veronmaksajat.fi

Tulosraporteissa torjuntavoittoja ja lupaavia avauksia

Kim Gorschelnik

  Kolmannen vuosineljänneksen tuloksen on raportoinut noin kaksi kolmasosaa pörssiyhtiöistä. Alkuasetelma tuloskauteen lähtiessä oli varovainen, kun takana oli tulosvaroituksia ja yt-neuvotteluja. Keväästä lähtien myös makrotalouden viisarit olivat kääntyneet huonompaan suuntaan.

Edellinen tuloskausi heinä-elokuussa oli tulosten osalta selvä pettymys. Tätä taustaa vasten kuvailisin esimerkiksi Suomi-yhtiöiden nyt julkaistuja tulosraportteja politiikastakin tutulla hieman kuluneella termillä, torjuntavoitto. Kokonaisuudessaan Suomi-yhtiöiden liikevaihdot olivat odotusten mukaiset. Liiketulostenkin osalta mennään yli odotusten.

Kappalemääräisesti tarkasteltuna raportit ovat tarjonneet enemmän positiivisia kuin negatiivisia yllätyksiä. Odotuksia vahvemman raportin on julkaissut runsaat 40 prosenttia yhtiöistä ja heikomman alle 30 prosenttia. Edellisellä tuloskaudella toteutuneet liiketulokset jäivät noin 13 prosenttia odotuksista, kun Nokia jätetään laskuista. Myös positiivisia yllättäjiä oli tuolloin lukumääräisesti vähän, alle kolmannes yhtiöistä.

Monen yrityksen toiminta on kuluvana vuonna keskittynyt puolustuspeliin. Tuloksia on puolustettu kustannuksia karsimalla. Samalla on keskitytty kassavirran ja sitä kautta taseen vahvistamiseen. Ylimääräisiä riskejä varotaan. Yleisestä trendistä poiketen onnistumisia haetaan toki myös hyökkäyspäässä.

Kasvua Euroopan ulkopuolelta

Totutusti hyökkäyssuunta on Euroopan ulkopuolelle erityisesti Aasiaan ja kehittyville markkinoille. Marimekko avaa yhteensä 19 uutta myymälää ja panostukset Euroopan ulkopuolelle näkyvät jo nyt numeroissa. Kolmannella neljänneksellä liikevaihto kasvoi 22 prosenttia. Alkuvuonna (1-9/2012) liikevaihto kasvoi Aasia-Tyynenmeren alueella 39 prosenttia ja Pohjois-Amerikassa 76 prosenttia. Kansainvälisen myynnin osuus on noussut jo 41 prosenttiin. Yhtiö on kasvun suhteen erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa.

Toinen mielenkiintoinen uutinen kuluvalla viikolla saatiin konevuokraajilta Cramolta ja Ramirentilta. Yhtiöt ilmoittivat yhdistävänsä Venäjän ja Ukrainan toimintonsa uuteen yhteisyritykseen. Yhteisyrityksen liikevaihto on 52 miljoonaa euroa ja kannattavuus erinomainen (käyttökate 35 prosenttia).

Yhteisyrityksen tavoitteena on hakea kasvua jaetulla riskillä ja yhteisillä investoinneilla. Cramon suurin omistaja on Hartwallin suku yli noin neljänneksen omistuksella. Uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi on tulossa Carlsbergin (BBH:n) Venäjän toiminnoissa ansioitunut johtaja. Kuulostaako Venäjän valloituksen resepti tutulta?

Artikkeli on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 5.11.2012.

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Blogeissa