veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pankkirobottia tapaamassa

Minna Petäinen

”Minun nimeni on Pankkirobotti. Saanko palvella sinua pankki- tai vakuutusasioissa?” Näin puhelee robotti tervehtiessään asiakasta OP-Pohjolan Pankkilabrassa Helsingin Aleksanterinkadulla ja verryttelee samalla käsiään. Tuotekehitysrobotti on tuotu kaiken kansan nähtäville, sillä Suomessa vietetään ensi viikolla eurooppalaista robottiviikkoa.

Robotti lukaisee laskusta qr-koodin ja mantelikakkulasku on maksettu hujauksessa. ”Toivottavasti saan palvella sinua uudelleen”, huikkaa robotti lopuksi. Robotti hoitelee Pankkilabrassa yksinkertaisia pankkiasioita, kuten vastaa saldokyselyyn tai maksaa laskun.

Kahvia ei kannata heti kulauttaa väärään kurkkuun ja arvella robotin oitis nappaavan pankkikonttorin Matin ja Maijan työt. Tuotekehitysjohtaja Mika Kivimäki OP-Pohjolasta sanoo, ettei pankin tavoitteena ole korvata ihmistä asiakaspalvelijana. Robotin avulla kehitetään muun muassa tulevaisuuden ääniohjautuvia palveluita senioriväestölle ja heikkonäköisille. Aikanaan niiden kanssa saatetaan hoidella samanlaisia pankkiasioita kuin nyt hoidetaan tietokoneella kotona. ”Robotti saattaisi sopia oman talouden hallinnan alkeiden opettajaksi esimerkiksi nuorille”, Kivimäki arvelee.

Myönnettäköön, että aluksi ajatus keskustelusta teknoukkelin kanssa tuntui kummalliselta, mutta toisaalta arvelen 30 vuoden kuluttua diskuteeraavani ihan mielelläni robotille, jos vanhat sormeni eivät enää taivu näppisten naputteluun tai tabletin silittelyyn. Robotissa asuu sama äly kuin pöydällä makoilevassa tietokoneessakin.

Pankin suomea ja englantia puhuva tuotekehitysrobotti on kotoisin Ranskasta. Pankkikonttoreissa robotti saattaa kopsutella vastaan 10-15 vuoden kuluttua.

Robottiviikolla robottitunnelmaan pääsee myös Vantaan taidemuseossa. Tavattavissa ovat valokuva- ja videotaiteilija Harri Larjoston unista herätetyt naamiot ja robotit. Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla robottipaja lauantaina 30.11.

Pankkirobotti päivystää puolestaan Pankkilabrassa robottiviikon ajan (ma-to 10-19, pe 10-16.30, Aleksanterinkatu 19) maanantaista perjantaihin. Sitten sen onkin taas aika palata pankin tuotekehityksen työkaluksi kehittämään tulevaisuuden pankki- ja vakuutuspalveluja.

Taloustaito

 

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.