veronmaksajat.fi

RAHAT

Veritestifirman pankkitilin saldo ylittää markkina-arvon – pitäisikö Nightingale Health teurastaa?

Veritestifirman pankkitilin saldo ylittää markkina-arvon – pitäisikö Nightingale Health teurastaa?
18.5.2022

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Nightingale Healthin pankkitilin saldo oli vuodenvaihteessa 105 413 000 euroa. Tätä kirjoittaessani Nightingale Healthin osakekurssi on 1,70 euroa ja sen kautta laskettu markkina-arvo reilut 103 miljoonaa euroa.

Reilu vuosi sitten Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle listautunut verianalyysiyhtiö keräsi osakeannillaan sijoittajilta noin 110 miljoonaa euroa, josta tosin maksettiin oitis 7,6 miljoonan euron kulut. Kulujen määrä kielinee siitä, että annin saaminen läpi silloisella arvostuksella vaati ilmeisesti investointipankkiireiltakin hihojen käärimistä.

Listautumisannissa Nightingale Healthin osaketta sai merkitä 6,75 euron hintaan. Markkina-arvoksi tuli pyörein luvuin 450 miljoonaa euroa.

Kaupankäynnin alettua Nightingalen osakekurssi painui heti listautumishinnan alapuolelle vakauttamissopimuksesta huolimatta, ja muun muassa annissa ankkurisijoittajana mukana ollut FIM Fenno -sijoitusrahasto pani omistuksiaan myyntiin.

Kurssilasku on jatkunut, ja toukokuussa päädyttiin tilanteeseen, jossa listautumishinnasta on kadonnut 75 prosenttia ja osakekurssi on sama kuin yhtä osaketta vastaava kassavarojen määrä. 

Grahamilainen kohde

Vuonna 1894 syntynyttä Benjamin Grahamia pidetään osakeanalyysin isänä. Siinä missä varsinkin villillä 1920-luvulla osakkeita ostettiin ja myytiin fiiliksen ja huhujen perusteella, Graham painotti yhtiön tunnuslukujen analysointia.

Graham on myös arvosijoittamisen edelläkävijä. Viime vuosikymmeninä vallalla olleen ajattelun vastaisesti häntä kiinnosti huomattavan paljon yhtiön tase: millaista omaisuutta ja kuinka paljon yhtiöllä on?

Graham metsästi halpaosakkeita. Yksi hänen käyttämästään halpaosakkeiden luokasta ovat "net-current-asset-stocks" eli yhtiöt, joita saa ostaa pörssistä halvemmalla kuin mitä on yhtiön helposti rahaksi muutettavan omaisuuden ja velkojen erotus.

Nightingale Health on yllättäen vahva ehdokas tällaiseksi yhtiöksi.

Vuodenvaihteessa Nightingalella oli 500 000 eurolla vaihto-omaisuutta, 1,7 miljoonalla eurolla saamisia ja 105,4 miljoonan euron arvosta rahaa ja pankkisaamisia. Näin ollen yhtiön vaihtuvien vastaavien yhteismäärä oli 107,6 miljoonaa euroa.

Taseen toisella puolella pitkäaikaisia velkoja oli 2,6 miljoonaa euroa ja lyhytaikaisia velkoja (sisältää myös ennakkomaksut) 6,3 miljoonaa euroa, eli vierasta pääomaa oli yhteensä 8,9 miljoonaa euroa.

Erotus eli 98,7 miljoonaa euroa on Benjamin Grahamin halpisosakekriteerin vertailuluku. Se on ikään kuin yhtiön teurasarvo: jos yhtiö lopettaisi toimintansa, myisi helposti rahaksi muutettavat omaisuuseränsä ja maksaisi velkansa, tuo summa voitaisiin jakaa osakkeenomistajille. Pysyvät vastaavat eli koneet, brändi sun muut voisivat tuoda sen päälle lisää, mutta Graham laski ne varman päälle nollan arvoiseksi.

Nightingalella on 37,9 miljoonan First North -listatun B-osakkeensa lisäksi 21,5 miljoonaa A-osaketta ja 1,5 miljoonaa EMP- eli työntekijäosaketta. Osakkeiden yhteenlaskettu määrä on 60,9 miljoonaa kappaletta. Osakekohtaiseksi laskettu teurasarvo on siten 1,62 euroa.

Lupa tuhota rahaa

Edellä olevaa laskelmaa ei pidä ottaa kirjaimellisesti, tai ehkä paremminkin numerollisesti. Luvut ovat vuodenvaihteen tilanteen mukaiset, ja vuoden ensimmäisinä neljänä ja puolena kuukautena yhtiö on ennättänyt tuhota miljoonia.

Viime vuoden jälkimmäisen puoliskon aikana Nightingale teki 1,3 miljoonan euron liikevaihdolla 5,1 miljoonan tappion ennen veroja. Samana aikana kassa hupeni 8,4 miljoonalla, josta reilu miljoona tosin oli pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksua.

Eikä voitollisuus tai kassavirtapositiivisuus edes siinnä näköpiirissä. Vuosi sitten Inderes arvioi Nightingale-raportissaan, että veritestiyhtiö saisi liikevoittonsa ja kassavirtansa plussalle vuonna 2025.

Nightingale ei oikein perustellusti edes voisi panna pillejä pussiin. Se haki sijoittajilta rahaa juuri kasvutarinallaan, jossa ensin investoidaan ja käytetään käteistä usean vuoden ajan, kunnes – pitkän aikavälin tavoitteen mukaisesti – yhtiö saavuttaa 500 miljoonan euron vuotuisen liikevaihdon. Jos se nyt lopettaisi toimintansa ja palauttaisi rahat osakkeenomistajille, kärkkäät kirjoittajat aivan aiheellisesti huomauttaisivat, että pääomistajat listasivat yhtiön kovilla lupauksilla ja jakavat merkitsijöiden rahat itselleen.

Niinpä Nightingalen ei auta kuin jatkaa tappion tekemistä.

Kilpailijalle kiinnostava?

Nightingale Health ei pystyisi lopettamaan toimintaansa noin vain ilman, että siitä aiheutuisi kuluja. Yhtiöllä on ainakin työ- ja vuokrasopimuksia, joihin liittyy maksuvelvoitteita, ja luultavasti muitakin sitoumuksia. Siksikään teurastaminen ei onnistuisi laskennallisella teurasarvolla.

Sen sijaan yritysjärjestelyiden kannalta Nightingale Health voisi olla kiinnostava. Ostaja, jonka palettiin veritestijärjestelmä ja pelillinen mobiilisovellus sopisivat, voisi saada tuotteen varsin edullisesti. Suuren osan kauppahinnasta ostaja voisi maksaa nostamalla rahat jälkikäteen Nightingalen kassasta.

Tämäkään skenaario ei ole niin mahdollinen kuin miltä se äkkiseltään kuulostaisi. Vaikka Nightingalen osakekurssi on 1,70 euron tietämillä, ei mahdollinen yritysostaja saisi Nightingalea sillä hinnalla vaan joutuisi maksamaan preemiota eli ylihintaa. Yritysostajan maksama preemio jäisi nykyluvuilla Nightingalen liiketoiminnan hinnaksi.

Pörssistä pieniä eriä ostavan kannalta Nightingalen vahva kassa antaa suojaa ja jonkinlaista kurssilattiaa. Kurssien laskukaudella pankkitililläkin makaava raha on arvokasta, mutta pitkällä aikavälillä menestyminen edellyttää tietysti sitä, että yhtiö saa investoitua kassansa riittävän kannattavasti. Pääoman tuoton kannalta pankkitiliraha on kiusallista. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti