veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Hyvää etätyöpäivää!

Minna Petäinen

Vajaa kuudennes suomalaisista palkansaajista tekee etätyötä satunnaisesti. Tänään perjantaina, kansallisena etätyöpäivä, etäilijöitä lienee huomattavasti enemmän. Etätyötä tehdään pääasiassa kotona, mutta myös junissa, busseissa, kesämökillä, kahviloissa tai asiakkaan tiloissa.

Tuore henkilöstöammattilaisille tehty Microsoftin barometrikysely kertoo, että yleisimmin etätyötä tekevät kauempana työpaikasta asuvat, johtajat ja pienten lasten vanhemmat. Etätyöläisiä on eniten suurissa yli 500 työntekijää työllistävissä organisaatioissa. Yleensä tällainen yritys sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Niissä yrityksissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista, vajaa viidennes tekee etätyötä.

Henkilöstöjohtajat kertovat etätyön lisäävän tuottavuutta ja tehokkuutta ja keskittyminen on etätöissä helpompaa kuin työpaikalla. Lisäksi säästyy aikaa ja motivaatio ja luovuus kasvavat.

Etätyön merkittävin este ja hidaste löytyvät työpaikalta. Taitamaton esimies ei osaa johtaa etätyötä eikä laatia etätyön pelisääntöjä. Fiksu esimies puolestaan luottaa alaisiinsa ja tarjoaa työntekijälle työvälineet, jotka mahdollistavat etätyön tehokkaan tekemisen.

Tieturin kysely kertoo puolestaan, etteivät suomalaiset laiskottele etätyöpäivinään. Lähes kolme neljästä vastaajasta ilmoittaa, että etätyöpäivinä voi keskittyä paremmin itse työntekoon kuin konttorilla. Suomalaiset luottavat myös omien työkavereiden rehellisyyteen. Vain vajaa kymmenes uskoo kollegoiden käyttävän etätyöpäivät muuhun kuin työntekoon.

Luontokin kiittää etätyöntekijää. Trafi ja Liikennevirasto muistuttavat etätyön vähentävän työmatkaliikenteen määrää ja tasoittavan ruuhkahuippuja, mikä osaltaan lisää liikenteen sujuvuutta. Samalla onnettomuusriski laskee sekä ympäristökuormitus vähenee. Työmatkojen osuus kaikista matkoista on lähes viidennes.

Ja missä allekirjoittanut tätä blogia päivittää? Toimituksessapa tietenkin. En ole päässyt etäilyn makuun, mutta pitkämatkalaisille, pienten lasten vanhemmille ja muille etätyöstä nauttiville tämän ilon suon mieluusti. Minulla hyvän työpäivän reseptiin kuuluvat työmatkapyöräily, aamukahvi Kauppatorilla, työnteko työpaikalla ja työkaverit. Etuihin lasken myös työvälineet. Kotona näppisten herruudesta kisaa kahdeksankiloinen kissa.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Minna Petäinen

Minna Petäinen on Taloustaidon toimittaja. Seuraa @minnapetainen Twitterissä.