiloille.

Vaikka en itse kovin mielelläni poistu ruutukaava-alueelta, moni muu poistuu. Tilastokeskuksen kesätilastot kertovat, että peräti yli kolme miljoonaa suomalaista mökkeilee vähintäänkin kerran vuodessa joko omalla, sukulaisen, tuttavan tai vuokratulla vapaa-ajan asunnolla. Vuoden 2013 lopussa Suomessa oli 498 694 kesämökkiä. Vuonna 1970 mökkejä oli 176 106. Mökkikuntien ykkössijaa pitää Mikkeli 10 288 mökillä.

Kesällä suomalaiset matkustavat ahkerasti kotimaassa. Viime kesänä yöpymisen sisältäneitä kotimaanreissuja tehtiin 11,5 miljoonaa. Ulkomaille suunnistavat suomalaiset reissaavat kesällä innokkaimmin Viroon, Ruotsiin ja Espanjaan. Myös Keski-Eurooppaan ja erityisesti Saksaan, Ranskaan ja Britanniaan matkataan innokkaasti. Ulkomaille suomalaiset tekivät viime vuoden touko-elokuussa 3 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa.

Kolea alkukesä pitää sääpuheet pinnalla. On vaikea uskoa, että kesä 2013 oli lämmin. Meressä en uinut kertaakaan enkä käynyt lähellä ensimmäistäkään järveä. Mutta uskottava on, sillä kesätilastojen siteeraaman Ilmatieteen laitoksen mukaan kesän 2013 keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Hellepäiviä oli sekä kesä- että heinäkuussa 17 kappaletta. Tarkistus Ilmatieteen laitoksen verkkosivulta kertoo, että Helsinki Kaisaniemessä helteisiä lämpötiloja mitattiin kesäkuussa kolme kertaa ja heinäkuussa vain kerran. Minä ja helle emme osuneet viime kesänä samaan paikkaan.

Kesäteatteri ja festivaalit kuuluvat suomalaiseen suveen. Viime kesän 2 486 teatteriesitystä veti katsomoihin 632 306 katsojaa. Kesän 2013 festivaalien kokonaiskävijämäärä oli lähes 2 miljoonaa. Lippuja Finland Festivalsin festareille myytiin 706 820 kappaletta. Viime kesän ykköstapahtuma oli käyntimäärältään Kotkan Meripäivät (229 930). Omalta osaltani viime kesän teatterilippusaldo oli puhdas nolla, festarilippuja hankin sentään yhden.

Punkit, niistäkin syntyy jutunjuurta joka kesä. Itse olen tavannut punkin todistettavasti vain kerran ja tilastollisesti juuri oikeassa paikassa: ikävä kohtaaminen tapahtui jokunen vuosi sitten ahvenanmaalaisella minigolfradalla. Kesätilastosta selviää, että vuonna 2013 ilmoitettiin 1 707 borreliatapausta. Eniten tapauksia oli Ahvenanmaalla (462).

Iloiseksi lopuksi on kerrottava muutama numero lomista. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen mukaan 939 000 työntekijää (36,6 %) lomaili viime kesänä heinäkuussa. Niin tein myös minä.

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.