veronmaksajat.fi

Abba oli oikeassa – pääomasijoittamisessa voittajat vievät lähes kaiken

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

”Startup-sijoittajat tekevät keskimäärin rahaa, tosin se  ei auta keskimääräistä startup-sijoittajaa”, lausui israelilainen keskustelukumppani David seminaarissa Marbellassa juuri ennen koronaa, ja nauroi pitkään lausuntonsa päälle. Ja oikeassa oli.

Seitsemän miljardin Wolt-huumassa unohtuu se, että valtaosa aloittaviin, kasvuhaluisiin ja -hakuisiin yrityksiin sijoittavista wannabe-miljonääreistä häviää ainoastaan rahansa pelaamalla huonon tuottoprosentin firmabingoa. Tilastollisesti jopa 75 % yhtiöistä ei näe viisivuotispäiväänsä, eikä niihin sijoittava näe mahtavista tuotoista muuta kuin haavekuvia. 

Yhdysvaltalais-israelilaisen Gil Ben-Artzyn rahastoselvityksen mukaan 95 prosenttia pääomasijoittajien hallinnoimista startup-yrityksiin sijoittavista rahastoista häilyy tappion tekemisen rajamailla. Peräti puolet palauttaa sijoittajille takaisin vähemmän kuin alkuperäisen pääoman. Tonnin sijoituksesta saa takaisin vuosikymmenen odotuksen jälkeen alle tonnin.  

Kun pääomarahastojen tyypillinen sijoitusaika on kymmenisen vuotta, pitäisi rahat saada takaisin vähintäänkin kolmenkertaisesti, kun ottaa huomioon korkean riskin, likviditeetin puutteen ja perityt hallinnointipalkkiot. Ainoastaan yksi rahasto kahdestakymmenestä pystyy siihen. Siis vain viisi prosenttia rahastoista tuo sijoitetun pääoman takaisin vähintään kolmenkertaisesti.

Monesti väitetään abbamaisesti, että monilla markkinoilla The Winner Takes It All. Numerojen valossa kaava pätee harvinaisen hyvin startup-maailmaan. Kun katsotaan 10 000 startup-yrityksen joukkoa, 97 prosenttia kaikista exit-tuotoista muodostuu alle kymmenen yrityksen joukosta. Loput 9 990 yritystä ovat tuottomielessä lähinnä tykinruokaa.

Tälle ilmiölle on tilastotieteessä oma terminsä, potenssilaki. Aloittavan vaiheen yritysten sijoittamisen kohdalla niin sanottu pitkä häntä on todella pitkä ja todella tuottamaton. Sama ikävä kaava pätee myös VC-rahastoihin. TOP20 rahastot saavat noin 95 prosenttia kaikista tuotoista.

Sijoittajakollega tiesi kertoa ei-julkista tilastoa siteeraamalla, että viimeisen kahden vuoden aikana startup-yritysten arvot sijoitushetkellä ja sijoitetun pääoman määrä ovat tuplautuneet. Keskuspankkien markkinoille pumppaama raha valuu myös alkuvaiheen yritysten arvoihin.

Jatkossa on entistä vaikeampaa tehdä kunnon tuottoa, kun aloituskorkeus hyppyyn lähtiessä nousee lähes päivittäin. Jos et osaa arvata seuraavaa Wolttia ja Googlea (tai niihin sijoittavaa rahastoa), kannattaa katsella mieluummin minimikulujen indeksisijoittamisen suuntaan. Vähemmän hapokasta ja tilastollisesti tuottoisampaa.     

Miten Davidilla sitten menee? Google tiesi kertoa, että hänen rahastonsa viimeisin sijoitus oli tuonut pörssilistautumisen yhteydessä 200-kertaisen tuoton. Miljoona oli poikinut takaisin 200 miljoonaa.

Alan pikkuhiljaa uskoa, ettei kaveri todellakaan ole keskimääräinen startup-sijoittaja. 

Kim Väisänen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit