veronmaksajat.fi

Sairaan huonot julkiset hankinnat

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

Täysin kestämätön. Näin kuvasi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen tämän vuoden tammikuussa oman organisaationsa julkisiin hankintoihin liittyvää kulttuuria.

Yhteisiä rahoja ei siis käsitellä kuin yhteisiä rahoja tulisi käsitellä. Tai ehkä nimenomaan tehdään juuri niin. Keneltä nyt yhteiset rahat ovat pois? Ei juuri keneltäkään. Mitä pääministeri edellä, sitä pienemmät kihot perässä. Kilpailutus ei koske kolmannesta julkisista hankinnoista, ja ne ovat siten täysin yritysten ulottumattomissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus jäi vuonna 2019 kiinni hankintalain vastaisista hankinnoista. Ylen MOT-toimituksen tämän vuoden alun selvityksen mukaan hankintoja ei ole vieläkään korjattu lainmukaiseksi.

Husin toimintakulttuuri repsahti täysin kuralle entisen toimitusjohtajan, nykyisen kansanedustajan Aki Lindénin kaudella. Tarkastusraportit katosivat toimitusjohtajan käsittelyssä, ja Lindén vetosi syyttömyydessään siihen, ettei toimitusjohtaja voi tietää mitä kaikkea omassa organisaatiossa nyt ylipäätään tapahtuu. Aiheeseen liittyneessä lausunnossa: En katso syyllistyneeni virheisiin, jos organisaation uumenissa ilmenee puutteita on kasassa kieltämättä klassikon ainekset.

Vastuunkannon MM-kisoissa ei Akille ole tiedossa podiumpaikkaa. Työaikakin taisi mennä enemmän Twitterissä notkumiseen ja soten vastustamiseen kuin oman organisaation ohjaamiseen. Kaikille ei vastuullinen johtamistyö vaan sovi. Kun sama mies sattuu juuri nyt olemaan pormestariehdokas entiseen pääkaupunkiin, nähdään pian, saadaanko ihan uusi määritelmä Turun taudille. 

Kun Husille on ladottu markkinaoikeudessa sakkoja sakkojen perään, luulisi, että liika on liikaa. Voisi olettaa, virheistä on opittu ja täysin kestämätön toimintamalli on kovalla työllä muuttumassa kestäväksi. Hold my beer, totesi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, kun ryhtyi koronatestikaupoille. Alkuperäinen, sadan miljoonan euron ilman kilpailutusta tehty koronatestauksen suorahankinta kaatui laittomana. Markkinaoikeus ei nähnyt erityistä syytä siitä sille, että massiivinen hankinta tehdään siltä, jonka naama sattuu ostohetkellä miellyttämään. 

Vaikka testauskapasiteetin tarjouskilpailu on avattu uudelleen, ei kannata pidättää hengitystään sen suhteen, että hinta laskisi tai kisa olisi millään kriteerillä reilu. Lehtonen meni lipsauttamaan rehellisyyden puuskassaan Suomen Kuvalehdelle, ettei testaustunkiolle kaivata kahta kukkoa. Uudeelleenkilpailutukseen liittyen Lehtonen totesi, ettei kannata mennä aina juristien kautta, jos haluaa hyviä asiakassuhteita.

Diagnostiikkajohtaja tavoittelee kieltämättä lindénmäistä poljentoa. Tosin lausunnonantajalla unohtui, ettei kilpailevalta yritykseltä ylipäätään kysyttäisi yhtään mitään, jos asiaa ei olisi riitautettu. Tilanne edustaa Joseph Hellerin tunnetuksi tekemää Catch-22 -logiikkaa.

Suomen Kuvalehden mukaan uusi tarjouspyyntö lähtee siitä, että Hus ottaa huomioon tarjouksia vertaillessaan myös toimittajan vaihtumisesta sille aiheutuvat kustannukset. Eli jos joku tarjoaa koronatestaukselle faktisesti halvempaa hintaa, lätkäisee Hus päälle itse määrittämänsä kustannukset. Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että tarjouspyynnön ehdot vastaavat Husin tarpeita. Ihan varmasti vastaavat.

On täysin toinen kysymys vastaavatko ne veronmaksajien tarpeita.

Tai hyvää hankintatapaa.

Kim Väisänen

Kommentit (1)
 
  • Arvi Wuolab 31.5.2021 13.18
     
    Julkisten hankintojen raja 60k +alv
    Monet isot yritykset ovat todella arkoja pienten toimijoiden kanssa, kun hankinnat ovat alle 60k. Pienille nämä ovat isoja rahoja ja osaltaan auttaisi kotimaisuutta ja työllisyyttä.

    ”Yksin yrittäjä”
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit