veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Sell in May? Salkunhoitajat ynnäävät tuloskauden ja asettavat kesän askelmerkit

Sell in May? Salkunhoitajat ynnäävät tuloskauden ja asettavat kesän askelmerkit
22.5.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Yhtiökokouskausi vaihtui lennosta tulosjulkistussesongiksi, jonka sato on ennätetty pureskella ja tilannearviot tehdä. Kysyin Suomeen sijoittavien osakerahastojen salkkuja hoitavilta sijoitusammattilaisilta tilannenäkemyksen.

Näkemykset risteävät.

”Olen ollut varovainen markkinan suhteen koko kevään ajan. Globaali talouskasvu on heikkenemässä, yritysten tulokset eivät kasva entiseen malliin ja kauppasodan viimeisiä taisteluita ei ole vielä käyty”, FIMin osakesijoitusjohtaja Sauli Hämäläinen miettii.

”Vahvan alkuvuoden kurssinousun jälkeen osakemarkkina on varmasti herkkänä makrotalouteen tai kauppapolitiikkaan liittyville uutisille. Me jätämme kuitenkin Trumpin Twitter -tilin seuraamisen vähälle ja keskitymme etsimään laatukriteerimme täyttäviä kasvuyhtiöitä”, vakuuttavat puolestaan Aktian Janne Lähdesmäki ja Jan Brännback.

Sauli Hämäläinen on paitsi FIMin osakesijoitusjohtaja myös FIM Fenno -rahaston salkunhoitaja. Lähdesmäki ja Brännback ovat erikoistuneet suomalaisiin ja pohjoismaisiin osakkeisiin. Heidän hoitamansa, vuonna 1992 perustettu Aktia Capital sijoittaa Suomeen.

Hyvä vai huono tuloskausi?

FIMin Sauli Hämäläisen kirjoissa ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi jäi Suomessa heikoksi.

”Etenkin Nokian ja Nordean heikot tulokset heikensivät kokonaisuutta. Koko vuoden osalta tulosennusteet näyttävät liian korkeilta”, hän sanoo.

Aktialaiset ovat toista mieltä.

”Suomessa pörssiyhtiöiden myynnit kasvavat keskimäärin noin 4,5 prosentin vauhtia vuodentakaiseen verrattuna. Huolet maailmantalouden hidastumisesta ja Kiinan ja Yhdysvaltain kauppapoliittinen umpikuja eivät siis ainakaan vielä näy yhtiöiden myynnin kehityksessä”, he perustelevat.

Positiivisista yllättäjistä Hämäläinen nostaa esiin Kemiran, jonka hyvä tulos ylitti selvästi odotukset.

”Myös useiden konepajojen saadut tilaukset olivat selvässä kasvussa ja ylittivät odotukset”, hän lisää.

Lähdesmäki ja Brännback ilahtuivat erityisesti laadukkaiden pienyhtiöiden jatkuvasta ja jopa kiihtyvästä kasvusta: Talenom, Revenio, Qt Group, Nixu

”Esimerkiksi Nixu raportoi vuoden ensimmäiseltä kvartaalilta 37 prosentin orgaanisen kasvun. Ei tule ihan heti mieleen, milloin jokin kotimainen yhtiö on yltänyt samaan.”

”Monien yhtiöiden osalta kyse on siitä, että kysyntäajurit ovat rakenteellisia eivätkä suhdanteesta riippuvia. Näin ollen liiketoimintojen myötätuulen voi olettaa jatkuvan suotuisana myös tulevina kvartaaleina ja vuosina”, Lähdesmäki ja Brännback uskovat.

Nokia pahin pettymys

”Isoista yhtiöistä Nokia, Nordea ja Fortum raportoivat selvästi odotuksia heikommat tulokset. Pienempien yhtiöiden osalta lista on huomattavasti pidempi”, FIMin Sauli Hämäläinen sanoo.

Nokian mainitsevat ensimmäiseksi myös Aktian Janne Lähdesmäki ja Jan Brännback.

”Alcatel-yrityskaupan synergiahyödyt antavat yhä odottaa itseään, ja kilpailun kommunikoidaan kiristyvän. Heikko operatiivisen kassavirran kehitys rupeaa jo näkymään taseessakin, joka tosin edelleen hyvässä kunnossa. Edessä olevasta 5G-investointiaallosta odotetaan pelastajaa, mutta merkit tästä antavat yhä odottaa itseään”, he pohtivat.

”Pankkien tuloskausi oli odotetun vaikea. Kulut nousevat ja tuotot eivät. Kuluja ajaa ylös regulaatio ja tuottojen kasvua rajoittaa kilpailu. Merkittävää kasvua ei kannata odottaa jatkossakaan, vaikka suurimman kulupaineen pitäisi helpottaa.”

Lähdesmäki ja Brännback hämmästelevät myös rakennus- ja rakennustekniikkayhtiöiden tilannetta: Takana on vahva rakentamissuhdanne, mutta silti vain harva yhtiö pystyy raportoimaan positiivista tulosta ja sijoitetun pääoman tuotot ovat heikot.

”Millaistahan mahtaa olla yhtiöiden tuloskehitys heikossa rakentamissuhdanteessa?”

Sell in May? Myy toukokuussa?

Vanhan sijoitushokeman mukaan osakkeet kannattaa myydä toukokuussa ja palata markkinoille kesälomien jälkeen. 2010-luvun aikana Helsingin pörssissä kesäkuukaudet ovat olleet tuotoltaan heikompia, mutta Sell in May -lausahdus liittynee kunakin keväänä ennemmin näkemyksenä senhetkiseen markkinatilanteeseen.

Siis: Sell in May?

”Tänä vuonna ohje vaikuttaa hyvinkin relevantilta”, FIMin Hämäläinen tokaisee.

Aktian miehet sen sijaan sanovat, etteivät he yritä ennustaa osakemarkkinoiden suuntaa lyhyellä aikavälillä.

Sampo ja Nokia kokassa

Aktia Capitalin suurin sijoitus huhtikuun lopussa oli Nokia. Aktialaiset sanovat, etteivät he juuri tee muutoksia rahastosalkkuun yksittäisten vuosineljännestulosten perusteella, mutta Nokian suhteen he ovat ottaneet näkemystä antamalla osakkeen painon laskea kurssilaskun myötä.

”Käytännössä yhtiö on nyt samalla painolla Koneen kanssa. Paino oli korkeampi ennen kurssilaskua”, Janne Lähdesmäki sanoo.

Nokia ja Kone olivat käytännössä tasoissa jo huhtikuun lopussa, jolloin kummankin paino oli 7,2 prosenttia. Niitä seurasivat Metso, UPM ja Wärtsilä. Kehumistaan pienyhtiöistä kymmenen suurimman sijoituksen joukkoon he ovat nostaneet vain Qt:n.

”Nixussa olemme suurimpien omistajien joukossa noin 5 prosentin omistuksella [yhtiöstä]. Talenomista omistamme noin 1,5 prosenttia”, Janne Lähdesmäki sanoo.

Nuo omistukset eivät kuitenkaan ole Aktia Capitalin vaan Aktian pienyhtiörahastojen omistuksia.

FIM Fennon ykkössijoitus huhtikuun lopussa oli Sampo, jota seurasivat Nokia, Nordea, Wärtsilä ja Neste.

”Pienensin Nesteen painoa ennen tulosta, tuloksen jälkeen olen kääntynyt ostolaidalle”, Sauli Hämäläinen kertoo.

Viikon trio: Parhaat Suomi-osakerahastot

Sijoitustutkimuksen Rahastoraportilla on listattu peräti 25 Suomeen sijoittavaa osakerahastoa, joilla on vähintään kymmenen vuoden toimintahistoria. Mukana tosin on sekä OP-Suomen että OP-Suomi Pienyhtiöiden osalta kaksi osuussarjaa, joten itsenäisten rahastojen määrä on 23.

Kun joukosta ottaa pois yhtiön koon tai tyylin mukaan profiloituneet rahastot ja myös Suomen ulkopuolelle sijoittavan, Anders Oldenburgin hoitaman Seligson & Co Phoebuksen, jäljelle jää kuusitoista rahastoa. Niistä parhaan tuoton kymmenen vuoden aikajänteellä on antanut Seligsonin OMXH25-indeksiin kohdistuva etf ja toiseksi parhaan Nordean Suomi-indeksirahasto ja kolmanneksi parhaan Seligson & Co Suomi Indeksirahasto.

Kuudestatoista ”koko Suomi” -osakerahastosta kolme on passiivisia indeksirahastoja ja juuri ne ovat antaneet parhaan tuoton. Itse asiassa kaikki aktiivisesti hoidetut erikoistumattomat Suomi-osakerahastot ovat hävinneet OMXH Cap -tuottoindeksille. Erikoistuneista Suomi-osakerahastoista vain Evli Suomi Pienyhtiöt on antanut kymmenen vuoden jaksolla indeksiä paremman tuoton.

Rahasto Tuotto 10 vuotta, p.a.
Seligson & Co OMX Helsinki 25 -etf   14,3 %
Nordea Suomi Passiivinen 13,3 %
Seligson & Co Suomi Indeksirahasto  12,7 %

Lähde: Rahastoraportti huhtikuu 2019. Tilanne: 30.4.2019.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.